Digital Foto (Norway)

FLERE DYR I BILDET

-

Kanskje er du så heldig at ikke bare ett dyr viser seg, men kanskje en liten flokk eller et kull med lekne unger.

Flere dyr skaper muligheter for flotte motiver, men gjør også fotografer­ingen mer komplisert. Du må ha bedre kontroll over kameraet for å sørge for at skarpheten og eksponerin­gen blir akkurat slik du vil at de skal vaere.

Velg et lite autofokusp­unkt og plasser det på det dyret du vil skal vaere skarpest. Hvis dyrene beveger seg, er det viktig å bruke autofokus med sporing. Da holder du det valgte dyret i fokus selv om det skulle bevege på seg.

Pass på lukkertide­n

Bruk manuelt program (M) og sett lukkertide­n til maks. 1/250 sekund. Når det gjelder unger i vill lek, er 1/500–1/1000 sekund bedre med tanke på bevegelses­uskarphet.

Juster blenderåpn­ingen slik at skarpheten ligger på de sentrale dyrene i motivet. Hvis det er andre dyr i bakgrunnen, gjør det ingenting om de er litt uskarpe. Ved lengre brennvidde­r blir dybdeskarp­heten mindre, så hvis du fotografer­er på 600 mm og har en flere dyr med litt avstand mellom seg, er F6.3 et godt utgangspun­kt.

Når det gjelder rev og rådyr, dukker de vanligvis opp når solen er på vei ned. Med kort lukkertid og relativt liten blenderåpn­ing kan det vaere utfordrend­e å få nok lys. Derfor kan det vaere nødvendig å sette ISO-verdien til 3200 eller 6400. Den resulteren­de støyen er å foretrekke fremfor bevegelses­uskarphete­n som oppstår hvis lukkertide­n er for lang. Støy kan reduseres effektivt i etterbehan­dlingen. Mange bildebehan­dlingsprog­rammer tilbyr muligheten til å fjerne støy. ❚

 ?? ?? Den fremre sauen er i fokus, og det er brukt en liten blenderåpn­ing og brennvidde for å holde de andre dyrene i fokus.
Den fremre sauen er i fokus, og det er brukt en liten blenderåpn­ing og brennvidde for å holde de andre dyrene i fokus.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway