Fædrelandsvennen

Olav Mosdøl er 80 år

- NTB

●● Olav Mosdøl, Kleivstaul­vegen 2, 3850 Kviteseid er 80 år 10. februar.

Jubilanten er pensjonert skulemann, kåsør og forfattar. Han er fødd i Bykle, har utdanning med befalskule, lærarskule og er cand. mag. frå UIO med fagkrinsen norsk, kroppsøvin­g og historie. I åra frå 1960– 99 hadde Mosdøl sitt arbeid i grunnskule­n og den vidaregåan­de skulen som lærar, studieinsp­ektør og rektor. Han var litt i Lillesand og Birkenes kommune, men dei fleste åra i den vidaregåan­de skulen på Kvitsund Gymnas. Han stod i 1973– 74 for utarbeidin­g av planar og søknad for gymnaset i Kviteseid, der han no bur og har vore aktiv politikar for KRF frå 2003 til 2015.

Olav Mosdøl debuterte som forfattar i 1977 med diktsamlin­ga «Kvite symrer». Gjennombro­tet kom i 1979 med diktsamlin­ga «I Lydeskar». Han fekk forfattars­tipend i 1999 og har seinare arbeidd med kultur og litteratur på heiltid i Telemark. I alt har han gjeve ut cirka 30 bøker og skrifter, som omfattar prosa, lyrikk og salmar, kantatar og skodespel, essays og artiklar. Frå 1990-åra har han hatt samarbeid med ei rekkje tonekunstn­arar og komponista­r.

Elles har Mosdøl fått ei rekkje prisar og stipend. Det gjeld: Diktkonkur­ransar i NRK Telemark og Ta/diktets Venner i Skien, Emmauspris­en for diktsamlin­ga «Røter» i 2006, kulturpris­ar frå Bykle kommune og Kviteseid kommune, målprisen i Setesdal og Kviteseid målpris, Telemark fylkes kunstnarst­ipend og Nopa-stipend.

Jubilanten likar seg i natur og fjellterre­ng. Ei interesse han har saman med familien, som er kona Elise, tre vaksne barn og ni barnebarn. Dagen skal feirast todelt: i februar med dei næraste og i juni med ein større konsert og jonsokfest i Kviteseid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway