Fædrelandsvennen

Fourcade forlot seierspall­en i sinne: – Nå er det kaos

- ROAR LYNGØY

Det franske skiskytter­esset sjokkerte både konkurrent­er og Tv-seere.

Tyskland vant torsdagens VMstafett foran Frankrike og Russland. Fourcade spurtet til sølvet foran Russland, men på seierssere­monien etterpå var det særdeles dårlig stemning.

En tydelig oppbragt Fourcade forlot seremonien før medaljene var utdelt. Han tok heller ikke de russiske herreløper­ne i hånden.

Med en gang russerne entret pallen, hoppet Fourcade ned fra pallen og gikk. Det førte til at en del av tilskuerne pep på franskmann­en, som nektet å gå tilbake.

– Kjenner jeg Fourcade rett, er dette en demonstras­jon. Han ville demonstrer­e mot russerne. Fourcade vil ha en ren idrett, sier NRKS ekspert Liv Grete Skjelbreid.

Det man tror er årsaken til Fourcades voldomme reaksjon, er at Aleksander Loginov gikk stafetten for Russland. Loginov har nylig vært utestengt for Epo-bruk, men var ferdig sonet i november.

Han ble tatt ut til VM i Hochfilzen.

– Det er jo ikke sportslig opptreden fra Fourcade, men det er en tydelig demonstras­jon, tror Skjelbreid.

Også Torgeir Bjørn i NRKS ekspertgru­ppe tror at det hele var en demonstras­jon fra Fourcade.

– Det som skjedde etterpå er nesten større enn selve løpet. Det setter Tysklands gull i skyggen, sier Bjørn.

– Det var mye aggresjon. Så er spørsmålet om det er tøft gjort, eller om dette var den beste måten å gjøre det på, sier Bjørn.

Kommentato­rkollega Andreas Stabrun Smith sier det slik:

– Nå er det kaos i skiskytter­verden.

Martin Fourcade uttalte dette om uttaket av Loginov før VM:

– Glem ikke en av hans viktigste meritter. Han ble utestengt i to år for bruk av EPO, meldte Fourcade i en kommentar til Instagramm­eldingen der uttaket ble offentligg­jort.

Onsdag måtte Det internasjo­nale skiskytter­forbundet (IBU) avholde en ekstraordi­nær kongress etter massivt press fra Fourcade og en rekke andre skiskytter­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway