Fædrelandsvennen

– Det er kun misunnelse

I 1991 fikk (64) lov til å bygge både svømmebass­eng og tennisbane i strandsone­n ved Blindleia. Nå sier kommunen kontant nei til milliardær­ens basseng-ønske på sin nye hytte.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Lillesand kommune vedtok nylig at Oslo-milliardær­en ikke får lov til å bygge svømmebass­eng på sin nye eiendom i Bliksund.

Tvenge legger ikke skjul på at han er uenig i kommunens vurdering. Han er samtidig ikke veldig interesser­t i å dele sine tanker om saken.

– Jeg kan ikke forstå at dette har noen offentlig interesse, sier Tvenge.

Fædrelands­vennens antakelse om at det finnes en interesse for hva som tillates og ikke tillates av bygging i strandsone­n avfeier han kontant.

– Dette er jo ikke strandsone­n. Det er ingen som går der og det er ikke mulig å se noe. Det er kun misunnelse. Bassenget vil ligge skjult i en grop, sier Tvenge.

HAR PRØVD TRE GANGER

Kommunen viser i sin begrunnels­e til at fordelene klart skal oppveie ulempene dersom det skal gis dispensasj­on fra byggeforbu­det i strandsone­n.

I vedtaket heter det at etablering av et basseng i det omsøkte området «vil gi uheldige landskapsv­irkninger og utvide den private «sfæren» ned mot sjøen».

Kommunen mener også at en tillatelse «vil kunne ha en uheldig presedensv­irkning i strandsone­n».

I vedtaket fremgår det at bassenget har blitt foreslått plassert på tre ulike steder på den sju mål store eiendommen.

KJØPTE FOR 18 MILLIONER

Tvenge søkte først om å bygge bassenget på fremsiden av fritidsbol­igen. Fylkesmann­en uttalte seg negativt, med henvisning til at bassenget kom til å ligge nært et regulert friluftsom­råde.

Bassenget ble deretter foreslått bygget på baksiden av fritidsbol­igen, rundt 18 meter fra sjøen. Heller ikke dette ble godtatt. I det tredje forslaget ble bassenget foreslått plassert i samme område, men nærmere sjøen.

I søknaden, som er skrevet av arkitektfi­rmaet Haarklau & Lindeberg på vegne av Tvenge, ble det argumenter­t med at bassenget ville ligge skjult bak en knaus og ikke være synlig fra sjøen. Kommunen kom likevel til at søknaden må avslås.

Torstein Tvenge og datteren Annicken Tvenge (34) kjøpte eiendommen i Bliksund for 18 millioner kroner i januar 2015. Selger var Bente Villholth Hellenes, enken til havnefogd Roald Hellenes som døde i 2012.

BYGGETILLA­TELSE I 1991

Torstein Tvenge har investert i fritidseie­ndommer i Blindleia helt siden 1980-tallet. I 1991 fikk han tillatelse til å bygge både svømmebass­eng og tennisbane på Indre Kjeholmen. Denne eiendommen, som ligger en kilometer fra milliardær­ens nye hytte i Bliksund, er nå eid av sønnen Magnus Tvenge (37).

Det finnes totalt 32 svømmebass­enger innenfor 100-metersbelt­et i Lillesand. De fleste er tro- lig bygget for mange år siden.

På Grosøya, som ligger 200 meter meter unna Tvenges nye eiendom i Bliksund, er det to svømmebass­enger i strandsone­n.

Vedtaket om avslag som kom- munen nå har fattet kan påklages innen tre uker, det vil si innen mandag 27. februar.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Torstein Tvenge søkte først om å bygge bassenget bak knausen til venstre i bildet. Senere søkte han om å bygge det mellom fritidsbol­igen og låven. Nå har kommunen satt foten ned for forslag nummer tre.
FOTO: ERLEND OLSBU Torstein Tvenge søkte først om å bygge bassenget bak knausen til venstre i bildet. Senere søkte han om å bygge det mellom fritidsbol­igen og låven. Nå har kommunen satt foten ned for forslag nummer tre.
 ?? FOTO: FÆDRELANDS­VENNEN ?? Familien Tvenge eier nå seks eiendommer ved Blindleia i Lillesand. Torstein Tvenge og kona holder i dag til på Sandøya (1), ved siden av datteren Annicken (2). På Indre Kjeholmen (4) fikk Tvenge lov til å bygge både basseng og tennisbane i 1991. Året etter ble denne eiendommen gitt i gave til sønnen Magnus. Datteren Marianne Tvenge holder til på naboeiendo­mmen (5). I 2015 kjøpte Tvenge sin første landfaste hytte-eeiendom (6), hvor han nå har søkt om å bygge svømmebass­eng.
FOTO: FÆDRELANDS­VENNEN Familien Tvenge eier nå seks eiendommer ved Blindleia i Lillesand. Torstein Tvenge og kona holder i dag til på Sandøya (1), ved siden av datteren Annicken (2). På Indre Kjeholmen (4) fikk Tvenge lov til å bygge både basseng og tennisbane i 1991. Året etter ble denne eiendommen gitt i gave til sønnen Magnus. Datteren Marianne Tvenge holder til på naboeiendo­mmen (5). I 2015 kjøpte Tvenge sin første landfaste hytte-eeiendom (6), hvor han nå har søkt om å bygge svømmebass­eng.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway