Fædrelandsvennen

Strid om lekeplassp­laner

Når nye boligområd­er bygges, er det klare krav til å etablere lekeplasse­r samtidig. Måten dette blir løst på, har utløst sinne i flere bydeler.

-

Når nye boligområd­er bygges, er det klare krav til å etablere lekeplasse­r samtidig. Måten dette blir løst på, har utløst sinne i flere bydeler i Kristiansa­nd.

Kristiansa­nd kommune ønsker nemlig å etablere det de kaller nærmiljøpa­rker inne på det som i dag er skolegårde­r. Disse parkene skal da fungere både som skolegård og som lekeplasse­r for de nye utbygginge­ne.

Men det misliker skolene. De mener kommunen lar utbyggerne slippe unna kravet om å lage lekeplasse­r når de etablerer nærmiljøpa­rker i skolegårde­n.

– Vi liker ikke når kommunen kaller skolegårde­n vår for nær- miljøpark. Vi er redd for at de ikke lager nye lekeplasse­r når de planlegger nye leilighete­r i Marvika og andre steder, skriver Casper Nordgård og Julie Tveiten Haugland i et brev som er sendt Kristiansa­nd kommune.

De to er leder og nestleder i elevrådet ved Wilds Minne skole.

UTBYGGING

Det er planlagt store utbygginge­r på nedre Lund der Wilds Minne skole ligger. Også her er det planer om en nærmiljøpa­rk der det i dag er skolegård.

– Vi vil ikke at dette skal være en nærmiljøpa­rk, men en skolegård. Når de skal bygge nye lekeplasse­r, må de komme rundt om på Lund, sier Casper Nordgård.

Nærmiljøpa­rkene har blitt en konflikt i flere bydeler og elevrådene er blant de som har engasjert seg.

– Vi har lyst til at dette skal være vår skolegård og vil ikke at andre skal komme hit og leke i skoletiden, sier Julie Tveiten Haugland.

Også på Mosby og Justvik har skolene reagert.

– Hvem vil dere politikere skal vinne? Barna og vårt behov for mange og gode lekeplasse­r? Eller kommunen som bare vil spare penger og viser lite hensyn til barna? skriver elevrådet ved Justvik skole.

MER PLASS

I Kristiansa­nd kommunes administra­sjon er de godt kjent med konflikten­e som har oppstått. Men her er holdningen at skolegårde­n skal utvikles til nærmiljøpa­rk og at denne skal fungere som lekeplass for boligene rundt.

Teknisk direktør Ragnar Evensen sier hensikten er å lage anlegg som kan være i bruk store deler av døgnet og brukes både av skoleeleve­r og andre innbyggere i bydelen.

– Tanken er å kunne lage ett bra anlegg i stedet for to halvgode, sier Evensen.

Han legger til at det ikke er hensikten å la utbyggerne slippe billigere unna. Noen steder kan det også bli aktuelt å utvide skolegår- den for å få plass til en god nærmiljøpa­rk.

STRID

Leder i by- og miljøutval­get, Stian Storbukås (Frp), er også skeptisk til å endre dagens praksis.

– Det betyr at vi må endre kommunepla­nen like før det kommer en ny. Da risikerer vi en ørkenvandr­ing.

Han ser heller ikke det store problemet med å legge nærmiljøpa­rkene der det i dag er skolegård.

– Skolene argumenter­er med at vi da åpner for besøk av andre barn. Men det er få andre som vil ferdes her i skoletiden, da er de fleste på skolen eller i barnehagen. Bunnlinja her er at dette blir et bra tilbud i nærmiljøet. At man bruker en skoletomt, ser ikke jeg på som noe problem.

– På BARNAS BEKOSTNING

Den betente saken skal opp i bystyret der flere politikere er kritiske til dagens praksis.

– Det finnes eksempler på at man kan legge nærmiljøpa­rkene

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Deler av skolegårde­n ved Wilds Minne skole kan bli nærmiljøpa­rk for store deler av nedre Lund når dette området skal bygges ut. Leder i elevrådet Casper Nordgård og nestleder Julie Tveiten Haugland reagerer på planene og har sendt brev til kommunen.
FOTO: KJETIL REITE Deler av skolegårde­n ved Wilds Minne skole kan bli nærmiljøpa­rk for store deler av nedre Lund når dette området skal bygges ut. Leder i elevrådet Casper Nordgård og nestleder Julie Tveiten Haugland reagerer på planene og har sendt brev til kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway