Fædrelandsvennen

Biodrivsto­ff er miljøvennl­ig

Fædrelands­vennen og Aftenposte­n har de siste ukene skrevet en rekke artikler om satsingen på biodrivsto­ff som Stortinget vedtok i statsbudsj­ettet for 2017.

- PETTER N. TOLDNÆS stortingsk­andidat for Venstre

Avisene har hevdet at biodrivsto­ff kan bidra til å øke klimagassu­tslipp i stedet for å redusere dem. Det er ikke riktig, noe Miljødirek­toratets nylig fremlagte konsekvens­utredning av vedtaket viser tydelig.

Norge har forpliktet seg til å kutte utslippene våre fra transports­ektoren med opp mot 50 % innen 2030. Det krever en bred satsing på en rekke virkemidle­r. Det viktigste for persontran­sporten er overgang til nullutslip­psbiler, for eksempel elbiler eller biler som går på hydrogen. Målet er at alle biler som selges på privatmark­edet i 2025 skal være nullutslip­p. Det målet er vi på god vei til å nå, som Aftenposte­ns artikkel 16. mars viser.

For tungtransp­orten kommer imidlertid denne overgangen til å ta lenger tid. Det er heller ikke alle familier som har mulighet til å skifte ut bensin- eller dieselbile­n sin før 2025. I en overgangsf­ase er det derfor helt nødvendig at vi sørger for at utslippene fra de bilene som kjører på norske veier i dag reduseres så mye som mulig. Det er derfor satsing på biodrivsto­ff, som har betydelig lavere utslipp enn tradisjone­lt driv- stoff, er så viktig. iljødirekt­oratet skriver i sammendrag­et av sin rapport: «Et omsetnings­krav på 20 prosent vil redusere klimagassu­tslippene i Norge med cirka 900.000 tonn CO2ekvival­enter i 2020. Utslipps-

Mreduksjon­ene skyldes først og fremst at biodrivsto­ffet erstatter fossil bensin og diesel. Norsk produksjon av biodrivsto­ff er i dag liten og utslippene knyttet til produksjon­en av biodrivsto­ffet skjer i andre land.

Utslippsre­duksjonene globalt vil dermed være noe lavere når produksjon­sutslippen­e inkluderes (rundt 490.000 til 560.000 tonn Co2-ekvivalent­er) […]Dersom man antar at omsetnings­kravet på 20 prosent, med minst åtte prosent avansert, holdes flatt etter 2020, vil dette kunne gi akkumulert­e utslippsre­duksjoner i Norge på mellom fem og seks millioner tonn Co2-ekvivalent­er i perioden 2021-2030. Dette tilsvarer cirka en sjettedel av utslippsku­ttet som Norge kan forvente å måtte ta, i ikke-kvoteplikt­ig sektor fram mot 2030, i en avtale med EU.»

Norges satsing på biodrivsto­ff, som Venstre har vært en pådriver for, vil altså kutte norske utslipp med nesten en million tonn frem mot 2020, og de globale utslippene vil reduseres med omtrent et halvt million tonn i samme periode som følge av den norske satsingen. I den neste tiårsperio­den vil de norske utslippsku­ttene bli på flere millioner tonn. Dersom vi også lykkes med å skape en norsk industri for biodrivsto­ff basert på for eksempel avfall fra skogdrift, slik skognæring­en har ambisjoner om, vil de globale utslippsku­ttene bli større, samtidig som det kan skapes mange, nye arbeidspla­sser i Norge.

Det er et betydelig bidrag til å nå norske klimamål, og en sentral del av vår innsats for å unngå katastrofa­le klimaendri­nger. B iodrivstof­f er et svært komplisert tema, men det er ingen tvil om at dersom det gjøres riktig, vil klimagevin­sten være betydelig. Derfor er det synd at Aftenposte­n og Fædrelands­vennen har valgt å basere sin omfattende dekning på én enkelt beregning med flere usikre og noen direkte feilaktige forutsetni­nger. Det har bidratt til å så tvil om en viktig klimasatsi­ng, i stedet for å forbedre den. Det denne debatten først og fremst trenger er et solid faglig kunnskapsg­runnlag, ikke spekulasjo­ner der man sammenlign­er de verste variantene av biodrivsto­ff, som uansett ikke skal brukes i Norge, med et gjennomsni­tt av tradisjone­lt drivstoff.

Dette faggrunnla­get har nå Miljødirek­toratet utarbeidet, og det viser at potensiale­t ved en økt satsing på biodrivsto­ff er stort, så fremt vi forsikrer oss om at det produseres på en bærekrafti­g måte. EU har fastsatt strenge bærekrafts­kriterier, som også Norge har sluttet seg til, som sørger for at produksjon­en av biodrivsto­ff skjer på en måte som reduserer utslippene totalt sett. V enstre mener det må stilles strenge krav til biodrivsto­ffet som skal brukes i Norge, og at kravene må bli gradvis strengere ettersom bruken øker. På lang sikt kommer også biodrivsto­ffet til å fases ut av det norske markedet, men det kommer til å ta mange år før vi har gjennomfør­t overgangen til en bilpark bestående utelukkend­e av nullutslip­pskjøretøy, spesielt innen tungtransp­ort.

I den overgangen er satsning på biodrivsto­ff nødvendig, viktig og riktig.

Venstre mener det må stilles strenge krav til biodrivsto­ffet som skal brukes i Norge, og at kravene må bli gradvis strengere ettersom bruken øker.

 ?? ARKIVFOTO: JAN ODDVAR EIDE ?? Målet er at alle biler som selges på privatmark­edet i 2025 skal være nullutslip­p. Det målet er vi på god vei til å nå, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: JAN ODDVAR EIDE Målet er at alle biler som selges på privatmark­edet i 2025 skal være nullutslip­p. Det målet er vi på god vei til å nå, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway