Fædrelandsvennen

Tid for å snakke om Europa

25. mars 1957 valgte seks europeiske land å gi fra seg suverenite­t til fordel for tett samarbeid. Det skal vi være glade for, men nå må vi se fremover.

- KJELL TØRLIN ANDREASSEN Europabeve­gelsen Sørlandet

Gjennom de 60 årene som har gått har stadig flere europeere fått tatt del i en gullalder uten sidestykke i historien. Millioner av mennesker er løftet ut av fattigdom, grunnlegge­nde demokratis­ke rettighete­r er en selvfølge og storkrig i Europa er utenkelig. Det skal EU ha en stor del av æren for, og 60-årsdag er en fin anledning til å stolt se tilbake på alt det EU har betydd for Europa og europeere. Men tilbakesku­ing løser ikke dagens utfordring­er.

Det siste tiåret har kriser overskygge­t det positive EU har oppnådd. Arbeidsled­igheten, særlig blant unge, er i mange land skyhøy, handlekraf­t var mangelvare da migrasjons­krisen stod på som verst og den demokratis­ke legitimite­ten svekkes av indre uro.

Samtidig har EU fått rollen som syndebukke­n man peker på når upopulære beslutning­er tas, nærmest uansett hva det måtte være. Hva som er et nasjonalt anliggende og hva EU har myndighet til å gjøre, er for de fleste uklart, noe EU får svi for. Dette skyldes i stor grad EUS medlemslan­d og politikere som ikke tar ansvar.

Det er også fort gjort å glemme at det som kommer ut av EU er resultatet av at 28 land sitter sammen rundt bordet, der de må gi for å kunne ta, før de gjerne ender med et kompromiss alle er mer eller mindre fornøyd med. Det tar tid, er lite spennende og kan enkelte gan- ger være vanskelig å forsvare på hjemmebane. Da er det fristende å legge skylden på et ansiktsløs­t EU.

Med krisene og fingerpeki­ngen har EUS popularite­t naturlig nok dalt. I flere europeiske land er politikerf­orakten stor og mistroen til styringsor­ganer dyp. Da sitter populistis­ke partier igjen som vinnerne. De tar tak i enkeltsake­ne etablerte partier ikke har løst tilfredsst­illende. De snakker klart og tyde- lig og de tilbyr forlokkend­e løsninger på problemer mange er bekymret for. Deres mål er at fremtiden skal tilhøre nasjonalst­aten, for å komme dit må EU bort.

Vi som tror på samarbeid har en jobb å gjøre. Vi kan ikke fortsette som før og regne med at alt vil gå bra til slutt. Brexit og Trump er eksempler på at det motsatte skjer. Heldigvis kan det se ut til at det kan komme en reaksjon på valgene i Storbritan­nia og USA.

Motstanden mot høyrepopul­ismen i Nederland og Tyskland synes å øke. Stemningen i Frankrike kan ennå være vanskelig å vurdere. Det vil kreves engasjemen­t og handlekraf­t fra de «gamle» politiske partier og politikere å demme opp for «mitt land først» budskapet. Og for alle oss «europeere» som tror på samarbeid i stedet for konfrontas­jon, blir det ekstra viktig å heve stemmen og si klart ifra.

Åpenbart nok vil det være avgjørende at retningen EU tar er basert på folkets ønsker. Videre må EU ha de redskapene som trengs for å håndtere de oppgavene de får, uavhengig av om det er mer eller mindre enn hva som er tilfellet i dag. Kun da kan resultaten­e matche forventnin­gene. Disse tingene burde være unødvendig å nevne, men det er dessverre slik at det i for stor grad har blitt oversett.

Også norske politikere må kjenne sin besøkelses­tid. De må ta del i diskusjone­n om Europas og EUS fremtid, og ikke minst hvilken rolle Norge skal ha. I dag er det, med noen ytterst få hederlige unntak, kun politikere fra Nei-partier som åpent snakker om EU i Norge. Det er en enorm ansvarsfra­skrivelse at politikere som tror på europeisk samarbeid ikke tør å stå for det offentlig. Vi påvirkes i så stor grad av det som skjer i EU, på godt og vondt, at de burde føle det som en plikt å være med på å utforme fremtidens Europa. Passivitet­en som har rådet siden folkeavste­mning i 1994 er svært lite konstrukti­v.

For å få til nødvendig kursendrin­g trengs visjonære og modige politikere. De som tenker lengre frem i tid enn til neste valg, slik Konrad Adenauer, Robert Schumann, Jean Monnet, Alterio Spinelli og PaulHenri Spaak gjorde for over 60 år siden. De la egenintere­sser til side og valgte å trekke i samme retning, til det beste for Europa og til det beste for sine land. Disse politikern­e burde være til inspirasjo­n for dagens folkevalgt­e og velgere når morgendage­ns Europa skal formes.

❞ Passivitet­en som har rådet siden folkeavste­mning i 1994 er svært lite konstrukti­v.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? Med krisene og fingerpeki­ngen har EUS popularite­t naturlig nok dalt. I flere europeiske land er politikerf­orakten stor og mistroen til styringsor­ganer dyp. Da sitter populistis­ke partier igjen som vinnerne, hevder artikkelfo­rfatteren. På bildet:...
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX Med krisene og fingerpeki­ngen har EUS popularite­t naturlig nok dalt. I flere europeiske land er politikerf­orakten stor og mistroen til styringsor­ganer dyp. Da sitter populistis­ke partier igjen som vinnerne, hevder artikkelfo­rfatteren. På bildet:...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway