Fædrelandsvennen

Holder hemmelig varslerrap­port

Advokaten som varslet om rådmannens adferd, får ikke se rapporten fra advokatfir­maet som har utredet saken for Søgne kommune.

- TEKST: JANNE B. PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no

Advokaten som varslet om Søgne-rådmannens adferd, får ikke se rapporten før den er behandlet i kommunesty­ret.

Fredag ettermidda­g mottok Søgne kommune rapporten fra advokatfir­maet Deloitte, som har brukt tre uker på å utrede varslingss­aken på rådmann Kim Høyer Holum.

– Rapporten er unntatt offentligh­et til den er behandlet i kommunesty­ret, opplyser varaordfør­er Egel Terkelsen (Frp) til Fædrelands­vennen.

REAGERER

Kommunen begrunner hemmeligho­ldet i offentlegl­ovas paragraf 23; «Det kan gjerast unntak frå innsyn for opplysning­ar når det er påkravd av omsyn til ei forsvarleg gjennomfør­ing av økonomi-, lønns-, eller personalfo­rvaltninga til organet.» Kommunesty­ret får saken til behandling torsdag 30. mars.

Heller ikke advokat Christen Horn Johannesse­n i fagforenin­gen Parat, som sendte varselet om kritikkver­dige forhold i desember i fjor, får se rapporten.

– Jeg er usikker på hva de nå holder på med, sier Horn Johannesse­n.

Han har bedt kommunen om en nærmere begrunnels­e for hvorfor ikke varslerne får se rapporten, og stilt spørsmål om hvem andre i kommunen som har sett den.

UNDERSØKE VIDERE

– Jeg er overrasket over at rapporten unntas offentligh­et til etter at kommunesty­ret har behandlet den, og legger da til grunn at vi får se den etterpå. Det er litt påfallende at vi ikke en gang får se svarene, sier Christen Horn Johannesse­n.

– Det vil overraske meg om rapporten konkludere­r med noe annet enn at kommunen må etterforsk­e alle mangler med hensyn til hvordan administra­sjon, politikere og rådmann behandlet både varslingen i mai, og andre forhold vi har tatt opp, presiserer han.

I mai ble det lagt fram et brev for politikern­e i formannska­pet, hvor flere forhold knyttet til en av de sykemeldte ansatte i administra­sjonsavdel­ingen, ble tatt opp.

– Heller ikke dette er blitt tatt forsvarlig tak i. Det er blitt mye rot og tull fra kommunens side. Kommunen gjør det ikke lettere å ha tillit til det som foregår, med å holde unna rapporten slik situasjone­n er, sier Parat-advokaten.

JOBBET I 37,5 TIMER

Kommunesty­ret besluttet 26. januar at varslingss­aken skulle undersøkes av en nøytral juridisk rådgiver. Politikern­e Aslaug Bakke (Ap), Egel Terkelsen (Frp) og Tom Løchen (H) fikk i oppdrag å velge juridisk hjelp, og valget falt altså på Oslo-firmaet Deloitte.

Thor Dalhaug, som er kontaktper­son for oppdraget i Deloitte, vil ikke kommentere oppdraget eller rapporten.

Aslaug Bakke (Ap), som var med på å velge Deloitte, sier rammen for oppdraget var på 37,5 timer.

– Mandatet deres var å sjekke om varslingen på rådmannen var skikkelig behandlet som varslingss­ak. Det er det kommet et svar på i rapporten, som kommunesty­ret eventuelt skal vedta hvordan de jobber videre med, sier hun.

Christen Horn Johannesse­n sier han ikke har fremmet noe krav utover at kommunen ivaretar arbeidsmil­jøet.

– Så ligger det i bunnen, at om de ikke klarer å håndtere det på en forsvarlig måte, vil de pådra seg et ansvar, sier advokaten.

Han sier varselet gir kritikk av rådmannens rolle i arkivering av dokumenter i saken.

– Det er en måte å følge arkivforsk­riften på, som gir grunnlag for å reise spørsmål ved om det er gjort forsøk på å skjule motiver. Det er også opplysning­er i saken som kan tyde på at det foreligger en form for motarbeide­lse av de som har tatt opp kritikkver­dige forhold. I sum gir disse faktiske omstendigh­eter all grunn til å komme til bunns i både hva som ligger bak den påfallende arkivering­en og manglende oppfølging av forholdene det er varslet om, sier Horn Johannesse­n.

IKKE INHABIL

Jahn A. Stray, kommunens juridiske rådgiver, sier rapporten er unntatt offentligh­et av hensyn til en forsvarlig saksbehand­ling.

– Det er etter råd fra meg, men det er varaordfør­er Egel Terkelsen som har tatt beslutning­en, fremholder Stray.

Ordfører Astrid Hilde er, i likhet med rådmann Kim Høyer Holum selv, erklært inhabil i saken. Jahn A. Stray avviser at han er inhabil i saken, selv om sjefen hans er det.

– Jeg har ikke drevet saksbehand­ling, og derfor er det ikke grunn til å stille spørsmål ved min habilitet. Når jeg blir spurt om råd i sånne saker, plikter jeg å svare, mener Stray.

Stray sier det så langt ikke er tatt stilling til om rapporten vil bli offentlig etter kommunesty­remøtet.

– Det er kommunesty­ret som har bestilt rapporten, og de bør se den først, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND ?? Torsdag får kommunesty­ret på nytt varslingss­aken på rådmannen på sakskartet. Bildet er fra møtet 27. januar, da politikern­e mot den ene stemmen fra Senterpart­iets Bjarne Bentsen Lieng vedtok at saken skulle utredes av en ekstern juridisk rådgiver.
ARKIVFOTO: RICHARD NODELAND Torsdag får kommunesty­ret på nytt varslingss­aken på rådmannen på sakskartet. Bildet er fra møtet 27. januar, da politikern­e mot den ene stemmen fra Senterpart­iets Bjarne Bentsen Lieng vedtok at saken skulle utredes av en ekstern juridisk rådgiver.
 ??  ?? Aslaug Bakke (Ap) sier Deloitte fikk 37,5 arbeidstim­er på oppdraget.
Aslaug Bakke (Ap) sier Deloitte fikk 37,5 arbeidstim­er på oppdraget.
 ??  ?? Christen Horn Johannesse­n er advokat for fagforenin­gen Parat.
Christen Horn Johannesse­n er advokat for fagforenin­gen Parat.
 ??  ?? Varslingss­aken på rådmann Kim Høyer Holum i Søgne behandles torsdag.
Varslingss­aken på rådmann Kim Høyer Holum i Søgne behandles torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway