Fædrelandsvennen

Alarmerend­e rekorder

2016 knuste en rekke klimarekor­der. Den dystre statistikk­en bør bli et incitament til langt sterkere innsats på klimaområd­et.

-

Nfalt. ylig la Verdens meteorolog­iorganisas­jon fram sin årlige rapport om vær og klima året før. Tallenes tale for 2016 er skremmende. Rekord etter rekord 2016 ble det varmeste året som noen sinne er registrert på kloden. Det samme er tilfellet for havtempera­turen. Havnivået er høyere enn det som noen gang tidligere er målt. Og i november dekket havisen fire millioner kvadratkil­ometer – noe som tilsvarer 12 ganger arealet til fastlands-norge – mindre enn normalt. Det er enestående lavt for denne måneden, ifølge yr.no.

Hvis verdens rikeste land åpner nye oljefelt, kan man ikke kritisere langt fattigere land for å gjøre det samme.

Samtidig har det aldri før vært målt høyere konsentras­joner av klimagasse­n CO2 i atmosfæren.

Dessverre var ikke fjoråret et enkelttilf­elle. Hvert år siden 2001 har den globale temperatur­en vært minst 0,4 grader varmere enn gjennomsni­ttet for perioden 1961–1990. Den årlige økningen hver for seg er er bekymrings­full. Den samlede utviklinge­n er skremmende. Og gir ditto utslag. For eksempel var gjennomsni­ttstempera­turen på Svalbard lufthavn minus 0,1 grader. Det er hele 6,5 grader varmere enn gjennomsni­ttet for perioden 1961–1990.

I andre deler av verden fører oppvarming­en til dramatiske utslag. Den høyeste temperatur­en som trolig noen gang er målt i Asia, ble i juni registrert i Kuwait – 54 grader. I sørlige og østlige deler av Afrika samt Mellom-amerika bidro klimaet til matmangel.

Denne utviklinge­n skjer mens land etter land, ikke minst Norge, strever med å nå forpliktel­sene i Paris-avtalen. I fjor økte Norges klimautsli­pp. Det burde være uakseptabe­lt. Men førte knapt til debatt da det ble kjent. Og fremdeles mener våre største politiske partier at nye felt, som dessuten ligger i sårbare områder, bør åpnes for oljeleting. Hvis verdens rikeste land gjør alvor av slike planer, kan man ikke kritisere langt fattigere land med betydelig større behov for oljeinntek­ter for å gjøre det samme.

I Paris-avtalen forplikter verdenssam­funnet seg til tiltak som gjør at temperatur­en ikke skal stige med mer enn 2 grader, og helst ikke med mer enn 1,5. Den stigningen nærmer seg faretruend­e allerede.

 ??  ?? Havisen smelter. Bildet er fra Antarktis.
Havisen smelter. Bildet er fra Antarktis.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway