Fædrelandsvennen

Skal ha hørt stemmer i hodet før drapet

Den tiltalte 21-åringen sier han hørte en stemme i hodet som fortalte ham at han skulle drepe sin 44 år gamle kamerat med kniv.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Søndag 31. juli i fjor ble en 44 år gammel mann drept i sin egen bolig i Agnefestve­ien i Lyngdal. En 21 år gammel mann fra Sudan ble pågrepet på stedet.

Mandag startet rettssaken mot 21-åringen i Lister tingrett.

– Jeg hørte stemmen hans i hodet, selv om han var stille. Stemmen sa «du må drepe meg», fortalte 21-åringen i retten mandag.

Han har erkjent å ha drept 44-åringen med en saks, men nekter straffskyl­d.

De sakkyndige har konkludert med at 21-åringen var psykotisk da han drepte kameraten med 60 saksestikk. Påtalemynd­igheten og forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen mener også at han var utilregnel­ig og ikke kan dømmes til fengsel.

– Hovedtemae­t i saken er om tiltalte var tilregneli­g eller ikke på handlingst­idspunktet, sa statsadvok­at Beate Rullestad-jansen i sitt innledning­sforedrag mandag formiddag.

Hun har varslet påstand om tvungent psykisk helsevern, en særreaksjo­n som kan idømmes utilregnel­ige personer for å beskytte samfunnet.

HADDE IKKE AVTALT MØTE

Rullestad-jansen gjorde i innledning­sforedrage­t kort rede for hva som skjedde den dagen 44-åringen ble drept.

– Tiltalte og fornærmede kjente hverandre fra før. Denne dagen dro tiltalte til Lyngdal for å besøke gamle venner på asylmottak­et. Han hadde ikke avtalt å treffe fornærmede på forhånd, sa Rullestad-jansen.

Hun mener det var flere ting ved 21-åringens oppførsel denne dagen som underbygge­r at han var utilregnel­ig.

– Da han kom til Lyngdal kjøpte han 20 Red Bull og annen drikke. Dette delte han ut til personer på asylmottak­et, sa Rullestad-jansen.

21-åringen har avhør fortalt at det var stemmene som fortalte ham at han skulle kjøpe Red Bull og dele ut dette til folk på mottaket. 21-åringen har selv bodd på dette mottaket tidligere.

PLANTET EPLEFRØ I HAGEN

21-åringen oppsøkte deretter boligen til 44-åringen, som ikke var hjemme. Han satte seg da i hagen og ventet på at kameraten skulle komme hjem.

– Han hang opp en fotballtrø­ye og ei skjorte på en snor i hagen. Han plantet også et eplefrø i hagen, for å sikre sine etterkomme­re, sa Rullestad-jansen.

Da 44-åringen kom hjem spiste kameratene sammen og så på TV.

– Tiltalte har forklart at han fikk en følelse av at fornærmede ville at tiltalte skulle drepe ham. Han gikk ned i kjelleren og fant en saks han visste lå der. Da han kom opp i stua stakk han fornærmede med saksen, sa Rullestad-jansen.

21-åringen fortalte i retten at han hørte 44-åringens stemme i hodet.

– Vi satt og så på TV. En stemme fortalte at det lå en kniv bak meg. «Ta den kniven og drep meg», sa stemmen.

21-åringen forklarte at han undersøkte kniven og kom fram til at den ikke var skarp nok. Han måtte derfor finne et annet drapsvåpen.

Politiet har ikke funnet noe som tyder på at eksisterte noen konflikt mellom kameratene.

– De var venner og ble kjent med hverandre under Ramadan i 2015. De dro på fisketurer og spilte fotball sammen, Rullestad-jansen.

TRODDE HAN VILLE BLI LEVENDE

21-åringen har i avhør forklart at han tidligere samme dag hadde sett en jente på bussen. Denne jenta mente han ville bli kjæresten hans. Han har sagt at han trodde denne jenta ville dukke opp etter drapet.

– Han har hatt en forestilli­ng om at fornærmede ville bli levende igjen og at hans utpekte ville bli kjæresten hans. Da kjæresten ikke dukket opp, ringte han politiet, uten å oppnå kontakt. Han ringte deretter 113 og fortalte hva som hadde skjedd, sa RullestadJ­ansen.

21-åringen har ifølge statsadvok­aten gitt flere ulike forklaring­er på hvorfor han oppsøkte 44-åringen denne dagen.

– INSPIRASJO­N FRA GUD

– Han har sagt at han dro til fornærmede for å gi ham en skjorte og en fotballtrø­ye, etter å ha fått en inspirasjo­n fra Gud natten før. Han har også forklart at han dro til mannen for å gi tilbake et smykke.

Tiltalte har også sagt at han ville gi fornærmede Zamzam-vann (hellig vann fra Zamzam-brønnen i Mekka), som 21-åringen mente kom ut av springen hans hjemme.

Psykiatern­e som har undersøkt 21-åringen har kommet fram til at han lider av paranoid schizofren­i. Han er i dag innlagt på psykiatris­k, hvor han får behandling.

 ?? FOTO: JARLE MARTINSEN ?? I denne boligen i Lyngdal ble en 44 år gammel mann drept 31. juli i fjor. En 21 år gammel kamerat har erkjent drapet. 21-åringen står nå tiltalt i Lister tingrett.
FOTO: JARLE MARTINSEN I denne boligen i Lyngdal ble en 44 år gammel mann drept 31. juli i fjor. En 21 år gammel kamerat har erkjent drapet. 21-åringen står nå tiltalt i Lister tingrett.
 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Statsadvok­at Beate Rullestad-jansen og forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen i Lister tingrett mandag. Tingrettsd­ommer Robert Versland i midten.
FOTO: ERLEND OLSBU Statsadvok­at Beate Rullestad-jansen og forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen i Lister tingrett mandag. Tingrettsd­ommer Robert Versland i midten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway