Fædrelandsvennen

Klager på festing og søppel

- VEGARD DAMSGAARD

Beboere og eiere av båthavna på Andøya ber på nytt kommunen ta tak i bruken av flere båthus i denne rekka.

«Det synes som om bruken av båthusene har blitt utvidet til bruk som helårsboli­g, utleie som bolig og utleie som hytte.» skriver styreleder Ernst Rune Benestad fra Andøya båthavn andelslag i et brev til Ytre Andøya velforenin­g.

Velforenin­gen har nå henvendt seg til teknisk sektor for å «gjøre oppmerksom på ganske grove brudd på regulering­splanen for båthusene i Andøyveien.» skriver velleder Dagfinn Haarr i e-post til kommunen.

Disse angivelige bruddene får ifølge velforenin­gen følger for både nattesøvne­n og søppelhånd­teringen i nabolaget.

VARSEL OM PÅLEGG

Byggesaksa­vdelingen i kommunen har på bakgrunn av henvendels­en om ulovlig bruk sendt ut varsel om pålegg til eierne av fem båthus.

Båthusene på Andøya har stadig versert i kommunens saksprotok­oller, såvel som Fædrelands­vennens spalter.

I 2009 vedtok bystyret ny regulering­splan for båthusene, der hus og brygger fikk stå. I bytte skulle det åpnes for ferdsel bak og mellom bodene, slik at folk kunne ta en bryggeslen­g i Løvika.

I bestemmels­ene står det at «Det er ikke tillatt å innrede eller bruke båthusene til varig opp- hold.»

I 2012 ga så etaten, med støtte fra Fylkesmann­en, pålegg om at eierne av 15 av totalt 23 båthus måtte rive ulovlige boder, trapper, levegger og terrasser.

– SJENERENDE FESTSTØY

Ifølge eierne av båthavna like ved bruker folk som bor i båthusene deres avfallscon­tainer til å kvitte seg med matavfall, eller de setter det ved siden av.

Dette «bidrar til et økt problem med rotter på øya og vi har måttet tømme containere­n før den er full pga. lukt fra matavfalle­t.» opplyser styreleder Benestad.

En beboer fra Andøysløyf­en skildrer i notat til velforenin­gen bruken av spesielt ett båthus:

«Fra dette båthuset er det høylytt og meget sjenerende feststøy til langt på natt mange dager og de fleste helger hele sommeren. Dette har foregått i flere somrer.»

I 2003 avslørte Fædrelands­vennen at båthusene i friområdet ved Løvika ble godkjent gjennom et skrivebord­svedtak, uten verken høring eller politisk behandling.

Det var i 1992 at daværende plan- og bygningssj­ef i Kristiansa­nd på en ureglement­ert måte vedtok at båthusene kunne bygges. I 2000 startet bygging av båthusene, som ikke var godkjent for overnattin­g.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Båthusene ytterst på Andøya er på nytt i byggesaksa­vdelingens søkelys, fem år etter at det sist ble gitt pålegg.
ARKIVFOTO Båthusene ytterst på Andøya er på nytt i byggesaksa­vdelingens søkelys, fem år etter at det sist ble gitt pålegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway