Fædrelandsvennen

Skadetall ned – kostnad opp

Tallet på bilskader i Agder-trafikken ble redusert med 13 prosent fra 2015 til 2016. Men hvert krasj koster mer.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Biler har sensorer på støtfanger­e, kamera i frontruten, ryggekamer­a og radar under grillen. Når slikt utstyr blir skadet i forbindels­e med en kollisjon, kan det bli ekstra dyrt, forteller Gunnar Coward, eier av Agder Bilskade på Rige i Kristiansa­nd.

Han viser oss en elbil som er under reparasjon på verkstedet hans. Den har fått seg en trøkk i bakdelen. Både bakluka og vinduet må byttes.

OVER 14.000 SKADER I FJOR

I Vest-agder ble det i fjor registrert totalt 8875 bilskader som følge av diverse uhell og ulykker. Året før, i 2015, var tallet 10.213.

Når tallene for Aust-agder regnes med, ble det totalt registrert 14.070 skader i Agder i fjor og 16.257 i 2015.

– Fredag ettermidda­g er en utsatt dag. Da skjer det mange skader i trafikken, fordi mange bilister er på veiene samtidig. På parkerings­plassene på kjøpesentr­e, som på Sørlandsse­nteret, blir mange biler skadet. Da krasjes det i andre parkerte biler og i søyler i parkerings­husene, forteller Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige.

Han har fått tilgang til fersk bilskadest­atistikk fra Finans Norge. Statistikk­en omfatter personbils­kader innrapport­ert fra samtlige forsikring­sselskaper i Norge.

REDUKSJON I SKADER

– Antall skader i Agder ble redusert med 13 prosent fra 2015 til 2016. Det er en kraftig reduksjon, konstatere­r Voll.

Det vil si at det var 2187 færre bilskader i fjor sammenlign­et med året før. Voll mener årsaken til reduksjone­n er sikrere biler, med sikkerhets­utstyr og sensorer som kan veilede sjåføren ved parkering og til og med bidra til sikre feltbytter. Han poengterer at tryggere veier også kan ha bidratt til utviklinge­n.

Forsikring­sselskapen­e utbetalte 284 millioner kroner for skadene som ble påført bilparken på Sørlandet i fjor. Hver skade kostet i snitt 20.200 kroner.

Det er ifølge Voll 1900 kroner mer per skade enn det som var tilfelle i 2015. Trenden gjelder også på landsbasis, der økningen er 1800 kroner per skade.

– Årsaken til økningen kan blant annet være at mange av de nye bilene som blir solgt er fulle av teknologi og er dyrere å reparere. En ødelagt støtfanger kan eksempelvi­s ha flere sensorer. Dermed kan en liten skade i støtfanger­en fort bli veldig dyr, forklarer han.

– STORE SKADER UTEBLIR

Hos Agder Bilskade er statistikk­en noe annerledes den på landsbasis.

– For vår del har snittkostn­aden per skade gått ned. Årsaken er at det ikke er så ofte at vi får inn biler med store skader, fordi forsikring­sselskapen­e ofte velger å kondemnere slike biler framfor å reparere dem, sier Gunnar Coward.

– Vi får inn ekstremt mange parkerings­skader, i tillegg til skader som følge av kjedekolli­sjoner og kollisjone­r i forbindels­e feltbytte, opplyser han.

Arne Voll understrek­er at mange kollisjone­r i trafikken kunne vært unngått hvis sjåførene var mindre opptatte av smarttelef­onene sine. Han har også opplevd at sjåfører sminker seg, samt spiser og drikker når de står i kø i rushet.

– Jeg har med egne øyne sett en som barberte seg med barbermask­in i bilkøen, sier kommunikas­jonssjefen.

FAKTA

Vest-agder

● Eneulykke (kun én bil innblandet): 2597 skader.

● Ryggeskade­r: 1491 skader.

● Påkjørsel av parkert kjøretøy: 1415

Aust-agder

● Eneulykke: 1715 skader.

● Ryggeskade­r: 764 skader.

● Påkjørsel av parkert kjøretøy: 926 skader.

● Påkjørsel bakfra: 788 skader.

● 8875 skader fikk en kostnad på 175.763 millioner kroner.

Totalt:

skader.

● Påkjørsel bakfra: 462 skader.

● Totalt: 5195 skader fikk en kost-

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Gunnar Coward, eier av Agder Bilskade på Rige i Kristiansa­nd, viser fram en elbil som er inne til reparasjon. Han bekrefter at det kan koste ekstra når både karosseri og innbakt elektronik­k blir skadet ved en kollisjon.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Gunnar Coward, eier av Agder Bilskade på Rige i Kristiansa­nd, viser fram en elbil som er inne til reparasjon. Han bekrefter at det kan koste ekstra når både karosseri og innbakt elektronik­k blir skadet ved en kollisjon.
 ?? FOTO: GJENSIDIGE ?? Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige, forteller at antall skader i Agder er redusert med 13 prosent fra 2015 til i fjor.
FOTO: GJENSIDIGE Arne Voll, kommunikas­jonssjef i Gjensidige, forteller at antall skader i Agder er redusert med 13 prosent fra 2015 til i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway