Fædrelandsvennen

Solhjell vil ha ny verdikommi­sjon

- NTB

SVS Bård Vegar Solhjell var blant dem som latterligg­jorde Bondeviks verdikommi­sjon fra 1998. Nå inviterer han selv til bred debatt om norske verdier.

– Den gang var det mange som syntes ideen om å diskutere verdier var litt teit. Men nå er det ingen som ler lenger. De fleste kan se at verdier som er viktige for mange, nå er under press, sier Solhjell til NTB.

Mandag presentere­r han boka «Uro – Ei historie om Norges framtid». Der tar han opp bekymringe­r knyttet til ulikhet, migrasjon og verdipolar­isering.

– Hvis man ikke er urolig for utviklinge­n i dag, er man enten litt dum eller så følger man ikke med, sier han.

Den tidligere Sv-nestledere­n foreslår at det lages et sett med verdier som det store flertallet i Norge deler. Lista skal gi et svar på hva det vil si å være norsk.

FRA DANMARK

Inspirasjo­nen kommer fra Danmark, der den konservati­ve regjeringe­n i fjor ba folk foreslå danske verdier. Et ekspertutv­alg laget så en liste med 20 forslag, som så ble lagt ut til avstemming på nettet.

Resultatet ble ti offisielle danske verdier: Frisinneth­et, likestilli­ng, velferdssa­mfunnet, tillit, det danske språk, frivilligh­et og foreningsl­iv, hygge, den kristne kulturarve­n, frihet og likhet for loven

– Det er altså ingen ny verdikommi­sjon i egentlig forstand jeg foreslår, men en bred samfunnsde­batt som vanlige mennesker kan engasjere seg i, sier Solhjell.

Han viser til at engasjemen­tet i Danmark var stort. 2.425 forslag ble sendt inn og flere enn 300.000 avga stemme på nett.

IKKE ETNISITET

Solhjell avviser ideen om at det å være norsk har med etnisitet å gjøre. I stedet vil han finne fellesverd­iene som binder mennesker i Norge sammen, på tvers av religioner, livssyn, hudfarge, alder, kjønn og legning.

– Uten et opplevd verdifelle­sskap, finnes ikke et felles ansvar for samfunnet vi deler. Når det kulturelle og religiøse mangfoldet blir større, må verdifelle­sskapet bli sterkere, skriver han i boka.

I 2010 trakk et regjerings­oppnevnt utvalg fram ni verdier som «burde vektlegges» – demokrati, åndsfrihet, likeverd, likestilli­ng, økonomisk og sosial likhet, solidarite­t, toleranse, vitenskape­lig tenkemåte og deltakelse i frivillig arbeid.

– Forsøket var godt, men fikk liten betydning, sier Solhjell. Han mener styrken i eget forslag ligger i at mange flere skal involveres og at debatten i seg selv er del av hensikten.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? SVS Bård Vegar Solhjell inviterer til bred debatt om norske verdier.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX SVS Bård Vegar Solhjell inviterer til bred debatt om norske verdier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway