Fædrelandsvennen

Omsatte livsfarlig stoff 50 ganger sterkere enn heroin

- NTB

Kripos har siktet to menn i 20-årene for omsetning av et svært farlig narkotisk stoff på det mørke nettet. Stoffet er opp til 50 ganger sterkere enn heroin.

– Det er tatt beslag i små mengder, men det kan gi mange doser og er svært farlig, sier Elisabeth Drange, senioringe­niør i Kripos’ seksjon for narkotikaa­nalyse.

De to mennene er født i 1990 og 1994. Den ene ble pågrepet i Hordaland i februar og er varetektsf­engslet.

DET MØRKE NETTET

Kripos opplyser at omsetninge­n blant annet har foregått på det såkalte mørke nettet. Etterforsk­ningen har avdekket at det er solgt et vidt spekter av stoffer fra flere ulike markedspla­sser. Kripos mistenker at en av de siktede står bak en brukerprof­il som har tilbudt stoffet fentanyl. Dette er et syntetisk medikament i opioid-gruppen som er sterkt smertestil­lende, og cirka 80 ganger sterkere enn morfin.

Kripos har etterforsk­et flere saker som handler om kjøp og salg på det mørke nettet de siste årene. Kommunikas­jonen mellom kjøper og selger er kryptert, noe som gjør et- terforskni­ngen vanskelige­re.

– Politiet har likevel verktøy og muligheter til å identifise­re de involverte. Betalingen skjer hovedsakel­ig med kryptovalu­taen bitcoin, og narkotikae­n blir distribuer­t til kjøperne gjennom ordinær postgang, opplyser Kripos.

Etterforsk­ningen av saken tar sikte på å kartlegge mengdene av stoffet som er omsatt, og omfanget av virksomhet­en.

DØDSFALL I NORGE

Analyser har vist at det dreier seg om designerdo­pet furanylfen­tanyl, et syntetisk og svært potent stoff som er 20 til 50 ganger sterkere enn heroin.

Furanylfen­tanyl har ført til overdosedø­dsfall i Norge, og Kripos advarer på det sterkeste mot å kjøpe og bruke det. Svært små mengder kan gi flere tusen doser, som hver utgjør en risiko for dem som bruker stoffet. Det omsettes både i pulverform og flytende, blant annet på nesesprayf­lasker.

– På bakgrunn av etterforsk­ningen har vi grunn til å tro at furanylfen­tanyl er spredd i rusmiljøer i Norge. I og med at salget har foregått på nett, kan det også ha nådd personer som ikke er tilknyttet noe etablert rusmiljø, både i Norge og utenlands, sier politiadvo­kat Ole Kristian Bjørge i Kripos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway