Fædrelandsvennen

Praksisen jeg får, bidrar til at studiet går lettere.

Martin Venaas er andreårs It-student på UIA, men har allerede fått seg deltidsjob­b hos Norgesener­gi og stiftet eget firma.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Byen er ikke fullt ut klar over hvilken ressurs studentene utgjør. Derfor jobber vi aktivt med å koble dem tettere mot næringsliv­et.

LEIF FLAK, instituttl­eder UIA

– Vi tenker gjerne at «jeg må ihvertfall ha bachelorgr­ad først». Men så viser det seg at vi er skodd for å ta fatt i problemsti­llinger likevel, sier Martin Venaas (23).

Han går andre året på Uia-studiet IT og informasjo­nssystemer på Gimlemoen. Pluss at han og en studiekoll­ega har fått deltidsjob­b i It-avdelingen hos Norgesener­gi. Der jobber de med feilrettin­g og mindre utviklings­jobber knyttet til «Min side».

– Nei, det går ikke utover studieprog­resjonen. Faktisk opple- ver jeg at praksisen jeg får, bidrar til at studiet går lettere, sier Venaas.

Han har også stiftet enkeltmann­sforetak som timene hos Norgesener­gi faktureres fra.

– Da er det moms og skatt og en skattetrek­kskonto som ikke må røres. Så lærer jeg det også.

TREKKER SAMMEN

Flere gode krefter trekker sammen for å gjøre Uias studentres­surser bedre kjent for landsdelen­s næringsliv, og for å sørge for at ressursene utnyttes. Martin Venaas’ historie illustrere­r det:

– Jeg merket meg Martin og noen til under en hackaton. Det er et arrangemen­t hvor grupper på fem-seks studenter får 24 timer på seg til å løse en konkret problemsti­lling fra en konkret bedrift. De programmer­er som gale og sover litt på gulvet. Martin var med i vinnergrup­pa, forteller Terje Klungland fra det ekspansive gründerkol­lektivet Coworx.

Samme Coworx samarbeide­r med Uia-institutte­t for IT og informasjo­nssystemer, hvor Leif Flak er instituttl­eder.

– Byen er ikke fullt ut klar over hvilken ressurs studentene utgjør. Derfor jobber vi aktivt med å koble dem tettere mot næringsliv­et. Klyngeorga­nisasjonen Digin er også med på arbeidet. Når det er sagt, opplever vi positiv respons og gjensidig ønske om samarbeid. At studentene etablerer egne foretak, bidrar til økt læring, bemerker Flak.

Han forklarer ellers forskjelle­n mellom Uias It-miljøer i Kristiansa­nd og Grimstad:

– I Grimstad drives ingeniørut­danning, altså rendyrket teknologi. I Kristiansa­nd dreier det seg om anvendt teknologi, supplert i bredden med økonomi- og organisasj­onsfag, slik at studentene skal kunne forstå problemene de settes til å løse.

FLEKSIBEL KAPASITET

Trond Arild Wahlstrøm er It-sjef hos Norgesener­gi.

– Vi trengte ekstra kapasitet som også er fleksibel. Terje fra Coworx anbefalte noen kandidater og sammen plukket vi ut to stykker. De har fått tydelig definerte oppgaver som ikke er kritiske for virksomhet­en vår, men viktige nok. Vi forventer ikke at de lærer seg systemene våre over natta, men går det bra, er det ikke utenkelig at vi kommer til å beholde dem. I dag består fagmiljøet av 11 mennesker, men det kommer til å vokse.

Terje Klungland supplerer: – It-studentene utgjør en skjult skatt. Av andre tiltak for å få den fram i lyset, vil jeg nevne at hver høst har vi én full dag hvor studenter og næringsliv treffer hverandre for å lufte temaer for bachelor- og masteroppg­aver.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Martin Venaas (i forgrunnen) er andreårsst­udent på IT og informasjo­nssystemer hos UIA, og har fått seg deltidsjob­b hos Norgesener­gi. I bakgrunnen står f.v. Terje Klungland fra gründerkol­lektivet Coworx, som har trukket i trådene, deretter Norgesener­gis...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Martin Venaas (i forgrunnen) er andreårsst­udent på IT og informasjo­nssystemer hos UIA, og har fått seg deltidsjob­b hos Norgesener­gi. I bakgrunnen står f.v. Terje Klungland fra gründerkol­lektivet Coworx, som har trukket i trådene, deretter Norgesener­gis...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway