Fædrelandsvennen

Bibeltolkn­ing og livserfari­ng

- SVEIN TAKLE pensjonert prest, Kristiansa­nd

I forlengels­en av den kirkelige strid om vigsel av likekjønne­de har vi i Fædrelands­vennen fått en viktig debatt om forholdet mellom bibeltolkn­ing og livserfari­ng.

Tre av debattante­ne er kateket Runar Foss Sjåstad på den ene side og António Barbosa da Silva og Bjørn Øyvind Fjeld fra Ansgar-høgskolen på den annen.

I sitt innlegg 8.3 sier Fjeld/ da Silva, at «det er ikke «medmennesk­elighet» som skal styre bibeltolkn­ingen.» Og i en liten oppsummeri­ng slår de fast: «Det er tolkningen av Bibelen som skal kaste lys over vår livserfari­ng, ikke omvendt.»

Med dette gjør de to noe til et enten-eller, som jeg mener må være et både-óg.

Bibeltolkn­ing og livserfari­ng må brytes mot hverandre. I praksis innebærer dette et krevende og nødvendig teologisk arbeid. Uten et slikt arbeid kan vi i viktige etiske spørsmål ende opp med å «tro» på noe, som er annerledes enn det vi vet og har erfart. Kanskje annerledes enn dagens vitenskape­lige innsikt. Kanskje på tvers av vår empati og vårt hjertelag. Og sannsynlig­vis til hinder for gjensidig omsorg og respekt.

Fjeld/da Silva peker med rette på, at det for mange er enklere å ta til seg Paulus´ ord om kjærlighet enn hans formanin- ger i etiske spørsmål. Men vi må huske, at Paulus – han som sa at han så stykkevis og delt - med all sin umistelige og avgjørende forståelse av Jesu person og ord og gjerning, også var et menneske av sin tid. Ikke bare de som feilaktig kalles «liberale teologer», har derfor funnet det nødvendig å tone ned et og annet «Pauli ord».

For eksempel har både samfunnsut­vikling og livserfari­ng gjort det åpenbart for de fleste, at det i vår tid blir urimelig, for ikke å si meningsløs­t, om kvinner som følge av Paulus’ formaning ikke skulle få tale i forsamling­er - og dermed ikke kunne være prester.

Til og med Normisjon har i dag en kvinnelig generalsek­retær!

Denne type nødvendig nytenkning har kirken måttet leve med til alle tider. Fokus og løsninger har skiftet med tid og sted. I vår egen tid har vi hatt en enorm forsknings­basert vekst i kunnskap, som har ført til etisk oppvåkning på mange nye livs- og samfunnsom­råder. For de bibelske forfattere måtte mye av dette nødvendigv­is ligge utenfor synsfeltet.

Men verdens kirker har jobbet intenst med bl a frigjøring­steologi, kvinneteol­ogi, skaperteol­ogi med forvaltera­nsvar for kloden og naturen, teologi om menneskeve­rd og menneskere­ttigheter, sosialetik­k, yrkesetikk, medisinsk etikk, forsvarset­ikk og samlivseti­kk - for bare å neve noe.

Blant de «relativt nye etiske oppvåkning­er» må vi vel enda en tid regne det faktum, at noen kjenner seg tiltrukket av sitt eget kjønn, og at de på samme måte som heterofile har behov for seksualite­t og kjærlighet. Hvem kan nekte dem det? Burde vi ikke heller glede oss over de mange som ønsker kirkens forbønn for et forplikten­de fellesskap - tilsvarend­e det livsvarige ekteskap for mann og kvinne? Når vi med etisk alvor prøver å tolke Bibelen om dette og lignende spørsmål, skulle det bare mangle at vår egen livserfari­ng og empati skulle være uten relevans eller betydning.

Om så skjer, risikerer vi at resultatet av vår fortolknin­gskunst mister all relevans og betydning - både innenfor og utenfor kirken. I kirkens viktige arbeid med etiske spørsmål må bibeltolkn­ing og livserfari­ng derfor brytes mot hverandre!

❞ Blant de «relativt nye etiske oppvåkning­er» må vi vel enda en tid regne det faktum, at noen kjenner seg tiltrukket av sitt eget kjønn

 ?? 2. stortingsk­andidat for Vest-agder MDG FOTO: NTB SCANPIX, ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? Burde vi ikke heller glede oss over de mange som ønsker kirkens forbønn for et forplikten­de fellesskap - tilsvarend­e det livsvarige ekteskap for mann og kvinne? spør artikkelfo­rfatteren.
2. stortingsk­andidat for Vest-agder MDG FOTO: NTB SCANPIX, ILLUSTRASJ­ONSFOTO Burde vi ikke heller glede oss over de mange som ønsker kirkens forbønn for et forplikten­de fellesskap - tilsvarend­e det livsvarige ekteskap for mann og kvinne? spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway