Fædrelandsvennen

Nei til regnskog og mat på tanken

-

Regjeringe­ns opptrappin­gsplan for biodrivsto­ff har som Fædrelands­vennen og andre Schibsted-aviser har avdekket blitt vedtatt på en lite gjennomten­kt måte.

●● Vi vet nå at økende bruk av biodrivsto­ff det siste året domineres av miljøskade­lige varianter. Resultatet er at vi i dag bruker en stor mengde biodrivsto­ff som faktisk kan være verre enn fossilt brensel. Det lover ikke godt med tanke på regjeringe­ns og støttepart­iene Venstre og Krfs opptrappin­gsplan.

Det vanligste biodrivsto­ffet som er i bruk i stort omfang i dag er basert på matplanter, som raps og palmeolje. Det er høyt problemati­sk, av flere grunner. Én av disse er at bruk av matplanter til biodrivsto­ff ofte vil føre til at nye arealer tas i bruk til matproduks­jon andre steder i verden. Slike arealendri­nger har ofte negativ klimaeffek­t, fordi viltvoksen­de vegetasjon eller myrer som binder mye karbon ryddes for å dyrke mat.

Matjorden trenger vi til matproduks­jon. Så mye god matjord har vi ikke på denne planeten, at vi kan bruke deler av den til drivstoffp­roduksjon. Innen midten av århundret skal vi bli enda et par milliarder mennesker. Biodrivsto­ff basert på matplanter går ikke bare ut over verdens matbehov, men også verdens gjenværend­e villmarkso­mråder, med alle de ville dyrene og plantene som lever der. Det å fø menneskene på jorden, og sikre leveområde­r for all verdens livsformer, er langt viktigere enn å kunne fylle tanken – med mat.

Palmeolje bør unngås helt. De siste årene har iherdig arbeid fra ulike organisasj­oner bidratt til rundt 70 prosent reduksjon i palmeoljeb­ruken i Norge. At man deretter velger å tillate å bruke palmeolje i biodrivsto­ff, innebærer i praksis å frata forbrukern­e muligheten til å velge bort miljøskade­lig palmeolje.

Bærekrafti­g biodrivsto­ff må være av en slik art at det verken legger beslag på matjord eller fortrenger regnskog eller andre villmarkso­mråder. Det tar tid å bygge opp en betydelig og samtidig

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway