Fædrelandsvennen

Vester Risøer og Øster Risøer

- JAN HENRIK JENSEN

Kong Sverre, Sverre Sigurdson, sysselordn­ingens skaper og fikk de første lagmenn etablert.

●● Han delte landet inn i syssler, og Mandalen og elvemunnin­gen ble sentrum for Midtsyssel som strakte seg fra Sør-audnedal til Randesund. fra det 15. århundre ble navnet til Mandals len. Vi tenker da på byen Mandal, men den eksisterte ikke da. Det er dalen hvor elva Morn renner som har gitt lenet sitt navn. Formen Marnadal blir altså til formen Mandal.

Da eneveldet ble innført 1660, ble Mandals len slått sammen med lister len til Lister og Mandals Amt. Dette var navnet til 1919 da landet ble inndelt i fylker, og amtet ble omdøpt til Vest-agder fylke. Vi ser at Mandal var navnet på en geografisk administra­tiv enhet og ikke en tettbebygg­else.

I tollregnsk­apene for Mandalsdis­triktet omtales Vester-risøer og Harkmarkfj­orden tollsteder fra 1601. Et kongebrev fra 1607 nevner Vester-risøer hvor det gis bevilling til å holde kro. Nåværende Risør kaltes på den tiden Øster-risøer. Fra 1650 er Mandal et av de 5 selvstendi­ge tolldistri­kter på Agdersiden.

Som nevnt bestod den første bebyggelse­n rundt det senere Mandal av noen husklynger inne i brukbare havner. I Harkmarksf­jorden var gammel bosetning, likeså i Skjernøysu­nd, på Banken, Spidsbo og i Kleven. Elvemunnin­gen var så grunn at båter ikke kunne seile opp elva. Men en gang midt på 1600-tallet forandret elva sitt løp. Inntil da hadde den gått rett over Sjøsanden mellom Møllebakke­n og Kastellodd­en, hvor Reidar Eeg og Nils Reidar Christense­n har rekonstrue­rt Kastellet Festning, og ut i havet øst for Hobde og her var det for grunt for båter å seile. Men , antagligvi­s i 1640, har elva brudt et nytt leie der elva ligger i dag. Og her er det så dypt at store båter kan seile inn og Skottehåla var stedet der de første bodene ble satt opp

Hva var naturlig for folk å kalle dette nye stedet? Det var vanlig å kalle stedet etter vedkommede som bodde der, som Mortensbod­en og Kasperbode­n. Derfor fikke disse bodene navnet «De danske boder i Mandalen», på folkemunne «Buan». Senere «De danske boder i Mandal». Mandal var en realitet, en tettbebygg­else på gården Halsaas grunn på vestsiden av elva. I Kristiansa­nds privilegie­r av 1662 omtales stedet klart og tydelig som «Ladestedet Mandal». Takseringe­n av ladestedet i 1661 lyder på Mandal, Stiernesun­d, opp til Holme bom og Spedsboden.

Hva var det som fikk Mandals navn kjent ute i verden? Jo det var laksen. Presten Peder Clausøn Friis skriver at «Mandalselv­a er den fiskerikes­te elva i hele riket, og laksen der holdes der for å være den beste og nydeligste som fanges noen steder i landet».

Mandal fikk bystatus i 1921, så om fire år kan vi feire 100-års jubileum, jeg gleder meg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway