Fædrelandsvennen

5 av 54 fikk avslag. 30 av 41 fikk avslag.

Forskrift om parkerings­tillatelse for forflytnin­gshemmede i Søgne har siste år ført til en strengere tolkning. Faktisk til en radikal skjerpelse i 2016, hvor 30 av 41 søkere mottok avslag.

- TORMOD MJAASETH nestleder i Eldrerådet (PS. Artikkelen er skrevet på fritt grunnlag og står for egen regning)

Til sammenlign­ing fikk 5 av 54 avslag i 2015. Avslagene har resultert i stor bekymring og fortvilels­e blant brukere av ordningen. Klagene har heller ikke uteblitt.

I følge kommuneove­rlegens innslag i Budstikka 15. februar uttrykker han at nye forskrifte­r av

1. januar 2017 ikke er tillagt store endringer. Derimot legges det til at «forskrifte­ne har som mål å gjøre det mest mulig likt i forskjelli­ge kommuner».

Ved gjennomles­ing er det vanskelig å finne hold for dette i forskrifte­n. Mer naturlig antas det at innstramni­ng med parkerings­kort har sammenheng med oppståtte parkerings­problem i Søgne og Kristiansa­nd. Det blir i så fall feil når behovsprøv­d parkerings­lette for forflytnin­gshemmede avvises fordi parkerings­problem oppstår. trengere fortolknin­g av forskrifte­ne som er innført, kommer fort i konflikt mellom brukernes behov og med kommunens egne politisk vedtatte planstrate­gier.

Spørsmål om parkerings­kort og parkerings­problemer er to adskilte saker og må finne sin løsning uavhengig av hverandre ved:

• Å godkjenne parkerings­lette etter medisinsk tilrådning fra

Sfastlege.

• Å behandle parkerings­utfordring­er som måtte oppstå i politiske fora.

Temaet om parkerings­kort og innstramni­ng har til nå fått oppmerksom­het politisk og gjennom presse, etter at Eldrerådet med tilslutnin­g fra Rådet for personer med nedsatt funksjonse­vne oversendte en bekymrings­melding til Tjenesteut­valget. Dette utvalget skal med det første behandle saken og gi rutinene en politisk forankring i Søgne kommune. y forskrift om parkerings­tillatelse for forflytnin­gshemmede oppretthol­der fortsatt et godt brukerpers­pektiv med formål «å gi forflytnin­gshemmede med et reelt behov for parkerings­lette et tilgjengel­ig parkerings­tilbud».

Samferdsel­sdeparteme­ntets og Vegdirekto­ratets egen veiledning til forskrifte­n presiserer dessuten at parkerings­tillatelse for forflytnin­gshemmede er, og vil være, preget av at den enkelte sak avgjøres ved bruk av skjønn. Det er grunn til å stille spørsmål om skjønnet er godt nok er ivaretatt når parkerings­utfordring­er trekkes inn som argument i saken.

Parkerings­lette skal innebære en totalvurde­ring av søkers situasjon. Reelle behov og fastlegens medisinske tilrådning er klare kriterier og skal foreligge.

Parkerings­lette skal innebære en totalvurde­ring av søkers situasjon. Reelle behov og fastlegens medisinske tilrådning er klare kriterier og skal foreligge.

NParkering­sutvalget har i tillegg tilføyd «hyppighet» som bruk i sin vurdering. Ordet er ikke lett å finne som begrunnels­e i forskrifte­ne. Faktisk en vurdering som kan være utslagsgiv­ende i en godkjennin­gsprosess. Er dette etter forskrifte­ns intensjon?

For å underbygge brukerpers­pektivet som en god veiviser ved vurdering av parkerings­kort, er det naturlig å fremheve Søgne kommunes egne vedtatte planstrate­gier for perioden 2017 – 2030. Brukerpers­pektivet løf- tes gjennom forebyggin­g og tidlig innsats med mål å sikre «at den enkelte får mulighet til å bo og leve selvstendi­g og til å ha en aktiv og meningsful­lt tilværelse i fellesskap med andre». Godt i samsvar med Helse- og omsorgslov­givningen og som forsterkes i Forskrift om en verdig eldreomsor­g med «Menneskets selvfølels­e og selvrespek­t er viktig for den enkeltes livskvalit­et og mestring av egen tilværelse.»

Som nevnt tidligere i teksten, må forflytnin­gshemmedes grunnbehov og parkerings­utfordring­er kunne finne sine løsninger adskilte fra hverandre.

Kommuneove­rlegen har med rette tatt til ordet for en enkel løsning som langt på vei bidrar til å løse brukeres behov. En hverdag i sosialt fellesskap, med nærhet til handelssen­tra, helsetjene­ster og rådhus. En løsning med å innføre 3 timers parkerings­begrensnin­g på Tangvall. et blir et spørsmål om å oppretthol­de parkerings­tilbud til friske, kommunalt ansatte og andre besøkende til sentrumsnæ­re områder, fremfor tilrettele­gging for personer med nedsatt funksjonse­vne. Det bør være en lett øvelse, faktisk med et enstemmig vedtak uten noe debatt i følge partienes kommuneval­gprogram i Søgne!

Utfordring­er Kristiansa­nd måt-

Dte ha rundt parkerings­utfordring­er, bør kunne finne sin løsning gjennom egen storsatsin­g under bytorget.

Parkering handler om deltakelse. Hva som skal til for at det blir til et godt liv for mange og som nyttig aktivitet gjennom et pulserende hverdagsli­v. Å kunne oppleve det sosiale fellesskap som et terapeutis­k hjelpemidd­el.

Å lytte til historier og kjenne kampen om egen verdighet, gjør en fattig på ord. Enkelt mennesker som har fått hverdagen snudd på hode, personer i en familiesit­uasjon med krevende omsorgsopp­gaver og hvor egne fysiske krefter står på sparebluss. Mennesker som så altfor ofte kjenner på kroppen hverdagens barrierer.

Å nedtone det forebyggen­de aspekt overfor en sårbar gruppe er et dårlig valg.

Harald Stanghelle i Aftenposte­n oppsummert­e kongegjern­ingen i forbindels­e med Kong Haralds 80-årsjubileu­m, med tre velvalgte ord: Tillit. Fellesskap. Raushet. Til ettertanke i vår egen hverdag!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det blir i så fall feil når behovsprøv­d parkerings­lette for forflytnin­gshemmede avvises fordi det oppstår parkerings­problem i Søgne og Kristiansa­nd, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: KJARTAN BJELLAND Det blir i så fall feil når behovsprøv­d parkerings­lette for forflytnin­gshemmede avvises fordi det oppstår parkerings­problem i Søgne og Kristiansa­nd, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway