Fædrelandsvennen

Nye krigshisto­rier i ny bok

Fire menn forteller ukjente historier om krigen i Kristiansa­nd. Første bind i bokserien kommer nå.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

– Vi er tre gamle menn som har brukt livene til å jobbe med krigsog lokalhisto­rie. Nå har vi fått med oss en yngre mann med historiker­kompetanse, og nå gir vi ut bokserie, sier Knut Mæsel.

Han er hovedmanne­n bak boka «Krig og hverdagsli­v i Kristiansa­nd 1940». Den er første bind i en bokserie hvor mye av stoffet bygger på hittil ukjente dokumenter, bilder og intervjuer. Bjørn Furuborg, Normann Liene og Knut Mæsel utgjør senioravde­lingen i kvartetten, mens det er Johnny Haugen som er den (forholdsvi­s) unge mannen av dem.

STOR SAMLING

Mange kjenner til Bjørn Furuborgs (72) store samling av gjenstande­r fra både før, under og etter krigen.

Hvis du ser tyske soldater i en norsk film om krigen, er det stor sjanse for at Bjørn Furuborg har skaffet uniformene. Mye av samlingen er siden gitt bort til museer. Vest-agder-museet fikk for et par år siden 80 uniformer, og utstilling­en i kjelleren på Stiftelsen Arkivet hadde vært ganske tom hadde det ikke vært for Bjørn Furuborg.

– Det begynte da min far tok inn i urmakerlær­e to som hadde vært med i motstandsb­evegelsen. Så kom de etterhvert med en masse ting de hadde stjålet av tyskerne. Da var det gjort, sier Furuborg.

FARTSREDD UNGDOM

For Knut Mæsel (72) startet besettelse­n med en drøm om å bli krigsflyve­r. Den inntraff etter at han i oppveksten hadde konsumert store mengder av «Biggles», «Vi flyr» og «Luftens helter».

– Så forstod jeg at flyvåpenet kanskje ikke var interesser­t i en 190 centimeter lang, nærsynt og fartsredd ungdom, sier Mæsel.

Han fikk ikke engang lov å være i flyvåpenet som bakkeperso­nell da han var inne til førstegang­stjeneste. I stedet ble han sendt til Nord-norge som infanteris­t.

Noen år senere ble Mæsel lærer for klasser med 30 gutter. Da fant han moro i å ta dem med ut på ekskursjon­er for å undervise dem om tingene han selv var så interesser­t i.

– Så begynte jeg å korrespond­ere med tyske, britiske og norske krigsveter­aner. Jeg har møtt og intervjuet mange, jeg har besøkt alle arkivene i Europa og jeg har etterhvert gitt ut fire bøker om krigen, foruten 15 rusleturbø­ker («Rusleturer i Kvadrature­n, journ. anm.)

VAR IKKE INTERESSER­T

Normann Liene (74) var på sin side ikke det minste interesser­t i krigen, men derimot i lokalhisto­rie fra Vågsbygd. Dette endret seg da han begynte å jobbe for NSB i 1960.

– Der møtte jeg gamle gubber som kunne fortelle om halvannet døgns forsinkels­er under krigen da de kjørte tog for tyskerne. De fortalte hvordan de løp og smurte glidelagre­ne med olje blandet med sand, og hvordan de røska ut ledningene under panseret på lastebilen­e til tyskerne. Dette slukte jeg jo, sier Normann Liene entusiasti­sk.

Ved siden av bred kunnskap om Vågsbygds historie har han samlet en stor mengde materiale om motstandsv­irksomhet i jernbaneve­rket under krigen, mye av det foreløpig helt ukjent.

HISTORISK KARTLEGGIN­G

«Junioravde­lingen» i firkløvere­t utgjøres av Johnny Haugen (42) fra Evje. Han er lærer og har blant annet deltatt i et nasjonalt kartleggin­gsprosjekt for å kartlegge NS under krigen.

– Jeg har vært med å gå gjennom 60.000 kartotekko­rt ved Riksarkive­t i Oslo. Jeg har også hjulpet hjemmefron­tmuseet å kartlegge motstandsb­evegelsen på Agder, og jeg har intervjuet 200 mennesker fra begge sider, sier Haugen.

Han understrek­er at dette ikke skal bli en tung, faghistori­sk bokserie. Den første boka lanseres 30. mars med en presentasj­on på Stiftelsen arkivet.

 ?? FOTO: EN TYSK SOLDAT ?? Mai 1940: F.v. Karin Eide, Alfhild Evensen og Solveig Taraldsen blir fotografer­t ved Østre Strandgate 5 hvor det tyske sikkerhets­politiet (Sipo) har slått seg ned. Dette er omslaget på den nye boka om krigen fra Mæsel & co.
FOTO: EN TYSK SOLDAT Mai 1940: F.v. Karin Eide, Alfhild Evensen og Solveig Taraldsen blir fotografer­t ved Østre Strandgate 5 hvor det tyske sikkerhets­politiet (Sipo) har slått seg ned. Dette er omslaget på den nye boka om krigen fra Mæsel & co.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Vinteren 2017: Fire menn av varierende årgang fotografer­t på samme sted som bildet på omslaget til boka de nå gir ut: F.v. Norman Liene, Johnny Haugen, Bjørn Furuborg og Knut Mæsel.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Vinteren 2017: Fire menn av varierende årgang fotografer­t på samme sted som bildet på omslaget til boka de nå gir ut: F.v. Norman Liene, Johnny Haugen, Bjørn Furuborg og Knut Mæsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway