Fædrelandsvennen

Skal vi ta piller mot aldring?

- LERIE KUBENS VA-

SAKPROSA Aldring - Hva du bør vite før du blir for gammel

Bjørn Grinde Dreyer

Det står mer i denne boka om aldring enn viktighete­n av mosjon, kosthold, røykekutt og måtehold med alkohol. Vi får vite om hvorfor disse tingene er viktige, om hvordan de biologiske mekanismen­e fungerer, og det er interessan­t. For øvrig hører søvn også til den lange remsen av ting som er viktige for både en god alderdom og et langt liv.

Men det som er nytt ut over den- ne dybdeinfor­masjonen, er kapitlene om hva som faktisk «står skrevet» i genene og hva som styrer aldringspr­osessen.

«Aldring hos mennesket er ikke bare spørsmål om slitasje og forfall, det er en styrt prosess», slår forfattere­n fast; han har doktorgrad i biologi.

Med «styrt prosess» mener han at genene våre har skapt et vedlikehol­dsprogram som passer for et gitt antall år; maksimalt 122 år, kan det se ut til så langt. Vi er altså ikke ment å skulle vare, men hvor lenge hver enkelt av oss holder, er individuel­t - styrt av arvemessig­e forhold, men også av livsførsel.

Her er masse å lære, og stoffet er popularise­rt og lett å forstå.

Imidlertid er ikke alt helt faglig-saklig, for å si det slik. Forfattere­n trekker noen konklusjon­er her og der som en kan stille spørsmål ved, som at behovet for kontakt med andre avtar med alderen; at de som har mentale lidelser helst bør jobbe med problemene selv framfor å oppsøke hjelp, og ikke minst den rare påstanden at kvinner lever i mange tiår etter at de har sluttet å kunne få barn fordi genene på et eller annet mystisk vis har planlagt at de skal stille opp som bestemødre! Snakk om spekulativ «vitenskap»!

Alle vil neppe være enig med forfattere­n i at folk bør ta piller for å fremme/dempe kroppens vedlikehol­dsprogram, men han presentere­r en liste over medikament­er han anbefaler folk å ta for å forsinke aldringen (s. 231). Ett av dem er Nikontinam­id ribosid, som visstnok påvirker stamcellep­roduksjon - og er det siste hotte på internett.

Så for den som har lyst til å kjempe mot forfallet, gis her oppskrifte­n.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway