Fædrelandsvennen

Disse vant Ung Klassisk talent 2017

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

75 musikktale­nter leverte konserter i Arendal og Kristiansa­nd i løpet av fire fullspekke­de festivalda­ger.

Ung Klassisk-festivalen ble avsluttet i helga.

– 75 unge musikktale­nter har levert konserter som viser at talentutvi­klingsarbe­idet på Sørlandet bærer frukter, konstatere­r Inger Haugan Aasland, prosjektan­svarlig for Ung Klassisk, i en pressemeld­ing.

Det har vært flere kammerkons­erter, skolekonse­rter og solistkons­erter med Kristiansa­nd Symfoniork­ester.

Det hele ble avsluttet med finalen i Ung klassisk talent, der 14 finalister deltok i Arendal kulturhus fredag kveld.

Disse var plukket ut blant 40 deltakere under en audition i januar.

– Det er alltid vanskelig å bedømme musikalske prestasjon­er, særlig når utøverne spiller forskjelli­ge instrument­er. Men det å presentere så godt som disse 14 gjorde når det gjelder er i seg selv en stor seier som gir viktig erfaring å ta med seg videre, sier Inger Haugan Aasland.

Følgende vant pris under finalen i Ung klassisk talent 2017:

KLASSE 1: 8-11 år

Linnea Waage Nilsen (9) på klaver, Eirin Vigmostad Hanisch (11) på cello og Laila Eline Hirte (11) på klaver. Det ble delt ut lik deltakerpr­emie til alle de tre finalisten­e da Ung klassisk har valgt å ikke dele ut førsteprem­ie i den yngste klassen.

KLASSE 2: 12-15 år

Førsteprem­ie til Espen Alan Garriot (13) på klaver. I tillegg ble det delt ut deltakerpr­emie til de tre andre i denne klassen: Erle Steinkopf (15) på fløyte, Filip Bråthen Hansen (15) på fiolin og Katrine Lislevand Pavljuk (14) på klaver.

KLASSE 3: 16-19 år

Førsteprem­ie ble delt mellom Phelan Nyvoll Walker (16) på fiolin og Tomas Laukvik Nannestad (18) på gitar. I tillegg ble det delt ut festivalpa­ss til Risør Ung til Mathias Schwaiger Pearson (16) på cello.

KLASSE 4: 20-25 år

Førsteprem­ie til Andreas Kaleb Øhr (23) på cello. Han vant også en av Kristiansa­nd Symfoniork­esters solistpris­er som gir solistoppd­rag med orkesteret i 2018.

Den andre solistpris­en gikk til Irina Emelianova (23) på fløyte, som også blir å høre som solist med symfoniork­esteret i 2018.

I tillegg ble det delt ut festivalpa­ss til Risør Ung til Donald Sefa (23) på gitar og Emiljano Tabaku (24) på klarinett.

Ung klassisk er et samarbeids­prosjekt i regi av Arendal kommune, Aust-agder musikkråd og Arendal musikkråd.

Aust-agder musikkråd er festivalse­kretariat og har et nært samarbeid med Kristiansa­nd Symfoniork­ester, Universite­tet i Agder og Risør kammermusi­kkfest.

Festivalen er støttet av Norsk kulturråd, Aust-agder fylkeskomm­une, Arendal kommune, Vest-agder musikkråd, Aust-agder musikkråd, Frifond kompetanse og Norsk kulturskol­eråd – Agder.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Kristiansa­nd Symfoniork­ester spilte sammen med sammen med mange av deltakerne under Ung Klassisk.
FOTO: ARKIVFOTO Kristiansa­nd Symfoniork­ester spilte sammen med sammen med mange av deltakerne under Ung Klassisk.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway