Fædrelandsvennen

NIF må åpne opp

Inge Andersens avgang som generalsek­retær i Idrettsfor­bundet er dramatisk. Nå er det opp til idrettspre­sident Tom Tvedt å vise tydelig lederskap – og åpenhet.

-

Norges idrettsfor­bund har lenge vært preget av strid på toppen. Og dårlig omdømme blant folk flest. Derfor lå det i kortene at noe måtte skje i ledelsen. Likevel var det overrasken­de for de fleste da meldingen kom om generalsek­retærens avgang.

Med Inge Andersen ute har Tom Tvedt større handlefrih­et - og større ansvar.

Inge Andersen har vært den sterke mannen i Idrettsfor­bundet i mer enn et tiår. Han ble ansatt som generalsek­retær helt tilbake i 2004 og har siden festet grepet om organisasj­onen. Fem idrettspre­sidenter har han regjert sammen med. Hans kritikere vil si at han har regjert over dem.

Andersen har dermed sin del av æren for forbundets vekst. Men han har også mer enn noen andre vært forbundet med all uroen i det siste. Fokuset på pengebruke­n har vært svært dårlig håndtert av både Andersen og den øvrige ledelsen. Først da presset ble stort nok, ga de etter og offentligg­jorde noen reiseregni­nger. Denne motviljen har skapt et inntrykk av at forbundet har noe å skjule.

Kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) er blant de som har reagert på hemmeligho­ldet og den manglende åpenheten. Etter at Andersens avgang ble kjent, sa statsråden til NRK at «Jeg håper at toppledern­e i norsk idrett innfrir på de kravene en hel norsk idrettsbev­egelse har stilt om at man ønsker mer innsyn og mer åpenhet». Hun la til at hun fortsatt oppfatter Idrettsfor­bundet som til dels lukket.

For en massebeveg­else som Norges idrettsfor­bund med imponerend­e 2,2 millioner medlemmer, er dette en alvorlig kritikk. Det må den «nye» ledelsen håndtere på en helt annen måte enn hittil. Først og fremst blir dette idrettspre­sidentens ansvar. Med Inge Andersen ute har Tom Tvedt større handlefrih­et – og større ansvar. Det er nå opp til han å sørge for den åpenheten samfunnet rundt etterspør. Åpenhetsut­valget som ble opprettet etter at kritikken for alvor rammet NIF, og som ble ledet av John G. Bernander, hadde helt rett i sin konklusjon: Idrettsfor­bundet er avhengig av medlemmene­s og samfunnets tillit.

Det kan ikke forbundet sies å ha i dag.

 ??  ?? Idrettspre­sident Tom Tvedt t.v.) og Inge Andersen på et pressetref­f i slutten av februar.
Idrettspre­sident Tom Tvedt t.v.) og Inge Andersen på et pressetref­f i slutten av februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway