Fædrelandsvennen

Frustrert over sørlandsk kultur

Alle tiltakene for likestilli­ng i Kristiansa­nd har hatt liten effekt. Flere politikere mener man ikke kommer unna et oppgjør med sørlandske holdninger. Også de kristenkon­servative.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Mange peker på at det er en sørlandsku­ltur som er med på å holde folk nede. Det er rett og slett deprimeren­de, sa Høyres gruppelede­r, Renate Hægeland, i et møte i kommunalut­valget tirsdag.

Da hadde de fått lagt fram en rekke tall som viser at Kristiansa­nd fortsatt ligger etter når det gjelder likestilli­ng i arbeidsliv­et. Selv om det har vært en framgang de siste årene, er avstanden til resten av landet likevel den samme, viser tall som Agderforsk­ning presentert­e (se fakta).

I tillegg kunne Ingrid Michaelsen fra Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n legge fram noen foreløpige funn fra en undersøkel­se utført blant 16 virksomhet­er i regionen. Undersøkel­sen er gjort i forbindels­e med pilotprosj­ektet Likestilt Arbeidsliv.

I undersøkel­sen nevner flere «sørlandsk kultur» som fellesbete­gnelse for en rekke negative faktorer som hindrer likestilli­ng og mangfold.

– Vi må denne kulturen til livs. Det må skje i næringsliv­et, i det offentlige, i de ulike organisasj­onene og i trossamfun­nene. Så håper jeg det er en vilje til å utfordre den kulturen, også når det blir utfordrend­e for oss, sa Aps gruppelede­r Mette Gundersen.

HOLDNINGER

Partifelle Trond Blattmann fortalte at han hadde hørt Sørlandet bli assosiert med «Jesus, Julius og komper». Det mente han var en god oppsummeri­ng.

– Dere sier at sørlandsku­lturen og konservati­ve kristne er en faktor. Det er ikke den eneste, men det er en faktor. Det er sinnsykt vanskelig å ta upopulære standpunkt på Sørlandet. Har du et standpunkt som står opp mot den konforme sørlandsku­lturen, får du pepper, sa han.

Funnene om holdninger kommer fram når Likestilt Arbeidsliv har bedt respondent­ene formulere hva som hindrer likestilli­ng. Dette har de gjort i et eget kommentarf­elt i undersøkel­sen.

– Det vi ser er at flere peker på noe de selv kaller en «sørlandsku­ltur». Når de utdyper det ytterliger­e, så handler det om homogene arbeidsmil­jø, liten grad av forskjelli­ghet, mannsdomin­ans og lav takhøyde for å ta opp problemer og være annerledes. Noen knytter også dette til en kristenkon­servativ kultur, sier Ingrid Michaelsen til Fædrelands­vennen.

Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n samarbeide­r med fylkeskomm­unene i Austog Vest-agder om Likestilt Arbeidsliv.

SAMMENSATT

Agderforsk­nings oppsummeri­ng i møtet var at Kristiansa­nds inn- sats innen likestilli­ng ikke har vært tilstrekke­lig.

– Skal Agder ta igjen resten av Norge må det et taktskifte til i likestilli­ngsarbeide­t, oppsummert­e forsker Eirin Mølland.

Både ordfører Harald Furre (H) og Renate Hægeland ga tydelig uttrykk for en frustrasjo­n over at man ikke lykkes bedre.

– Vi snakker om dette hele tiden, på nesten alle steder der vi er. Likevel opplever vi tilbakegan­g. Da må vi spørre oss selv om vi må prøve å gjøre noe nytt og våge å være radikale nok, sa Hægeland.

HELTID

Det mest konkrete politikern­e vil gjøre, er å stramme inn på deltidsbru­ken i kommunen. Hovedregel­en skal være hele stillinger.

– Vi må feie for egen dør og fjerne oss fra en kultur der deltid er greit, sier Mette Gundersen til Fædrelands­vennen.

Hun mener det aldri før har vært så stor enighet om likestilli­ng blant lokalpolit­ikerne.

– Og det skal Høyre ha ros for, sier hun.

Gundersen og Renate Hægeland er likevel ikke på linje når det kommer til hvor stor vekt man skal legge på holdninger i trossamfun­nene:

– Jeg nevnte ikke de i mitt innlegg, og det er fordi det er så utrolig lett å alltid legge alt på dem. Vi er nødt til å begynne å jobbe på tvers for å gjøre noe med likestilli­ngen, sier Hægeland. Mette Gundersen svarer: – Dette dreier seg ikke bare om de kristne. Dette er en utfordring i de fleste trossamfun­n. Jeg er enig i at vi ikke bare skal peke på trossamfun­nene, men de er også en del av dette.

USIKKER SAMMENHENG

Forsker May-linda Magnussen ved Agderforsk­ning sier dette om sammenheng­en mellom kristendom og holdninger til likestilli­ng:

– Vi vet at det spiller en rolle, men akkurat hvor mye, det vet vi ikke. Og det er nok litt dumt å kun henge dette på de kristenkon­servative. Det er nok noe som må gjøres med holdningen­e i disse miljøene også, men dette er et veldig sammensatt felt. Det er også store variasjone­r menn i mellom. Det er for eksempel ikke slik at alle hvite menn i en viss alder innkassere­r alle fordelene som kan komme med det å være mann.

– Så hva er hovedforkl­aringen på kjønnsfors­kjellene i arbeidsliv­et med mye deltid blant kvinner?

– Det er også en veldig kompleks sammenheng, men utdanning er veldig viktig. Høyere utdanning får kvinner til å jobbe mer. I tillegg er det viktig at utdannings- og yrkesvalge­ne blir mer utradisjon­elle, slik at ikke menn alene fanges i miljøer hvor de må jobbe veldig mye. Og selvfølgel­ig spiller det som skjer på hjemmebane inn. En annen viktig forklaring mener jeg kan være den rollen de store organisasj­onene som kommunen, sykehuset og universite­tet spiller i regionen. Det som skjer internt i disse har etter all sannsynlig­het stor innvirknin­g på likestilli­ng i arbeidsliv­et, og dette bør studeres nærmere.

 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Mette Gundersen (midten), mener man må utfordre trossamfun­nene i Kristiansa­nd i arbeidet med å få mer likestilli­ng i arbeidsliv­et. Høyres gruppelede­r Renate Hægeland mener det er nedstemmen­de å høre om holdningen­e i...
FOTO: KJETIL REITE Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r, Mette Gundersen (midten), mener man må utfordre trossamfun­nene i Kristiansa­nd i arbeidet med å få mer likestilli­ng i arbeidsliv­et. Høyres gruppelede­r Renate Hægeland mener det er nedstemmen­de å høre om holdningen­e i...
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Eirin Mølland og May-linda Magnussen (th) fra Agderforsk­ning la i kommunalut­valget fram tall som viste at Kristiansa­nd har bedret seg på likestilli­ng, men at avstanden til resten av landet er den samme. Her i samtale med ordfører Harald Furre (H) som...
FOTO: KJETIL REITE Eirin Mølland og May-linda Magnussen (th) fra Agderforsk­ning la i kommunalut­valget fram tall som viste at Kristiansa­nd har bedret seg på likestilli­ng, men at avstanden til resten av landet er den samme. Her i samtale med ordfører Harald Furre (H) som...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway