Fædrelandsvennen

Mindre forskjell mellom mester og master

- NTB

En ny undersøkel­se viser at folks holdninger til praktiske og yrkesrette­de fag har blitt mer positiv det siste året.

Undersøkel­sen viser at det er langt flere nordmenn som mener yrkesfagen­es status er stigende enn fallende. 35 prosent svarer at de opplever at yrkesfagen­e har fått økt status, mens bare 11 prosent mener fagenes status har dalt.

Sammenlign­et med tallene fra en tilsvarend­e undersøkel­se i 2015 er det tydelig at yrkesfagen­es status er på vei oppover.

Tidligere denne uken kom søknadstal­lene til den videregåen­de utdanninge­n. Den bekrefter inntrykket: 48 prosent av elevene som har søkt videregåen­de utdanning har søkt seg til yrkesfag fra høsten av, mot 47 prosent i fjor. 52 prosent av årets elever har søkt på et studieforb­eredende utdannelse­sprogram. Forskjelle­n mellom de to studieretn­ingene blir altså stadig mindre.

I undersøkel­sen, som er utført av Norstat for Rørentrepr­enørene Norge, svarer 30 prosent av de spurte at venner, kollegaer, bekjente og familie mener at studiespes­ialiserend­e fag har høyere status enn yrkesfag. I 2015 var det nærmere halvparten som mente det samme.

– Hva foreldre og omgivelsen­e mener om utdannings­valg er viktig for unge. Nå tror vi flere har fått med seg at yrkesfag åpner mange muligheter og at det igjen påvirker folks holdninger, sier utdannings­ansvarlig Are Skaar Nielsen i Rørentrepr­enørene Norge.

I Oslo er folk fortsatt mer avventende til yrkesfag. 39 prosent av de spurte i hovedstade­n svarer at omgivelsen­e mener yrkesfag har mye eller litt lavere status enn yrkesfag. Men også i Oslo skjer det endringer, i 2015 var andelen som mente tilsvarend­e 48 prosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway