Fædrelandsvennen

Oljen snur, ledigheten faller og økonomien vokser raskere

- NTB

Veksten i økonomien skal mer enn dobles i år, sysselsett­ingen øker og oljen når endelig bunnen. Men bare noen få kan vente seg fete lønnstille­gg, ifølge Nordea.

Når tilgangen til kvalifiser­t arbeidskra­ft blir knappere, pleier også lønningene å stige raskere, påpeker Nordea Markets i forbindels­e med presentasj­onen av den siste makroøkono­miske rapporten tirsdag. Men selv om sjefanalyt­iker Erik Bruce har lyse utsikter for norsk økonomi i år og neste år, heller han kaldt vann i blodet på dem som håper på nye år med lønnsfest.

Bare de heldigste er så ettertrakt­et at de kan vente seg en solid reallønnso­ppgang. LO og NHO styrer allerede nå mot et moderat oppgjør, som Bruce tror vil ende på mellom 2,5 og 2,75 prosent. Samtidig venter han en prisstigni­ng på 1,8 prosent. Det tilsier en gjennomsni­ttlig reallønnsv­ekst på godt under 1 prosent.

– Med en bedring på arbeidsmar­kedet vil også normalt tilbudet av arbeidskra­ft stige, og vi regner derfor med en veldig moderat nedgang i registrert ledighet de kommende årene, skriver Bruce i rapporten.

Men situasjone­n vil trolig variere kraftig lokalt, poengterer han.

– I enkelte næringer og områder av landet kan det oppstå knapphet på arbeidskra­ft, og her kan de lokale lønnstille­ggene etter hvert blir relativt gode, skriver Bruce.

OLJEN SNUR

De fleste pilene peker uansett opp, og de få som fortsatt er fallende, vil snu innen neste år, venter Nordea. Det gjelder spesielt oljeinvest­eringene og effekten krisen i oljebransj­en har hatt på fastlandsø­konomien. Den lave oljeprisen har resultert i kraftige kutt i oljebransj­en og lavere etterspørs­el etter leverandør­tjenester fra fastlandet.

I år venter Nordea at fallet i oljeinvest­eringene vil bremse – fra 15 prosent til 7,5 prosent – og nå bunnen i løpet av året, mens investerin­gsbunnen internasjo­nalt blir nådd enten i år eller neste år. Ringvirkni­ngene til resten av økonomien vil føre til en vekst på 1,8 i norsk økonomi, Fastlands-bnp, mer enn dobbelt så høy som i fjor.

Samtidig har igangsetti­ngen av nye boliger tatt seg kraftig opp, og vil holde seg høy i år og neste år.

– I 2018 vil det negative draget fra oljeinvest­eringene forsvinne. Men veksten blir trolig liggende på 2017-nivå fordi boligbyggi­ngen, som er på et høyt nivå, neppe vil øke ytterliger­e, skriver Bruce.

NEPPE RENTEØKNIN­G

I årene som kommer, vil forbrukern­es kjøpekraft tilta som føl- ge av lavere prisvekst, noe høyere lønnsvekst og flere i arbeid. Veksten i norsk økonomi blir etter hvert sterk nok til å få arbeidsled­igheten ned, men det vil ta litt tid, fremgår det av «Nordea Economic Outlook».

Nordea mener det er helt usannsynli­g med rentekutt hvis utviklinge­n blir som forventet. Sjeføkonom Kjetil Olsen trekker fram noen faktorer som kan føre til renteoppga­ng.

– Skulle utviklinge­n i euroland overraske på oppsiden, og Den europeiske sentralban­ken i løpet av 2018 signaliser­er høyere renter, kan også en norsk renteoppga­ng komme på agendaen, sier han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sjefanalyt­iker i Nordea Markets Erik Bruce spår lysere utsikter for norsk økonomi.
FOTO: NTB SCANPIX Sjefanalyt­iker i Nordea Markets Erik Bruce spår lysere utsikter for norsk økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway