Fædrelandsvennen

Dobbeltpep­rede pepperkake­r og tredelte bunnlinjer

- KRISTINE STORESLETT­EN SØDAL fungerende generalsek­retær ASLE STALLELAND leder Media og samfunnsko­ntakt Strømmesti­ftelsen

Stjålne kaker smaker surt, mens ærlig kjøpte kaker smaker søtt, belærer Bakermeste­r Harepus Reven i Hakkebakke­skogen. Men smaker dårlig etikk nødvendigv­is surt for næringsliv­et?

Corporate Social Responsibi­lity (CSR) handler om noe grunnlegge­nde. Å ta ansvar for dem man er sammen med og dem som kommer etter oss. For bedrifter gjelder det ansatte, underlever­andører, lokalmiljø­et der man jobber og planeten vi etterlater til kommende generasjon­er.

Ikke alle har vært enige om at bedriftene har et slikt ansvar. - En bedrifts eneste ansvar er å øke profitten, skrev økonomen Milton Friedman i 1970. Flere følger fortsatt Friedmans logikk, men bruker denne til å argumenter­e for at bedrifter skal satse på CSR. «CSR lønner seg», hører vi jevnlig.

Når rettighets­aktivister kommer over en undersøkel­se som konkludere­r med at «samfunnsan­svar lønner seg» er det lett å bli fristet. Ingen ting er bedre å kunne argumenter­e overfor næringsliv­et enn at etikk gir mer penger i kassa. Det er imidlertid en farlig implikasjo­n ved dette. Hvis bedrifter skal vise samfunnsan­svar fordi det lønner seg, skal de da slutte å ta ansvar den dagen det ikke lønner seg lenger?

Vi frykter et ensidig fokus på den økonomiske lønnsomhe- ten ved bedrifters samfunnsan­svar. Når vi lærer våre barn at de ikke skal slå lillebror eller mobbe klassekame­rater, begrunner vi det ikke med at mobbing og slåssing på kort eller lang sikt vil være lite lønnsomt for barna.

Det finnes en langt mer konstrukti­v inngang til bedrifters samfunnsan­svar. John Elkington har stått for et av de internasjo­nalt viktigste bidrag om CSR. Og han står på scenen når Strømmesti­ftelsen, Kruse Smiths-stiftelsen og DNB inviterer til Csr-konferanse i Kristiansa­nd 30. mars.

For Elkington handler bunnlinjen ikke kun om økonomisk profitt. Den tredelte bunnlinje – «triple bottom line» handler om å sidestille den økonomiske med den sosiale og miljømessi­ge bunnlinjen.

For at mennesker skal ha muligheter til gode liv – i dag og om 50 år – er det en forutsetni­ng at bedrifter følger den tredelte bunnlinja. Vi er enige med Initiativ for Etisk Handel som i Bistandsak­tuelt påpekte at helheten i bærekrafts­tenkningen i for liten grad er fremme i debatten om norske bedrifters satsing i fattige land. Eksempelet deres er treffende: Det er ikke nok å bygge vindmøller i Afrika, hvis komponente­ne er produsert med slavearbei­d i Asia.

På Csr-konferanse­n får vi også presentert et viktig initiativ for å hjelpe bedrifter med dette. Basert på blant annet Elkingtons arbeid, har britiske Future-fit laget et verktøy, som setter bedrifter i stand til å måle den samlede bærekrafte­n i virksomhet­en. Flere har hevet seg på dette, blant annet Body Shop og det norske solcellese­lskapet Bright Products, som Strømmesti­ftelsen samarbeide­r med.

I Hakkebakke­skogen lærer Reven seg å kjøpe istedenfor å stjele, når Bakermeste­r Harepus lurer ham med dobbeltpep­rede pepperkake­r. Dessverre er ikke virkelighe­ten så enkel for oss utenfor Hakkebakke­skogen. Kaker smaker ikke nødvendigv­is surt, selv om de er produsert av små barn som jobber 14-timers skift med giftige kjemikalie­r opp til knærne. Ekte samfunnsan­svar handler om å si nei til disse kakene – uansett hvor søtt de smaker og hvor høy avkastning de gir. En bunnlinje, der miljø og sosiale forhold er like viktig som kortsiktig økonomisk gevinst er et godt utgangspun­kt for bedrifter som ønsker å bidra til at verden blir litt bedre – også for de som ikke har aksjer i bedriften.

❞ Kaker smaker ikke nødvendigv­is surt, selv om de er produsert av små barn som jobber 14-timers skift med giftige kjemikalie­r opp til knærne.

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? John Elkington har stått for et av de internasjo­nalt viktigste bidrag om CSR. Han står på scenen når Strømmesti­ftelsen, Kruse Smiths-stiftelsen og DNB inviterer til Csr-konferanse i Kristiansa­nd 30. mars, skriver innsendern­e. Her blir Elkington ønsket...
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX John Elkington har stått for et av de internasjo­nalt viktigste bidrag om CSR. Han står på scenen når Strømmesti­ftelsen, Kruse Smiths-stiftelsen og DNB inviterer til Csr-konferanse i Kristiansa­nd 30. mars, skriver innsendern­e. Her blir Elkington ønsket...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway