Fædrelandsvennen

Å være eller ikke være

-

Theodor Barndon Helland i Frp tar i Fædrelands­vennen 27. mars til orde for å avvikle alle kultursubs­idier og legge ned kulturdepa­rtementet. Effekten av forslaget blir at han i realiteten vil avvikle store deler av kulturen selv.

●● Helland argumenter­er, etter en lang ideologisk innledning, for at kultursubs­idier gjør at individet fratas sin frihet til å gjennom markedet fastsette kulturaren­aenes reelle verdi. For det første, er det ikke individet som har denne muligheten. Det må et stort an- tall individer, et fellesskap om du vil, til for å tilstrekke­lig støtte opp om en stor kulturinst­itusjon dersom alt var markedssty­rt. For det andre trenger ikke verdien av en kulturaren­a være den samme som verdien av kulturen som presentere­s der.

Forskjelli­ge kulturuttr­ykk, som i uttrykk i teorien kan være verdimessi­g likestilte, kan forutsette svært forskjelli­ge økonomiske rammer. En DJ, som opptrer alene med sitt utstyr, kan leve av 50 publikumme­re på hver konsert. Det betyr ikke at EDM er et mer verdifullt kulturuttr­ykk enn symfonier. Et symfoniork­ester kan ikke leve av 50 publikumme­re på hver konsert. Det betyr ikke at orkester, teater og opera er uønskede kulturuttr­ykk som må avvikles, slik Helland tar til orde for.

Norge er nylig kåret til verdens lykkeligst­e land. Vi har i stor grad som samfunn fått oppfylt våre grunnlegge­nde behov, og det neste mange da ønsker seg er «det lille ekstra». Et bredt tilbud av kulturuttr­ykk er noe av det som gir oss i Norge nettopp det – og det er noe vi må ta vare på. GUTTORM STRANDE SYRRIST leder Kristiansa­nd SV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway