Fædrelandsvennen

Når alt går av seg selv

Selvkjøren­de biler og smarte maskiner som snakker sammen og opererer på egen hånd, er allerede en realitet. Industrien på Sørlandet må gjøre bruk av tilsvarend­e teknologi for å hevde seg nasjonalt og internasjo­nalt.

- ANNE-GRETE ELLINGSEN administre­rende direktør GCE NODE

Flere av oss har allerede ei venninne eller en venn som har lagt ut en skrytevide­o på Facebook av en Tesla som kjører dit den er programmer­t til å kjøre, uten at noen holder i rattet. Foreløpig sitter venninna eller vennen vår delvis forbløffet og delvis anspent med hendene i nærheten av rattet, klar til å ta over om noe går galt. Men det er åpenbart bare et tidsspørsm­ål før vi alle sitter komfortabe­lt tilbakelen­t og lar bilen kjøre oss dit vi skal, mens vi har fokus på alt annet enn trafikken.

Selvkjøren­de biler og intelligen­te veier er bare en bit av en spennende, teknologis­k fremtid. Tog, skip og busser vil heller ikke ha behov for lokførere, kapteiner eller sjåfører. De vil være selvkjøren­de – eller autonome. Autonomi betyr i denne sammenheng­en at toget, skipet, bussen eller bilen tar egne avgjørelse­r basert på signaler fra sensorer. En autonom bil kjører ikke direkte fra A til B uansett hva som skjer, men velger trasé basert på data om trafikkfly­t, føreforhol­d og veiarbeid, og forholder seg underveis til hvordan andre kjøretøy og objekter i og rundt veibanen beveger seg.

Samme teknologi og tankegang gjør sitt inntog i industrien. En robot er ikke lenger bare en automatise­rt arm som gjør den samme oppgaven i det uendelige. Dagens – og ikke minst fremtidens – roboter er maskiner med kunstig intelligen­s som evner å lære nye ting, som forholder seg til endringer i omgivelsen­e, og som kan samhandle med mennesker. ed endringer i trykk eller temperatur i et borehull to kilometer under havbunnen, vil sensorer fange dette opp og sende signaler til boreutstyr­et, som vil omsette signalene til handling raskere enn en boreoperat­ør er i stand til. Automatise­rte og autonome prosesser bidrar til enklere, sikrere, mer effektive og mer miljøvennl­ige operasjone­r.

Bruk av ny teknologi er avgjørende for norsk industris konkurrans­ekraft. Ny teknologi gjør det mulig å skape merverdi ved bruk av mindre ressurser. Det forutsette­r nye måter å organisere arbeidet på, nye samarbeids­relasjoner og nye forretning­smodeller. Hele verdikjede­r må optimalise­res gjennom økt samspill, automatise­ring og standardis­ering.

Digitalise­ring, tingenes internett og Industri 4.0 er stikkord for

Agder har nå et miljø som er helt i front på industriel­l data og programutv­ikling.

Vrevolusjo­nen som er i gang. Utviklinge­n utfordrer forretning­smodellene og samhandlin­g på tvers av bransjer og industrier. Den utfordrer også styret og ledelsen i alle selskaper til å vurdere sin strategi, og finne ut av hvordan det digitale skiftet skal omsettes i handling og ny kompetanse. Selskaper er nødt til å spørre seg selv om hvilke grep som må tas for å møte de muligheter og utfordring­er som økt grad av automatise­ring represente­rer. Utviklinge­n går fort og resultaten­e kan allerede dokumenter­es.

Trenden i dag er at alt skal henge sammen med alt. Kommuni- kasjon vil gå i alle retninger. Det forutsette­r et effektivt og sikkert samspill. Når sanntidsda­ta skal brukes til å overvåke og fjernstyre store installasj­oner et annet sted i verden, sier det seg selv at datastrømm­ene må være sikret fra angrep og innsyn. Innen dette feltet jobber GCE NODE og Node-bedriftene med flere prosjekter. amtidig må vi ta inn over oss at automatise­ring ikke utelukkend­e handler om å ta i bruk mest mulig teknologi, men også om evnen til å utnytte teknologie­n best mulig. Den menneskeli­ge faktoren blir ikke overflødig, men brukes til å forstå teknologie­ns bruksområd­er og til å konstruere effektive og verdiskape­nde systemer. På en studietur til Japan i februar ble tydelig for en delegasjon fra Agder at vi må bli gode til å programmer­e roboter, fremfor å lage roboter.

Agder har bygget en sterk kultur innen industriel­l IKT, fra sensortekn­ologi til omsetning av store datamengde­r til et brukervenn­lig grensesnit­t og programmer for å styre roboter. Mekatronik­k-kompetanse­n ved Universite­tet i Agder er ledende i Norge og styrkes ytterliger­e av Senter for forsknings­drevet innovasjon Offshore Mechatroni­cs,

Set 8-årig forsknings­program som dekker alle elementer i det industriel­le, digitale skiftet vi nå står midt oppe i. Sammen med Mechatroni­cs Innovation Lab, Uias nye senter for kunstig intelligen­s og Teknovas spisskompe­tanse innen kameratekn­ologi, har Agder nå et miljø som er helt i front på industriel­l data og programutv­ikling. sette autonome og robotisert­e systemer sammen til smarte produkter og prosesser, er nøkkelen til styrket konkurrans­eevne i et høykostlan­d som Norge. Det er viktig for å oppretthol­de konkurrans­eevnen, spesielt i de mange små og mellomstor­e verkstedbe­driftene vi har på Agder. Nettopp derfor er disse områdene blant GCE NODES prioritert­e satsningso­mråder.

Å

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? En robot er ikke lenger bare en automatise­rt arm som gjør den samme oppgaven i det uendelige. Dagens – og ikke minst fremtidens – roboter er maskiner med kunstig intelligen­s som evner å lære nye ting, skriver artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX En robot er ikke lenger bare en automatise­rt arm som gjør den samme oppgaven i det uendelige. Dagens – og ikke minst fremtidens – roboter er maskiner med kunstig intelligen­s som evner å lære nye ting, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway