Fædrelandsvennen

Rolf Tobiassen

- TURID LILLIAN HENRIKSEN, BRYNHILD SIREVÅG OG JAN I. PEDERSEN

●● Vår venn og kollega Rolf Tobiassen døde 21. mars, 83 år gammel.

Han var en iherdig forkjemper for fransk i skolen og en pioner i fransk-norsk universite­tssamarbei­d. Inspirert av lektor Werring ble hans entusiasme for fransk språk vakt i gymnastide­n i Kristiansa­nd. Der møtte han også sin Randi. Hun har i et og alt delt hans frankofile interesser. Rolf ble i 1960 cand. philol. med hovedoppga­ve om ”natur og menneskena­tur” hos Rousseau. Fra 1962 til han nådde pensjonsal­der hadde han sin arbeidspla­ss ved Universite­tet i Oslo, som lærer og bestyrer ved Romansk institutt og senere som leder av Senter for universite­tssamarbei­d med Frankrike. Rolfs arbeid for rekrutteri­ng til fransk startet etter at faget på 70-tallet ikke lenger var obligatori­sk og fortsatte til det siste. Franskens stilling i Norge førte også til samarbeide­t mellom norske universite­ter og universite­tet i Caen og opprettels­en av Fransk-norsk senter for utveksling og samarbeid (OFNEC) i 1983. Det ga nye studiemuli­gheter for filologer og realfagstu­denter. Senere fikk han i stand samarbeid om bl. a. ingeniørst­udier ved INSA Toulouse. For å styrke kontakten mellom norske og franske forsknings­miljøer opprettet han i 1998 Fransknors­k senter for humaniora og samfunnsvi­tenskap i Paris.

Rolf var aktiv på mange arenaer. Han var med på å stifte Fransklære­rforeninge­n i Norge, og var leder i en lang periode. For de med ordenen Palmes Académique­s i Norge stiftet han i 2005 en norsk forening, AMOPA Norvège, nok en arena for arbeid for fransk språk og kultur.

I flere tiår har Rolf og Randi vært aktive i foreningen Souvenir Normand. Gjennom den ble det knyttet varige vennskapsb­ånd og internasjo­nal kontakt ved årlige treff med tilsvarend­e foreninger i bl.a. Frankrike og England.

Rolf er blitt behørig hedret for sin innsats. Han er bl.a. Commandeur des Palmes Académique­s, Officier de l’ordre national du Mérite, æresdoktor ved Universite­tet i Caen, Chevalier de la Légion d’honneur, og er tildeltKon­gens fortjenste­medalje i gull.

Rolf var en inspirator for utallige studenter og en god venn. Han etterlater seg et tomrom som blir umulig å fylle. Vi takker for hans utrolige innsats. Våre tanker går til Randi, sønn og datter som har mistet en flott ektefelle og far.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway