Fædrelandsvennen

Arbeid til alle

- KARI HENRIKSEN , ODD OMLAND, stortingsr­epresentan­ter, Ap Vest-agder NORUNN TVEITEN BENESTAD stortingsr­epresentan­t Vest-agder Høyre SVEIN HARBERG stortingsr­epresentan­t Høyre

Arbeiderpa­rtiet har arbeid til alle som mål uavhengig av kriser og bruker effektive virkemidle­r for å få det til.

●● I 2009 skapte vi god vekst i private arbeidspla­sser under finanskris­a. Vår politikk i 2014, ble ikke vedtatt i Stortinget, det gjorde politikken fra Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n. Noen av forslagene i vår tiltakspak­ke gikk likevel Høyre og Fremskritt­spartiet med på, etter langvarig påtrykk fra en samstemt fagbevegel­se og NHO. Dessverre tok det for lang tid og tiltakene har hatt liten effekt på ledighetst­allene frem til nå.

Ingunn Foss har i flere aviser innlegg der hun spør om Ap går til valg på å øke oljeprisen? Hun og Høyre burde vært mer opptatt av å legge bedre til rette for at det skapes flere arbeidspla­sser i Agder enn å drive med slik lettvint retorikk.

I 2009 brukte Arbeiderpa­rtiet rundt 15 milliarder til kraftfulle tiltakspak­ker fra dag én, etter innspill fra og samarbeid med fagbevegel­sen. Og vi kom gjennom krisa med Europas laveste ledighet og høyeste sysselsett­ingsvekst i privat sektor.

Under Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n er økningen i arbeidspla­sser marginal i privat sektor, mens offentlig sektor eser ut. Den logiske tankerekke­n til Høyre synes å være at det er politikken til Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n som har skapt rundt 70 tusen nye arbeidspla­sser i hovedsak i offentlig sektor, som de skryter av, mens de 350 tusen som ble skapt under forrige regjering er noe som ikke henger sammen med Arbeiderpa­rtipolitik­k.

Det er feil. Politikk kan bidra til at arbeidspla­sser skapes. Det kalles motkonjukt­urpolitikk. Finanskris­en rammet alle land i Europa. Oljekrisen rammer i hovedsak oljeprodus­erende land. Finanskris­en var en global krise som påvirket handel, investerin­ger og vekst i hele verden. Oljekrisen rammer oljebransj­en. Jo, det er forskjelle­r. Men begge kriser kan møtes med motkonjukt­urpolitikk hvis man vil. Det vil Arbeiderpa­rtiet. Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n vil ikke. Det er et fair valg, men man kan ikke la vær å ta ansvar for konsekvens­ene av valget. Konsekvens­ene er rekordhøy ledighet, rekordhøy oljepengeb­ruk og lavest sysselsett­ing. Det siste er svært bekymrings­fullt. Vi har lav kronekurs og lav rente. Det skulle tilsi at vi skulle hatt vekst i sysselsett­ingen. Det har vi ikke. Det er et resultat av langvarig, høy ledighet på denne regjeringe­ns vakt.

Høyre- og Fremskritt­sparti-regjeringe­n nevner sjelden deres hovedsatsi­ng for å få ned ledigheten. 25 milliarder i skattekutt til de som har mest.

Arbeiderpa­rtiet har en annen politikk. Den har vist seg å virke bedre på utfordring­er i marke- dets svingninge­r. Arbeiderpa­rtiet vil forbedre og utvikle politikken i den retningen. Vi vil, sammen med ansattes organisasj­oner, gå nøye gjennom arbeidsmil­jøloven. Den skal forbedres helhetlig, slik at den møter de utfordring­ene vi står overfor i framtida. Arbeiderpa­rtiet vil, sammen med næringsliv­et, bygge et forutsigba­rt rammeverk for framtidas arbeidsliv. For oss er hovedmålet at folk skal ha trygghet for arbeid og trygghet i arbeid.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway