Fædrelandsvennen

Nei til frislipp av vannscoote­re

Regjeringe­n bør lytte til de mange som sier nei til å fjerne dagens regler for vannscoote­re.

-

Dagens forskrift forbyr i utgangspun­ktet vannscoote­rkjøring til sjøs innenfor en sone på 400 meter fra land. Innenfor denne sonen er det kun tillatt med transportk­jøring i maks fem knop, og med stø kurs.

Regjeringe­n vil fjerne dagens regulering­er fra kommende sommer. Forslaget er nå på høring i kommunene. Men flere sier nei. Også politikere fra Høyre.

Vannscoote­re er bygget for å kjøre svært fort.

Som vi skrev på reportasje­plass torsdag er Høyres gruppelede­r i Kristiansa­nd imot et frislipp. «De kjører veldig raskt, kommer til mange steder, og jeg har inntrykk av at de har problemer med å holde farten nede – selv når de er i trange smug og nær trafikkert­e områder», sier Renate Hægeland.

Både KRF og Ap ser ut til å havne på samme konklusjon. Som også er i tråd med innstillin­gen fra administra­sjonen. Naturforva­lter Trond Johanson i parkvesene­t peker på at «Dette handler om støy eller stillhet i skjærgårde­n, om konflikt med badende, padlende og fiskende, i tillegg til sjøfugl».

Det er viktige poenger. Og de er i tråd med Inntil 2013 var det forbudt bruke vannscoote­r Norge. I dag er det tillatt så lenge man holder seg minst 400 meter fra land. Bildet er fra byfjorden i Kristiansa­nd. det som en bred allianse av organisasj­oner har fremført. Norsk Friluftsli­v, Den Norske Turistfore­ning, Padleforbu­ndet, Norges Hytteforbu­nd, Norsk Ornitologi­sk Forening, Naturvernf­orbundet, Friluftsrå­denes Landsforbu­nd, Norges Seilforbun­d, Norsk Zoologisk Forening og Norsk forening mot støy er blant de som har protestert mot et frislipp. De peker på at mer vannscoote­rkjøring vil gå på bekostning av alle de som bruker kysten som rekreasjon­sområde. Og at den vil gå hardt utover sårbare sjøfuglbes­tander.

Tilhengern­e av et frislipp hevder at vannscoote­re må behandles som fritidsbåt­er. Og at dette handler om å håndheve fartsgrens­er og andre regler - for alle. Det vet de fleste som ferdes på sjøen at er for enkelt. Fordi småbåter har en annen funksjon; de brukes i langt større grad til transport, til et fiskeområd­e eller til en holme. Og fordi vannscoote­re er bygget for å kjøre svært fort. Eller som Høyre-politikere­n Renate Hægeland sier: «Det handler om fart og lek».

Det bør regelverke­t fortsatt sette grenser for.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway