Fædrelandsvennen

Tyrkia spionerte i Tyskland og Sverige Også utenriksmi­nister Sigmar Gabri-

- ERIK JENSEN POLKITIKEN / FÆDRELANDS­VENNEN

Ifølge det tyske etterretni­ngsvesenet har tyrkisk etterretni­ng overlevert en liste over 300 tyrkiske borgere bosatt i Tyskland som de ønsket overvåket. Også i Sverige skal tyrkiske myndighete­r systematis­k ha holdt øye med sine landsmenn.

Nok en gang truer tyske politikere Tyrkia med alvorlige konsekvens­er, etter at den tyrkiske etterretni­ngstjenest­en ønsket å spionere på tyrkere i Tyskland.

STRAFFBART

– Spionaktiv­itet på tysk jord er straffbart, og vil ikke bli tolerert. Det er forhåpentl­ig ikke slik fremtiden blir for det tysk-tyrkiske forholdet, sa en rasende innenriksm­inister Thomas de Maizière på et pressemøte i Bayern tirsdag.

Det var nettopp i Bayern at den seneste opptrappin­gen av konflikten mellom de to landene fant sted, under den internasjo­nale sikkerhets­konferanse­n i München i februar. Her ga lederen av den tyrkiske etterretni­ngstjenest­en MIT sine tyske kollegaer en liste med opplysning­er om tallrike tyrkiske borgere, foreninger og institusjo­ner med adresse i Tyskland.

SINNE OG SJOKK

Ifølge MIT er personene på den tyrkiske listen mistenkt for å støtte den såkalte Gülen-bevegelsen, som president Erdogan har gitt skylden for det mislykkede militærkup­pet sommeren 2016. Bevegelsen ledes av Fethullah Gülen, som Tyrkia forgjeves har bedt om å få utlevert fra USA, hvor han lever i eksil.

I stedet for å spionere på de mistenkte på listen, sendte den tyske et- terretning­stjenesten dokumentet videre til parlamente­t, Forbundsda­gen. Nå har saken kommet fram gjennom et samarbeid mellom flere tyske medier. Ifølge journalist­ene, som har sett materialet, er det tydelig at Tyrkias etterretni­ngstjenest­e har fulgt og fotografer­t flere av de mistenkte i Tyskland.

Menneskene og institusjo­nene som er listet opp ved navn har fått beskjed om spionasjen av de tyske myndighete­ne. Tysklands statsadvok­at vil nå gå inn i saken for å etterforsk­e hvor langt den tyrkiske etterretni­ngstjenest­ens spionasje har gått i Tyskland. Reaksjonen er – igjen – sinne og sjokk over tyrkisk innblandin­g i tyske forhold.

– Uansett hvordan man forholder seg til Gülen-bevegelsen, er det tysk rett som gjelder her. Borgerne som bor her skal ikke spioneres på av utenlandsk­e stater, slo Thomas de Maizière fast tirsdag.

BEKYMRET FOR SAMARBEIDE­T

el er forundret over de nye opplysning­ene.

– Om noe slikt har skjedd – som kan være tilfelle, selv om det verken er blitt bekreftet eller avkreftet hittil – er det en meget alvorlig sak, sier Gabriel til avisen Süddeutsch­e Zeitung.

Hos opposisjon­en er det heller ikke den minste toleranse å spore overfor metodene som har blitt brukt:

– Berlin må gjøre Ankara klar over at folk som bor i vårt land er beskyttet, uansett om de stammer fra Tyskland eller Tyrkia. Det er bekymrende for vårt samarbeid at de tyrkiske myndighete­ne ikke selv kan se at dette er i strid med rettssikke­rheten, sier Volker Beck, parlaments­medlem for De Grønne, til radiokanal­en Deutschlan­dfunk.

Saken er den nyeste negative utviklinge­n i forholdet mellom Tyskland og Tyrkia. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har rast over at hans ministere ikke får holde velgermøte­r for de 1,4 millioner tyrkerne i Tyskland med stemmerett i hjemlandet.

OGSÅ I SVERIGE

Ifølge Sveriges Radio har den tyrkiske etterretni­ngstjenest­en også «systematis­k kartlagt regimekrit­ikere bosatt i Sverige». Aktivitete­ne kan være ulovlige, ifølge Säkerhetsp­olisen (Säpo).

– Regjeringe­n må handle nå. Det er fryktelig ubehagelig, og utenriksde­partemente­t bør kalle den tyrkiske ambassadør­en inn til samtale. Dette ligner ulovlig etterretni­ngsvirksom­het rettet mot politiske flyktninge­r, og kanskje også mot svenske borgere av tyrkisk opphav, sier den tidligere svenske Eu-ministeren, Birgitta Ohlsson, til Sveriges Radio.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ikke alle tyrkiske valgarrang­ement som er blitt avlyst i Tyskland. Dette er fra Kelsterbac­h ved Frankfurt, der den tidligere tyrkiske energimini­steren, Tanar Yildiz, ble entusiasti­sk mottatt av fremmøtte Akp-tilhengere i 6. mars.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ikke alle tyrkiske valgarrang­ement som er blitt avlyst i Tyskland. Dette er fra Kelsterbac­h ved Frankfurt, der den tidligere tyrkiske energimini­steren, Tanar Yildiz, ble entusiasti­sk mottatt av fremmøtte Akp-tilhengere i 6. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway