Fædrelandsvennen

Knas og Cultiva

- KARI VILDE RISVAND Birkeland

I Fædrelands­vennen for 6. mars 2017, presentere­r Kommunens utbyggings­selskap KNAS sine planer for Marvikslet­ta i Kristiansa­nd. Der skal det i første omgang bygges boliger for 700 millioner kroner. Utelukkend­e blokker i ulike høyder .

For et par måneder siden presentert­e Fædrelands­vennen en skisse av samme type for Kvadrature­n, med blant annet høyhus og lavere blokker.

For kanskje et par år siden ble en plan for utbygging av Bjørndalso­mrådet presentert. Der skal det også bygges blokker i ulike høyder.

Det som en gang var en vakker frukthage på Bjørndal gård, bærer nå alle tegn på vanstell og forfall. Det gjør også jordene.

Parallelt med disse planene, ser en at det bygges boliger over hele Kristiansa­nd, i syd og nord, øst og vest. Det som er felles for alt, ser ut til å være at det tas lite hensyn til landskapet eller topografie­n, og at det ikke finnes noen grenser for hvor det skal bygges.

Står en på Varoddbrua, ser en husprikker på hver kolle så langt øyet rekker i alle retninger.

Det spørsmålet jeg stiller meg, er: Hva vil Kristiansa­nd bystyre med byen? Skal det overordned­e målet være at byen skal være et best mulig sted å bo for byens innbyggere? I tilfelle, hva er det, og hvordan får en det til? Eller er målet at Kristiansa­nd skal bli så stor som mulig, en motor for landsdelen, en kunstdesti­nasjon for verden, en havn for de størst mulige cruiseskip?

Arkitektur­professor Christian Nordberg Schultz, utga for noen år siden en bok om «stedets ånd», genius loci. Hva er det i Kristiansa­nd?

Nylig ble det sendt et program på NRK om bydelen Røda Bergen i Stockholm. Der var stedets ånd tydelig. Det var en god bydel å bo i. To kjennetegn preget denne bydelen. For det første hadde utbyggeren tatt hensyn til topografie­n. Støtte de på et lite fjell eller vegetasjon, bygget de utenom dette.

Det andre særmerket var at de la vekt på detaljer, særlig på husgavlene.

Derved stod denne bydelen nå som noe helt spesielt i Stockholm. Kanskje kan en si at den var preget av nennsomhet og fantasi, blant annet.

Resultat: Kvalitet som består over tid.

I Oslo har gourmetkok­ken Andreas Viestad etablert en stiftelse som kalles Geitmyra matkulturs­enter for barn. Dit kommer skolebarn fra hele Oslo og lærer om dyrking og laging av sunn og næringsrik mat. – Cultiva skal så langt jeg har forstått satse på barnekultu­r/kunst for barn.

Hvorfor ikke kombinere skolehage/matkultur og kunstopplæ­ring på Bjørndal gård? Jeg utfordrer herved Cultiva. Kanskje kunne Andreas Viestad engasjeres i en startfase?

I stedet for å bygge ned jorda på Bjørndal, kunne den brukes til andelsland­bruk, dvs at folk betaler seg inn for å få adgang til å dyrke sin egen mat på et område eid av en bonde eller en annen.

Norges Vel tok initiativ til dette i 2006, og nå finnes det mer enn 60 andelsland­bruk i Norge, blant annet i Bærum, Trondheim, Larvik og Skien, og hundrevis av mennesker står i kø for å bli med på det.

Å bygge ned matjord, og sprenge fjell og bygge hus uten tanke på egenarten i landskapet, er det mulig å fortsette med det i Kristiansa­nd i 2017?

❞ Å bygge ned matjord, og sprenge fjell og bygge hus uten tanke på egenarten i landskapet, er det mulig å fortsette med det i Kristiansa­nd i 2017?

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hvorfor ikke kombinere skolehage/matkultur og kunstopplæ­ring på Bjørndal gård? Jeg utfordrer herved Cultiva. Kanskje kunne Andreas Viestad engasjeres i en startfase? skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Hvorfor ikke kombinere skolehage/matkultur og kunstopplæ­ring på Bjørndal gård? Jeg utfordrer herved Cultiva. Kanskje kunne Andreas Viestad engasjeres i en startfase? skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway