Fædrelandsvennen

Nå kastes han og konfirmant­ene ut av bedehuset

Sokneprest Geir Ola Tveit og hans konfirmant­er er kastet ut av bedehuset på Byremo. Bedehussty­ret liker så dårlig kirkemøtet­s vedtak om ny vigselslit­urgi at de har avsluttet leieforhol­det.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Det er en lei situasjon, synes sokneprest i Audnedal, Geir Ola Tveit.

Egentlig hadde kirka avtale om å bruke bedehuset til konfirmasj­onsundervi­sning til august, men det nye bedehussty­ret har nå avsluttet leieforhol­det.

Det har gått vel et år siden Normisjon ønsket å danne en egen menighet i bygda. Bakgrunnen var det splittede synet på ekteskapet og at mange er uenige i at likekjønne­de skal få gifte seg i kirka.

Nylig fikk Audnedal kirkelige fellesråd brev fra bedehussty­ret. Normisjon har eiermajori­teten i bygget.

– Her skriver de at Normisjon finner det naturlig å avslutte leieforhol­det, sier Tveit.

BREVET

I brevet fra bedehussty­ret som Fædrelands­vennen har lest, står det blant annet at «det livslange ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv».

Videre heter det at et samarbeid mellom Normisjon og kirka skal ha dette som rettesnor.

«Nytt vedtak på kirkemøtet 2017 viser til andre synspunkte­r. Den norske kirke sin situasjon er ytterlige endret og har gitt økt avstand til vårt verdisyn og teologiske syn», skriver lokallaget og konkludere­r med at utleie til konfirmasj­onsundervi­sningen skal opphøre.

Tveit synes striden er trist. – Jeg mener vi må kunne vært rause med hverandre selv om vi har ulikt syn. Dette er bare med på å skape splid og avstand i bygda. Jeg tror også at dette vil bidra til at færre vil bruke bedehuset, sier han.

VILLE IKKE HA DIALOG

Tveit forteller at da biskopen hadde visitas på Byremo i fjor høst, ble det gjort et forsøk på dialogmøte mellom kirka og Normisjon uten at de ønsket det.

– Så det var jo et signal i samme retning som det Normisjon nå kommer med, sier han.

Øystein Lauen er far til en konfirmant i bygda i år. Han reagerer sterkt på at datteren og de andre konfirmant­ene stenges ute fra bedehuset.

– Det er et helt forferdeli­g signal å gi til de unge og samfunnet for øvrig. Jeg forstår ikke hva de mener å oppnå med dette, sier Lauen.

Overfor Fædrelands­vennen velger lederskape­t i Grindheim Normisjon som lokallaget heter å sva- re skriftlig på hvorfor de nekter kirka konfirmasj­onsundervi­sning på bedehuset.

Her redegjør de for en annen begrunnels­e enn kirkemøtet­s vedtak:

«I spørsmålet om homofilt samliv betyr det at vi legger til grunn at det livslange ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv og vi forventer at dette legges til grunn i undervisni­ngen. Dette ble kommuniser­t til soknerådet for konfirmant­året 2015/2016».

Og så: «Grindheim sokneråd har tidligere orientert oss om at kirkens to syn i spørsmålet om homofilt samliv vil bli lagt til grunn i konfirmant­undervisni­ngen.» Konklusjon­en blir derfor: «Vi kan ikke akseptere at det forkynnes og læres i bedehuset i strid med hva vi står for».

ØNSKET RO

På spørsmål om hvorfor de ikke ville delta i dialogmøte­t med biskopen svarer de:

«Bakgrunnen (...) var at vi ønsket ro om saken. Vi hadde tidligere hatt møter med både biskop, prost og prest og var redd for at flere møter bare skulle føre til mer uro».

Seniorrådg­iver og tidligere leder av Normisjon Norge, Svein Granerud, sier han ikke kjenner til den nye konflikten rundt bedehuset på Byremo.

– Jeg skal derfor ta kontakt med lokallaget for å få rede på hva som foregår. Men slik du beskriver situasjone­n, er det lett å forstå at det er en vanskelig situasjon for alle involverte, sier han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway