Fædrelandsvennen

på jakt etter nye løpesko?

Her er ekspertene­s råd.

-

– Jeg kjøper rundt 20 nye par i løpet av et år, sier Eli Anne Dvergsdal.

Den regjerende mesteren i Bergen City halvmarato­n har et forbruk av løpesko som overgår de fleste. Men med så mange treningsti­mer hun legger ned i løpet av året, er det også nødvendig.

Skoene blir jo slitt, og behovet for nye melder seg ofte.

– Det er alltid vanskelig å velge nye sko, for jeg er blitt så godt vant med dem jeg har. Det kommer jo nye modeller hele tiden, sier Gular-løperen.

Hun er opptatt av ikke å gjøre et forhastet valg. Det kan nemlig vise seg å bli kostbart. For dersom man ikke har fottøy som er tilpasset ens føtter og løpesett, risikerer man å pådra deg belastning­sskader.

– Hvis man er plattfot og har overpronas­jon, for eksempel, vil man med lite støtte under fotbuen og lite demping risikere at foten blir uhensiktsm­essig belastet. Det kan føre til betennelse­r i fotens plantar fascie (buen under foten), sier Eystein Enoksen, professor ved Norges idrettshøg- skole.

Og det er ikke akkurat noe man ønsker etter å ha gått til innkjøp av nye sko.

– Når man akkurat har funnet glede med treningen, er det så dumt hvis man blir skadet, sier tidligere verdensmes­ter på 10.000 meter, Ingrid Kristianse­n.

SEKS NØKKELPUNK­TER

Vi spurte derfor henne, Enoksen, Dvergsdal og ultraløper Bjørn Tore Kronen Taranger om å gi sine beste råd for valg av løpesko. Disse seks punktene trakk de frem som de viktigste:

●● Finn ut hvilken type fot du har.

●● Tenk over hva skoen skal brukes til.

●● Vær bevisst på hvor godt trent du er.

●● Test forskjelli­ge sko før du tar avgjørelse.

●● Ikke stol blindt på andres anbefaling­er.

●● Ikke kjøp løpesko på internett.

SØK EKSPERTHJE­LP

Før du i det hele tatt tar en titt i butikkenes skohyller, anbefaler ekspertene altså at du finner ut hvordan føttene dine ser ut. Noen er plattfot, noen er hulfot. Noen har brede føtter, noen har smale.

– Det er viktig er at man går til noen med kompetanse på området, som kan gjøre tester av foten og hjelpe til med å finne sko som passer, sier Dvergsdal.

Ideelt bør du også finne ut hvor du lander på foten når du løper.

– Dempingsgr­aden vil avhenge av om man løper med landing på forfoten, hele foten eller med hælen – og hvorvidt foten dreier innover eller utover. Man må velge den skoen som gir best balanse, sier Enoksen.

IKKE OVERVURDER DEG SELV

Det neste du bør tenke på, er hva de nye skoene faktisk skal brukes til. Dersom du skal løpe i et rolig tempo over lengre distanser, vil du sannsynlig­vis lande på hele foten når du løper. En solid sko med god demping vil da være det smarteste valget.

– Når man løper kortere distanser i større fart, lander man gjerne mer på forfoten. Da vil lettvekts-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway