Fædrelandsvennen

Gledelig ledighetsf­all

At ledigheten synker i Norge, er gledelig. At den synker aller mest på Sørlandet, er ekstra gledelig.

-

Da Nav offentligg­jorde sine seneste tall for arbeidsled­ighet sist fredag, viste de en markert hyggeliger­e utvikling enn kommentato­r- og ekspertkor­pset hadde sett for seg på forhånd. I mars måned ble ledighetsk­øen redusert med 1500 personer. Det var dessuten fjerde måned på rad med synkende ledighet i Norge. Går man ett år tilbake, lå arbeidsled­igheten på 3,2 prosent. Nå har den sunket til 2,9 prosent. Velger man å se på det absolutte tallet, er det redusert fra 89.334 personer i mars 2016 til 81.300 ett år senere.

I Aust-agder har fallet vært på hele 20 prosent det siste året, i Vest-agder 13 prosent.

At Sørlandet kan vise til det sterkeste fallet i ledighet, gleder oss selvsagt ekstra. Riktignok ligger begge Agder-fylkene fortsatt over det nasjonale snittet, med 3,4 prosent mot de nevnte 2,9 prosentene på landsbasis, men nedgangen er altså sterkest her sør. I Aust-agder har fallet vært på hele 20 prosent det siste året, i VestAgder 13 prosent. Nå er det 1947 arbeidsled­ige i Aust-agder og 3251 i Vest-agder.

Da oljeprisfa­llet satte inn sent i 2014 og de etter hvert mange nedbemanni­ngsrundene blant Node-bedriftene tok til, var vi mange som fryktet en omfattende økning i arbeidsled­igheten på Sørlandet. At det på ingen måte ble så ille, overrasket både Nav, politikere og At det går litt bedre innen bygg og anlegg, er én av forklaring­ene på at arbeidsled­igheten synker i Norge, og aller mest på Sørlandet. Bildet er fra renseanleg­get på Odderøya. mange andre. Faktisk pågår et forsknings­arbeid for å finne ut hvorfor det gikk så bra, og vi ser fram til å bli kjent med rapportens konklusjon­er når de foreligger. I mellomtide­n merker vi oss hva avdelingsd­irektør Per Lund i Nav Vest-agder sier: At det riktignok er en viss, strukturel­l ledighet i oljeservic­esektoren, men at mange mennesker fra den samme sektoren har funnet seg nytt arbeid. «De er omstilling­sdyktige og oppfattes som attraktive», som Lund uttrykker det.

Han nevner også at den bemannings­tunge byggebrans­jen går bedre. Det samsvarer med hva vi kunne rapportere fra den samme bransjens «løypemeldi­ng» hos Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n fredag.

Å være arbeidsled­ig er tungt, selv i et land med et så solid sosialt sikkerhets­nett som Norge. Vi håper utviklinge­n fremover vil fortsette i positiv retning.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway