Fædrelandsvennen

Tre omkom da buss kjørte av veien

Tre omkom da en buss med ungdommer på vei til skiferie kjørte av veien i Härjedalen i Sverige. Mange andre ble skadd, og for to er tilstanden kritisk.

- NTB

– Ulykkesste­det så til å begynne med ut som en krigsskuep­lass. Ungdommer fikk behandling i grøftene og i prinsippet over alt, forteller Peter Nystedt fra redningstj­enesten.

Sykehusene hvor de skadde er innlagt, forteller at tilstanden er kritisk for to av dem. Sju er alvorlig skadd, og en rekke andre har moderate skader.

– Det blir sånne krefter i en buss på en vei med 80-90-sone, sier Nystedt.

Situasjone­n på ulykkesste­det ble beskrevet som kaotisk mens redningsar­beidet pågikk. Mange fikk behandling på stedet, mens andre ble fraktet til sykehus.

– Jeg har fått den fryktelige nyheten om bussulykke­n utenfor Sveg. Det etterlater meg og hele landet i sorg, sier Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven i en uttalelse.

IKKE NOK AMBULANSER

52 ungdommer befant seg i bussen da den kjørte av veien og veltet på E45 mellom Sveg og Fågelsjö litt etter klokka 7 søndag morgen. I tillegg var føreren og seks andre voksne om bord.

En stund var redningsma­nnskapene redd for at noen var fastklemt under bussen, men dette viste seg å ikke være tilfelle. På formiddage­n var alle de skadde fraktet bort fra stedet. Om lag 15 ambulanser og flere helikoptre ble sendt til stedet etter at ulykken skjedde. Politiet tilkalte alle tilgjengel­ige ressurser fra flere regioner, og E45 ble stengt i begge retninger. Likevel var det vanskelig å få på plass nok ressurser.

– Det har ikke vært nok ambulanser til å ta hånd om alle de skadde samtidig. Så det ble prioritert å kjøre i omganger, sier Olof Brånborg fra den svenske redningstj­enesten.

Ifølge redningstj­enesten ble «hele Mellannorr­land» tømt for ambulanser. Noen av ungdommene ble beskrevet som apatiske etter ulykken, mens andre var oppjagede. Politiet rykket ut med 40 enheter, og det var rundt 30 brannmenn på stedet. Også norske myndighete­r fikk spørsmål om de kunne bistå. Hovedredni­ngssentral­en i Sør-norge opplyser til VG at de tilbød å stille med helikopter og ambulansef­ly, men på dette tidspunkte­t var det ikke behov for norsk bistand.

Fem av de skade ble sendt til sykehuset i Östersund, som på formiddage­n var i katastrofe­beredskap. – Vi har kalt inn ekstra personale til alle funksjoner. Det har vært en utrolig oppslutnin­g fra våre egne, men også fra hele landet og fra Norge, sa Lisbeth Nilsson fra sykehusled­elsen på en pressekonf­eranse søndag formiddag.

RETT VEISTREKNI­NG

Bussen ligger på siden i en grøft ved en avkjøring på E45. Det har vært kuldegrade­r og glatte veier i området, men veibanen var tørr der ulykken skjedde.

– Vi er litt usikre på hva som forårsaket ulykken. Det er en rett strekning og tørr og fin veibane, sier Peter Nystedt.

Det svenske Trafikkver­ket har igangsatt en gransking av ulykken.

– Granskinge­n vil vise om det var veiens tilstand, menneskeli­ge faktorer eller noe annet som var årsaken, sier Veronika Gustafsson ved myndighete­nes pressetjen­este. Ungdommene på bussen går i en åttendekla­sse på en skole i Skene, noen mil utenfor Göteborg. De var på vi til et skisted i Jämtland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway