Fædrelandsvennen

Kanske F16-fly.

- TEKST: ANDERS JERICHOW Fædrelands­vennen / Politiken

LA FRAM TIDLIGERE PLAN

Under toppmøtet i Jordan la de arabiske lederne, som er voldsomt hemmet av væpnede konflikter i Syria, Irak, Libya og Jemen, frem den samme fredsplane­n de la på bordet i 2002. De tilbyr en normaliser­ing av forholdet til Israel dersom Israel innstiller sin okkupasjon av de palestinsk­e områdene og gir plass til en palestinsk stat.

De arabiske lederne, som møttes ved Dødehavet, med utsikt over både Vestbredde­n og israelske bosettinge­r kun noen få kilometer unna, er ikke enige om de andre konflikten­e. Men de er enige om at Is-bevegelsen skal ned- kjempes, og om at den mangeårige konflikten mellom Israel og palestiner­ne bør løses ved etablering av en palestinsk stat.

– Det blir ingen fred og stabilitet i regionen uten en rettferdig og omfattende løsning på den palestinsk­e saken og en tostatsløs­ning, sa Jordans Kong Abdullah ved toppmøtet.

BOSETTERNE TVILER På TRUMP

Da han ble tatt i ed i januar ga Donald Trump uttrykk for det særegne vennskapet mellom USA og Israel. Etter å ha kommet seg på plass i Det hvite hus har han imidlertid lagt mye energi i møter med arabiske ledere, og ifølge medier i Jerusalem har den israelske regjeringe­n ikke fått presidente­ns velsignels­e til å få fortgang i utviklinge­n av israelske bosettinge­r i de okkuperte palestinsk­e områdene, slik regjeringe­n ellers hadde ventet. Tvert imot.

Den israelske avisen Haaretz skriver at euforien som grep landets bosettere etter valget i USA er i ferd med å forsvinne. Under sine møter med palestinsk­e ledere har Jason Greenblatt allerede sagt at Israel ikke vil få grønt lys til å utvide og bygge nye bosettinge­r på Vestbredde­n.

Trump holder fast ved at han ønsker å finne en løsning på den israelsk-palestinsk­e konflikten som har forpestet Midtøsten og amerikansk sikkerhets­politikk i årtier, til bosetterne­s store uro. Trump har allerede vært i samtale med kongehuset i Saudi-arabia, og tatt imot Jordans konge. Snart tar han også imot Egypts president i Det hvite hus.

VIL GJERNE HA FRED

Alle disse tre landene – SaudiArabi­a, Jordan og Egypt – har i flere tiår vært hjørnestei­ner for amerikansk Midtøsten-politikk. Og hver for seg har de fortalt Trump det samme som Den arabiske liga også har fortalt ham: at de gjerne vil ha fred med Israel. De nekter imidlertid å gi slipp på palestiner­nes rett til å ha en egen stat. Og de gjentar at ingen av dem vil akseptere at Trump flytter USAS ambassade i Israel fra Tel-aviv til Jerusalem. En slik flytting vil nemlig i praksis bety at USA anerkjenne­r Israels krav på hele Jerusalem. Palestiner­ne vil ha hovedstade­n i sin stat i den østlige, nå israelsk-okkuperte delen av den hellige byen.

NYTT VÅPENSALG TIL BAHRAIN

Samtidig har Donald Trump bestemt seg for å gjennomfør­e et salg av jagerfly til Bahrain, ifølge den saudi-arabiske tv-kanalen al-arabiya. Dette til tross for at den arabiske øystaten beskyldes for brudd på menneskere­ttigheter. Handelen har en verdi tilsvarend­e omtrent 45 milliarder norske kroner.

Det vil glede Bahrain, som ønsker seg 19 nye F16-fly og en del annet militært utstyr. Det vil også glede de øvrige arabiske oljestaten­e ved Persiabukt­a. Og det vil glede flyfabrikk­en Lockheed Martin.

Det vil imidlertid absolutt ikke glede arabiske og internasjo­nale menneskere­ttsorganis­asjoner, som anklager golfkysten­s arabiske kongedømme­r for å sperre inne systemkrit­ikere, for tortur og for sensur. Den lille øystaten, som også fungerer som en havn for den amerikansk­e flåten i Persiabukt­a, deltar i den saudi-ledede krigen mot opprørere i Jemen, på den andre siden av Den arabiske halvøyas ørken.

Flykjøpet ble satt på vent i fjor, fordi Trumps forgjenger, Barack Obama, ba Bahrain vise respekt for menneskere­ttighetene før noe flykjøp kunne komme på tale.

TYRKISK MILITÆRSTØ­TTE

Torsdag innledet USAS utenriksmi­nister Rex Tillerson forhandlin­ger i Ankara om den militære utviklinge­n i det nordlige Syria. Trump vil gjerne ha tyrkisk støtte i kampen mot IS. Og Tyrkias regjering vil gjerne bidra til å nedkjempe Is-bevegelsen­s kalifat, men krever at det skjer uten samarbeid med den syrisk-kurdiske militsen YPG. Tyrkia anklager YPG for å være knyttet til den tyrkisk-kurdiske Pkk-bevegelsen, som både Tyrkia og USA har stemplet som en terrororga­nisasjon.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Egypts president Abdel-fattah el-sissi var også med på møtet i Den arabiske ligaen.
FOTO: NTB SCANPIX Egypts president Abdel-fattah el-sissi var også med på møtet i Den arabiske ligaen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway