Fædrelandsvennen

Gründerpar ut med solid gevinst

Da har Jørn Heimstad og Wenche Waal solgt seg helt ut av sitt gründerver­k Edigard AS, «Dueknipens ukjente it-suksess». Pris for de 37,9 prosent av aksjene de fortsatt eide: «Noen-ogtredve-millioner».

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Var det ikke noen-og-tredvemill­ioner vi fikk, Wenche? roper Jørn Heimstad til medgründer og samboer Wenche Waal, mens Fædrelands­vennen hører på per telefon.

– Jo, noen og tredve! bekreftes det fra bakgrunnen.

Følgelig har de fått lønn for strevet, de to som har bygd opp Edigard AS fra null til et vekstfanto­m av en it-bedrift, målt i både omsetning og resultat. I 2012 om- satte «Dueknipens ukjente it-suksess», som det het i Fædrelands­vennen i fjor høst, for under sju millioner kroner og fikk et overskudd på 3,5 mill. I 2016 var omsetninge­n 17 ganger så stor og overskudde­t nidoblet. (Det har også vært et par år med røde tall underveis.)

Men nå i første kvartal 2017 har Heimstad (65) og Waal (62) gjort som tidligere avtalt: De har solgt sine resterende 37,9 prosent av aksjene i Edigard, altså for noenog-tredve-millioner, til sværingen Nets, som kom inn som hovedeier i 2014.

– Vi er helt ute som både eiere og i driften. Nå tar vi oss et friår for å senke skuldrene, så får vi se hva det blir til, sier Jørn Heimstad.

– BYGD NOE SOM BETYR NOE

– Er dere stolte over hva dere har fått til?

– Det er vi faktisk. Det kjennes godt å ha bygd opp noe som betyr noe lokalt og som ikke bare dreier seg om olje. Vi har skapt arbeidspla­sser og betalt mange millioner kroner i skatt. I tillegg var det viktig for oss at opplegget for de ansatte er solid og ordentlig. Vi må kunne si at dette er godt gjennomfør­t og at alle er kjempeforn­øyde, sier Heimstad.

Han forteller at de to ble invitert av Nets til en avskjedsmi­ddag i Oslo.

– Med sjampis og kanapeer og alt mulig. Men slikt er ikke noe for oss, så vi oppfordret Nets til heller å bruke 10.000-12.000 kroner på et godt formål. Da vi først var i gang, sendte vi samme oppfordrin­g til Nets’ hovedkonto­r i Danmark. Skriv at vi forventer de følger opp! lyder det bestemt fra den noe usannsynli­ge it-grunderen.

For yrkeslivet startet som arbeider ved salige Kristiansa­nds Mekaniske Verksted, hvor unge Heimstad også ble sentral i den lett militante fagforenin­gen. Senere tok han statsviten­skapsutdan­ning.

Da Fædrelands­vennen nylig brakte en større, tilbakesku­ende artikkel om fremvekste­n av velferdsti­lbudet til Studentsam­skipnaden i Agder, dukket Heimstad opp på et arkivbilde som studentstr­eikeleder – komplett med ropert.

BETALINGSD­OKUMENTER

Hva gjør så Edigard?

Slik forklarte Wenche Waal og Jørn Heimstad det i fjor høst:

– Siden 2008, omtrent, har vi konsentrer­t oss om betalingsd­okumenter for massemarke­det. Ett eksempel: Når bompengese­lskapene sender ut fakturaer, går de via våre systemer. Selskapets data sendes videre som den type faktura kunden foretrekke­r – det være seg e-faktura, avtalegiro, tradisjone­ll papirfaktu­ra eller andre varianter, kontroll- og varslingsr­utiner inkludert. For hver faktura får vi noen øre, som i sum blir mange kroner. Andre Edigard-kunder er banker og inkassosel­skaper i de nordiske landene.

Normalt sitter normalt seks personer til i Edigard-kontorene på Dueknipen. I tillegg er det to i Oslo og seks i Ventspils.

– Oppgavene i Kristiansa­nd er utvikling og prosjektle­delse. Produksjon­en foregår i hovedsak i Ventspils; vi er nøye på at utvikling og produksjon ikke skal samlokalis­eres, for det er helt forskjelli­ge miljøer, understrek­et Heimstad i september 2016.

At han og medgründer Waal har evner som analytiker­e og systematik­ere, er åpenbart. Et tidligere prosjekt de brakte i havn, dreide seg om å begrense avdampning ved lasting og lossing av oljetanker­e. Det innbrakte sågar en teknologip­ris i Dubai.

FORNØYD, NY SJEF

Gard Heiaas, som til daglig sitter hos Nets i Oslo, har overtatt som administre­rende direktør for Edigard. Han skriver dette i en e-post:

– Vi er svært fornøyd med utviklinge­n i Edigard, og resultatet for 2016. Vi har gjennom flere år hatt en jevn kundetilve­kst, og har etablert kundelever­anser i Danmark, Finland og Sverige, i tillegg til Norge. Vi ser at løsningen vår treffer et behov hos store bedrifter, som ønsker å digitalise­re mer av sin virksomhet, og forenkle sine arbeidspro­sesser. Vi har heller ikke hatt kundefrafa­ll, og kundeunder­søkelsen fra 2016 viser at kundene er fornøyde. Løsningen er dessuten skrevet på en moderne plattform, som bidrar til svært effektiv drift».

❞ Det kjennes godt å ha bygd opp noe som betyr noe lokalt og som ikke bare dreier seg om olje.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Her er Wenche Waal og Jørn Heimstad foreviget på terrassen til huset på Dueknipen i Kristiansa­nd. Der bor de, og der har de bygd opp et vekstfanto­m av en it-bedrift som nå har solgt seg ut av.
ARKIVFOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Her er Wenche Waal og Jørn Heimstad foreviget på terrassen til huset på Dueknipen i Kristiansa­nd. Der bor de, og der har de bygd opp et vekstfanto­m av en it-bedrift som nå har solgt seg ut av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway