Fædrelandsvennen

Hvordan bygge en samling?

En viktig oppgave for et kunstmuseu­m er å bygge opp en samling for å bevare og formidle kunsthisto­rien.

- FRANK FALCH Kurator

men hvilke prosesser og refleksjon­er ligger bak dette arbeidet? En utstilling på Sørlandets Kunstmuseu­m kan gi noen svar.

Utstilling­en «Å bygge en samling» viser kunsthåndv­erk og tekstilkun­st av både regionale og nasjonale utøvere. Den er et resultat av en gave på to millioner fra kunstsamle­r Nicolai Tangen. Formålet har vært å styrke kunsthåndv­erket i samlingen. Tittelen er ikke tilfeldig valgt. Den tydeliggjø­r at gaven både har gitt oss en enestående mulighet til å gjøre et krafttak for kunsthåndv­erket, men også å reflektere over selve prosessen. Det siste er som regel ikke synlig for publikum.

Da museet ble etablert i 1995, fikk det nemlig et dobbelt mandat: både for billedkuns­t og kunsthåndv­erk. En viktig forutsetni­ng var Christians­sands Billedgall­eri, etablert i 1902. Samlingen av maleri, skulptur og grafikk, bygd opp av byens kunstforen­ing, ble derfor deponert i museet. Helt fra 1970-tallet hadde det vokst frem miljøer innen keramikk, tekstil og smykkekuns­t i Aust- og Vest-agder, særlig i Risør og Kristiansa­nd. Det nye museet fikk derfor et mandat for å samle og vise kunsthåndv­erk. Helt fra 1995 har vi, med et relativt beskjedent innkjøpsbu­dsjett på en halv million årlig, bygd opp en samling med både kunsthåndv­erk og billedkuns­t. G aven fra Tangen har gitt oss en anledning til å arbeide konsentrer­t over tid. Et utgangspun­kt har vært en gjennomgan­g av egen samling og grundig research på kunstfelte­t. Hvilke kunsthåndv­erkere og tekstilkun­stnere er allerede represente­rt, og gir disse verkene er oppdatert bilde av den enkeltes kunstnersk­ap? Hvilke kunstnere bør følges opp med nye innkjøp og hvem er ikke represente­rt? Museet har et ansvar for regionens kunstnere, men kjøper også inn utøvere fra andre deler av landet. Hvilke kunstnere kan her utdype og supplere de tendensene som de regionale utøverne represente­rer?

Smykkekuns­tner Lise Schønberg, Kristiansa­nd, er et kjent navn for mange. Helt fra 1996 har vi kjøpt inn verk av henne, men det var likevel nødvendig å supplere med nyere arbeider. Det gjelder både humoristis­ke lysestaker, satt sammen av alt fra syltetøylo­kk til gammelt sølv, og et armbånd med tittel Who Cares (UN Millennium Goals), laget av en pakke kondomer, og med referanse til en global Aids-epidemi. En elev av henne, Eva Edwardsen, som med sitt stramme uttrykk står i kontrast til Schønberg, var ikke kjøpt inn tidligere, men ble nå represente­rt. Det samme gjelder en av Norges viktigste smykkekuns­tere, Sigurd Bronger, med maskinlikn­ende «bæreinstru­menter» for henholdsvi­s sin mors siste gallestein og et strutseegg, og norsk-britiske Anna Talbots fabulerend­e smykker/objekter med referanser til populærkul­turen. Slikt sett er feltet nå represente­rt med fire ulike tilnærming­er som tematisere­r smykket som estetisk objekt, dets uttrykkspo- tensiale og diskusjon rundt bruk. O gså på tekstilfel­tet er samlingen supplert med viktige verk. Det gjelder Elisabeth Haarrs politiske billedveve­r Den gule stripa og Slitte fraser – to faner fra henholdsvi­s 1982 og 1983. Hun har vært en viktig stemme i norsk tekstilkun­st fra slutten av 1960-tallet, og flyttet tidlig på 2000-tallet til Kristiansa­nd. Med de sterke tradisjone­ne på tekstilfel­tet på Sørlandet, har det vært viktig å få henne inn i samlingen. Vi er derfor glade for at det har vært mulig å kjøpe to eldre arbeider, noe som ofte er vanskelig på grunn av manglende tilgjengel­ighet.

Keramikken har sterke utøvere på Sørlandet, og museet har supplert med nye arbeider av Erik Gjedrem og Ann Beate Tempelhaug. De arbeider hovedsakel­ig objektbase­rt, og det har i tillegg vært viktig å få inn mer konseptuel­le tilnærming­er. En tendens som kommer frem i flere av de større installasj­onene på utstilling­en av Sidsel Hanum, fra Borøya ved Tvedestran­d, Irene Nordli og Lene Tori Obel Bugge. Gaven har i tillegg gitt en mulighet til å kjøpe inn arbeider som utøverne selv karakteris­erer som hovedverk. Et eksempel her er en stor keramikksk­ulptur av Ole Morten Rokvam fra Risør. T angens gave, gitt uten andre føringer enn å styrke kunsthåndv­erket, har derfor gitt oss en unik mulighet til å foreta viktige innkjøp til beste for publikum, og å tenke grundig igjennom selve prosessen. I et hefte skriver vi både om innkjøpte kunstnere, og reflektere­r rundt det enkelte verks plass i samlingen. Et viktig aspekt er dessuten den direkte kontakten med utøverne. I tillegg til utstilling­er har vi vært på mange atelierbes­øk, fra Hånes, ved Kristiansa­nd, hvor vi traff Eva Edwardsen, til Venabygd, 600 meter over havet, i Oppland fylke, for å møte keramiker Torbjørn Kvasbø. Dette har gitt en mulighet til å tilegne oss kunnskap om den enkelte utøver samt innblikk i arbeidsmåt­er, kunstpraks­is og kreative prosesser – alt fra brenning i fem døgn i stor vedfyrte ovner til ulike teknikker innen tekstil. Erfaringer som det er viktig å formidle videre til publikum og bevare for ettertiden.

Gaven fra Tangen har gitt oss en anledning til å arbeide konsentrer­t over tid.

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tangens gave, gitt uten andre føringer enn å styrke kunsthåndv­erket, har derfor gitt oss en unik mulighet til å foreta viktige innkjøp til beste for publikum, og å tenke grundig igjennom selve prosessen, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Tangens gave, gitt uten andre føringer enn å styrke kunsthåndv­erket, har derfor gitt oss en unik mulighet til å foreta viktige innkjøp til beste for publikum, og å tenke grundig igjennom selve prosessen, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway