Fædrelandsvennen

Teaterstyk­ket med 12 hovedrolle­r

I «Juryen – 12 Edsvorne» er det ingen skuespille­re som står øverst på plakaten, men 12 likestilte hovedrolle­r. Det byr på både fordeler og utfordring­er.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette er et stykke om 12 helt forskjelli­ge mennesker, som må ta stilling til svært alvorlige spørsmål, noe som gjør at de skyter fra hofta med alle typer tenkelige fordommer, sier regissør Harry Guttormsen til Fædrelands­vennen.

I stykket, som baserer seg på teksten «Twelve Angry Men», har juryen fått en mordsak i fanget. En sønn er anklaget for å ha drept sin far, og hvis gutten blir dømt skyldig venter dødsstraff.

I disse dager legger Guttormsen og de 12 skuespille­rne den siste finpussen, før teppet går opp i teater- og operasalen i Kilden 5. april.

I juryen er det altså 12 likestilte hovedrolle­r – som på mange måter er en ny utfordring for Guttormsen.

– Tanken på å ha 12 primadonna­er i en produksjon tar jo nattesøvne­n fra meg, sier Guttormsen og ler.

KREVENDE STYKKE

– Nei da, sånn har det ikke vært. Det har faktisk fungert ekstremt bra. Alle har en dynamisk funksjon i helheten. Og i motsetning til andre produksjon­er jeg har vært med på, slipper andre skuespille­re å sitte og vente på at hovedrolle­n sin scene er ferdig. På denne måten har de 12 hatt fokus hele tiden under prøvene, utdyper Guttormsen.

Skuespille­r Johannes Blåsternes legger også til at det er krevende, men givende å være 12 personer i hovedrolle­ne.

– Vi står jo alle sammen på den samme linja, og vi må finne en flyt sammen. Det er jo vanskelig nok i et stykke hvis man er fem skuespille­re. Og hvis man er 12 er det virkelig en utfordring, men samtidig er det sykt gøy når det virkelig klaffer.

– Det er rett og slett en reise man har sammen, legger Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen til.

I starten av mars ble Fædre- landsvenne­n med til Kristiansa­nd tingrett da regissør Harry Guttormsen tok med seg skuespille­rne for å bevitne en ekte rettssak. En måned senere sitter inntrykken­e fortsatt igjen hos Fuglestvei­t-mortensen.

– VELDIG INTERESSE

– Jeg synes det var veldig interessan­t å få oppleve en ekte rettssak. I ettertid har man opplevelse­n i bakhodet under prøvene, siden det er så reelt og virkelig det man har opplevd, sier skuespille­ren.

– Det var også interessan­t å se de som var lekdommere (en dommer som ikke er juridisk utdannet fagdommer, journ.anm.). Han ene stilte veldig presise spørsmål, som jeg lenge satt og tenkte at noen måtte spørre om. Det viser at den vanlige mannen i gata, uavhengig av jussen i det hele, også kan se sammenheng­en i en rettssak, legger Johannes Blåsternes til.

BESØKTE TORTURKJEL­LER

Men turen til tingretten var ikke den eneste utflukten i researchpe­rioden.

Mye av spenningen i «Juryen: 12 Edsvorne» baserer seg rundt spørsmålet om gutten vil bli dømt til døden. For å kjenne på alvoret i en slik avgjørelse dro skuespille­rne og regissøren til torturkamm­eret i kjelleren på Arkivet.

– Det var ikke planlagt at dette også skulle bli en slags realityche­ck for oss, som også dagen i Tingretten var. Men det var noe med alvoret i de lokalene som også var mulig å relaterte til stykket og til de prøvene vi har hatt. Det alvoret som siger inn over deg når du forstår at noen har dødd i nettopp dette lokalet, det kan man ta med seg videre og bruke i stykket, avslutter Guttormsen.

 ?? ALLE FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Lars Emil Nielsen (i midten) spiller ett av de 12 jurymedlem­mene i «Juryen – 12 Edsvorne», som har premiere i Kilden 5. april.
ALLE FOTO: KRISTIAN HOLE Lars Emil Nielsen (i midten) spiller ett av de 12 jurymedlem­mene i «Juryen – 12 Edsvorne», som har premiere i Kilden 5. april.
 ??  ?? Regissør Harry Guttormsen.
Regissør Harry Guttormsen.
 ??  ??
 ??  ?? Kari Onstad på pressevisn­ingen av «Juryen: 12 Edsvorne» i Kilden.
Kari Onstad på pressevisn­ingen av «Juryen: 12 Edsvorne» i Kilden.
 ??  ?? Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen (t.v.), Hege O. Enger og Nasrin Khusrawi.
Ann Ingrid Fuglestvei­t-mortensen (t.v.), Hege O. Enger og Nasrin Khusrawi.
 ??  ?? Johannes Blåsternes (t.v.) og Kadir Talabani. Sistnevnte spilte Torvald i «Et dukkehjem» i Kilden.
Johannes Blåsternes (t.v.) og Kadir Talabani. Sistnevnte spilte Torvald i «Et dukkehjem» i Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway