Fædrelandsvennen

Nå spiser og sover de bedre

Da Mandal sykehjem flyttet på tidspunkte­ne for måltidene for de eldre, ga det et bedre liv for beboerne.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Dette gir inspirasjo­n til vår nye kvalitetsr­eform for eldre.

Bent Høie, helse- og omsorgsmin­ister

Da Mandal sykehjem flyttet på tidspunkte­ne for måltidene, ga det et bedre liv for beboerne.

– De sover bedre, spiser bedre og de bruker mindre medisiner. Og i gjennomsni­tt har de som trengte det gått et kilo opp i vekt etter at vi innførte dette i januar, forteller enhetslede­r Kirstin Slotten Staurseth.

Tirsdag fikk sykehjemme­t besøk av helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie som ville høre erfaringen­e.

– Dette gir inspirasjo­n til vår nye kvalitetsr­eform for eldre, som handler om god kvalitet i tje- nester for eldre i hele landet. Reformen handler ikke minst om mat og ernæring, sier Høie.

Han ankom akkurat tidsnok til å få lunsj på avdeling 2. Her var det fiskesuppe å få, laget fra bunnen av så klart.

VARMT TIL LUNSJ

– Vi serverer dem et varmt måltid til lunsj. Det setter de stor pris på, forteller avdelingsl­eder Mette Marthinsen.

Før de nye rutinene på sykehjemme­t ble innført var det slik at de eldre ikke rakk å bli sultne før det var middag.

– Tidligere var frokosten i 8-9-tiden. Så var det et mellommålt­id med kanskje frukt senere på formiddage­n. Så kom middagen klokken 13, sier Staurseth.

Dermed ble det ofte bare småspising ved middagen. Og ettersom kveldsmålt­idet først kom klokken 18, ble det ofte en urolig ettermidda­g med pasienter som ble sultne.

SULT OG LYST

Nå er det i stedet lunsj klokken 12 mens det er middag klokken 15.

Kveldsmålt­idet er klokken 19 med muligheter for å få mat også senere på kvelden.

– Ved å spre måltidene slik får de sult og lyst på mat. De kvikner til, det er roligere på ettermidda­gene og dermed lettere å medisinere, forteller Staurseth.

– En viktig bieffekt er bedre stemning på sykehjemme­t som gir de ansatte bedre trivsel og ikke minst bedre samvittigh­et.

MER RO

At maten faller i smak, er det ingen tvil om.

– Så ut over å flytte måltidene, har vi jobbet for å skape mer ro og hygge rundt måltidene. Vi prøver også å gjøre forskjell mellom helg og hverdag – det er mer pynt på bordene i helgene, sier Staurseth.

– Men hvorfor har dere ikke gjort dette for lenge siden? Å spise middag klokken 13 gjør jo de færreste i samfunnet ellers?

– Tiden har nok stått litt stille både her og på andre institusjo­ner. Vi har derfor måtte bruke lang tid på å la dette tiltaket mod- ne seg, både blant ansatte, kjøkkenet og pårørende, forteller hun.

Og da man satte i gang i januar var det ingen motstand.

GODE ERFARINGER

Nå har ikke sykehjemme­t i Mandal funnet opp kruttet, da tiltaket med å flytte på måltidene er gjort mange andre steder også. Det gjorde for eksempel Ternevig omsorgssen­ter i Kristiansa­nd for et par år siden.

– Den gang hadde også vi middagen klokken 13, den ble så flyttet til klokken 15.30. I stedet ble lunsj innført, forteller avdelingsl­eder Ellen Ravnåsen.

Hun sier at de på lik linje med sykehjemme­t i Mandal har opplevd roligere pasienter som trives bedre og legger på seg.

– Nå rekker de å bli sultne før

middag samtidig som det ikke er det lange tidsstrekk­et uten mat mot kveldsmålt­idet, sier hun.

FORNØYDE BEBOERE

På Bispegra omsorgssen­ter forteller helsefagar­beider Jack Lundgren at der innførte de nye tidspunkt for måltidene 1. februar. Også her ble lunsj innført klokken 12.30, mens middag ble flyttet til 15.30.

– Vi merker allerede roligere og mer fornøyde beboere, sier han.

– MÅLTID MER ENN MAT

Sykepleier­utdanninge­n ved Høgskolen i Hedmark satte for vel tre år siden i gang et prosjekt ved seks sykehjem der hensikten var å skjerpe appetitten til de eldre.

Forskning.no skriver at tilslørte bondepiker til dessert, trekkspill- musikk til maten, et fint dekket bord med blomster og vin av og til gjorde at de eldre spiste mer.

– Måltider er mer enn mat. Etter å ha drevet prosjektet ute i sykehjemme­ne i tre år er personalet ved sykehjemme­ne og sykepleier­studentene bevisste på dette, sier prosjektle­der og høyskolele­ktor Åse Monica Leirvik ved Høgskolen i Hedmark til nettstedet forskning.no.

Prosjektet viste hvor viktig det er at de eldre bruker tid ved måltidet.

– Mat handler også om det levde livet. Om minner og tradisjone­r, men også om sorgen og savnet etter det som en gang var, sier Leirvik.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? De trives og har det godt på Mandal sykehjem, Hanne Lande og Astrid Loland. De sier måltidene alltid er gode og at maten er viktig for trivselen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN De trives og har det godt på Mandal sykehjem, Hanne Lande og Astrid Loland. De sier måltidene alltid er gode og at maten er viktig for trivselen.
 ?? Foto: Jarle r. Martinsen ?? Hanne Lande og Astrid Loland sier måltidene alltid er gode og at maten er viktig for trivselen.
Foto: Jarle r. Martinsen Hanne Lande og Astrid Loland sier måltidene alltid er gode og at maten er viktig for trivselen.
 ??  ??
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie får fiskesuppe av sykepleier Turid Pedersen. Til venstre enhetslede­r på sykehjemme­t Kirsten Slotten Staurseth. Til høyre beboer Gro Johansen.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie får fiskesuppe av sykepleier Turid Pedersen. Til venstre enhetslede­r på sykehjemme­t Kirsten Slotten Staurseth. Til høyre beboer Gro Johansen.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sykepleier Turid Pedersen øser opp fiskesuppe­n som skal ut til gjester og beboere. Hun forteller om et flott miljø som har blitt enda bedre etter at måltidene ble flyttet på.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sykepleier Turid Pedersen øser opp fiskesuppe­n som skal ut til gjester og beboere. Hun forteller om et flott miljø som har blitt enda bedre etter at måltidene ble flyttet på.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i prat med Finn Thomassen. Det er kaffetid på avdeling tre etter at lunsjen er spist.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i prat med Finn Thomassen. Det er kaffetid på avdeling tre etter at lunsjen er spist.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway