Fædrelandsvennen

Skaper en tryggere bydel

Kristiansa­nd stadion har blitt et av stedene der utsatt ungdom kan stikke seg bort hvis de vil røyke hasj eller drikke alkohol. Nå ryddes det opp i bydelen Lund.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Ungdom samles for å drikke alkohol eller røyke hasj. Nå skal det ryddes opp i bydelen Lund.

– En del ungdommer samler seg her i helgene og søker gjerne opp på tribunene på stadion. Der er det vanskelig å få øye på dem. Og vi har akkurat de samme problemene på Idda, sier Terje Abrahamsen, idrettssje­f i Kristiansa­nd kommune.

Vi er på den første trygghetsv­andringen i Kristiansa­nd, et nytt initiativ som skal skape en tryggere by. Terje Abrahamsen forteller at for to uker siden ble en brann påsatt under det gamle tribuneanl­egget. Den ble heldigvis oppdaget før den fikk utvikle seg.

Men det gamle anlegget ligger avskjermet og slike hendelser kan raskt utvikle seg før noen oppdager dem.

– Det gamle gjerdet langs stadion ble satt opp for å hindre at folk kunne følge med på fotballkam­pene uten å betale. Vi har bedt om mer penger for å få det revet og satt inn et nytt gjerde som gir mer innsyn, sier Abrahamsen.

RYDDER OPP

Bydelen Lund er først ute med det som kan bli en større opprydding for å skape bydeler som er åpnere, lysere og tryggere å ferdes. På et møte i bydelshuse­t ved Roligheten gård mandag kveld fikk de frammøtte høre om hvilke steder der folk føler seg utrygge.

– Det vi ser er at det er områder på Lund som rundt Wilds Minne skole der det er oppsamling av unge på kveldstid og der vi har kjørt ut på oppdrag. Bertesbukt­a er også et yndet sted for unge å samles, sa Grete Pedersen, leder for forebyggen­de avsnitt i politiet.

Karin Berthelsen leder kommunens kriminalit­etsforebyg­gende team og forteller at de kjenner til at unge i ungdomssko­lealder samles for å drikke like etter skoletid. Da er gjerne foreldrene på jobb eller opptatt med andre ting.

– Når vi er ute og snakker med foreldre, er vi tydelige på at de bør gå turer i for eksempel Bertesbukt­a. Da blir de unge sett og da er det heller ikke så lett å holde på med ting de ikke skal, sa Berthelsen.

ENKLE TILTAK

Problemet både på Lund og i andre bydeler, er at mange av stedene der unge samles, er både avskjermet, dårlig tilgjengel­ig og lite opplyst på kveldstid. Da vegrer folk seg for å ferdes der og unge kan lettere stikke seg unna uten å bli oppdaget.

Et annet problem er at politibile­r som patruljere­r ikke kommer fram.

Mandag kveld ble fire grupper sendt ut på vandring for å kartlegge slike steder og hva som kan gjøres.

– Se bak her. Sitter du her er det ingen som oppdager deg, sier Karin Berthelsen, som sammen med sin gruppe er på befaring rundt Wilds Minne skole.

Sammen med nestleder i oppvekstst­yret, Helene Bjerke Fredheim (Frp), inspiserer hun et lite område bak skolen.

– Vi har kjennskap til at hvis du for eksempel vil røyke hasj, så vil du sitte i fred på et sted der ingen kan forstyrre deg. Og på denne befaringen har vi sett at det er veldig mange kriker og kroker, sier Berthelsen.

Det dreier seg om gapahuker som kan være satt opp av barnehager, dårlig opplyste lekeplasse­r og områder med mye vegetasjon.

INNSYN

På befaringen mandag kom det både foreldre, representa­nter fra elevrådet, politikere og ansatte ved skolene. Nå skal alle innspillen­e samles og tiltak settes i verk.

– Dette er en ny måte å drive kriminalit­etsforebyg­gende arbeid på. Vi har fokus på å identifise­re problemer og raskt finne en løsning på dem, sier Johanne Marie Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r i Kristiansa­nd kommune.

Området rundt Wilds Minne skole, Start stadion og Bertesbukt­a ble valgt ut siden dette er steder der mange unge samler seg. Ifølge Benitez Nilsen har det også kommet fram at det her er steder der mange føler seg utrygge.

Drapet ved Wilds Minne skole i desember har også spilt inn.

– Verktøyet er tatt i bruk i flere andre byer og virker som å kunne være en fin metode for å involvere brukere av området – både barn og voksne på en nyttig måte, sier Terje Lilletvedt, leder for Kristiansa­nd kommunes ingeniørve­sen, i en artikkel som er publisert på kommunens hjemmeside.

Etter planen er Markens gate neste område som skal kartlegges.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Området rundt Kristiansa­nd stadion, Wilds Minne og Bertesbukt­a ble nøye undersøkt mandag. F.v. nestleder i oppvekstst­yret, Helene Bjerke Fredheim (Frp), rektor ved Wilds Minne skole, Anne Mansoor og idrettssje­f Terje Abrahamsen.
FOTO: KJETIL REITE Området rundt Kristiansa­nd stadion, Wilds Minne og Bertesbukt­a ble nøye undersøkt mandag. F.v. nestleder i oppvekstst­yret, Helene Bjerke Fredheim (Frp), rektor ved Wilds Minne skole, Anne Mansoor og idrettssje­f Terje Abrahamsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway