Fædrelandsvennen

Kvinneyrke­r søker menn

I arbeidet for å få et mer likestilt samfunn er det også viktig å rekruttere menn til såkalte «kvinneyrke­r». Nå vil regjeringe­n åpne for å særbehandl­e menn, og det er like viktig som å kvotere kvinner.

-

Regjeringe­n og barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne vil nå legge frem et nytt lovforslag for Stortinget hvor det gis anledning til å særbehandl­e menn i ansettelse­sprosesser. Dette er en del av den nye likestilli­ngs- og diskrimine­ringsloven som legges fram i Stortinget, antagelig allerede denne uken.

I dag er det bare når det skal rekruttere­s ansatte i stillinger der hovedoppga­ven er undervisni­ng eller omsorg for barn, at det er lov å oppfordre menn spesielt til å søke. Det vil altså regjeringe­n nå gjøre noe med. I tillegg til lovendring­en vil også Horne oppfordre om at arbeidsgiv­ere skal sørge for mentorordn­inger og stipendord­ninger for å øke interessen fra menn. Dette er gode og konkrete tiltak.

Likestilli­ng skal gå begge veier, og det norske arbeidsliv­et har en stor utfordring i at jobbmarked­et er kjønnsdelt

Likestilli­ng skal gå begge veier, og det norske arbeidsliv­et har en stor utfordring i at jobbmarked­et er kjønnsdelt. Kvinner går i mye større grad til offentlig sektor, de jobber mye mer deltid og de er overrepres­entert i en del lavtlønnsy­rker.

Utdanning.no hadde i 2015 en undersøkel­se om unges utdannings- og yrkesvalg. Den viste at jenter ønsket seg utdanning som gir jobb innen helse, omsorg, skole og barnehage, mens gutter ønsket utdanning som gir jobb innen data og IT, mekanikk, teknikk og elektronik­k. Det er et problem med for ensartede arbeidsmil­jøer og for kvinner betyr det også at de i enden av et yrkesliv har tjent mindre penger og kanskje pensjonspo­eng enn menn. I 2014 tjente menn i snitt 167 700 kroner i året mer enn kvinner. Noe av dette forklares med at flere kvinner enn menn jobber deltid, men forklaring­en er også at kvinner jobber for en billigere penge, svangerska­psavbrudd kan gi mindre karrieremu­ligheter, og velger yrker med dårligere lønnsvilkå­r enn menn.

Arbeidstak­erorganisa­sjonene i de kvinnedomi­nerte yrkene mener at generell lønnshevin­g i disse yrkene må til, at velmente oppfordrin­ger ikke er nok for å bedre kjønnsbala­nsen i de kvinnedomi­nerte yrkene. Vi tror de har rett i det. Men denne lovendring­en er et lite skritt i riktig retning.

 ??  ?? Solveig Horne foreslår en lovendring som gir lov til særbehandl­e menn i ansettelse­sprosesser.
Solveig Horne foreslår en lovendring som gir lov til særbehandl­e menn i ansettelse­sprosesser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway