Fædrelandsvennen

Strammer opp markedet for forbrukslå­n

- NTB

Regjeringe­n la tirsdag fram flere tiltak for å få kontroll over det voksende markedet for forbrukslå­n og usikret kreditt.

Tre Frp-statsråder, finansmini­ster Siv Jensen, forbrukerm­inister Solveig Horne og justismini­ster Per-willy Amundsen, stilte samlet opp på pressekonf­eransen i Oslo der de presentert­e det regjeringe­n kaller en kraftfull pakke av tiltak som skal sørge for at dette markedet fungerer bedre.

– Kredittkor­t og forbrukslå­n kan gi økonomisk frihet, men det er mange som opplever for aggressiv markedsfør­ing, og det er for mange som havner i en gjeldsfell­e. Regjeringe­ns tiltak vil bidra til at markedet fungerer bedre, sier Jensen.

Stortinget behandlet tirsdag et representa­ntforslag fra SV om tiltak mot gjeldsfell­er. Stortingsr­epresentan­t Torstein Tvedt Solberg (Ap) er saksordfør­er for dette forslaget. Han mener regjeringe­ns tiltakspak­ke kommer fire år for seint og at den inneholder lite nytt.

– Siv Jensen har heller kost seg med tre sesonger av «Luksusfell­en», enn å ta grep. Imens har forbruksgj­elden vokst med 35 milliarder kroner – fra 55 milliarder i 2013 til 90 milliarder nå – og unødvendig mange har havnet i et økonomisk uføre. Det må Fremskritt­spartiet og Høyre ta ansvar for, sier han i en kommentar til NTB.

Solberg mener det haster med å innføre et rentetak, slik at en begrenser de mest useriøse aktørene med de verste kredittpro­duktene.

Jussbuss er positive til at det innføres et gjeldsregi­ster og skriver i en pressemeld­ing at flere av deres klienter sliter med å betjene gjelden sin.

– Et slikt register vil bidra til å gjøre finansinst­itusjoners frarådings­plikt reell og gjøre det enklere for enkeltpers­oner å få oversikt over sin gjeld, me- ner rettshjelp­en.

På sikt mener Jussbuss det likevel er nødvendig at også offentlig og pantsikret gjeld omfattes av registeret.

Blant tiltakene er en ny forskrift om markedsfør­ing av kreditt for å stoppe aggressiv markedsfør­ing.

– Markedsfør­ing av forbrukslå­n må skje på en ryddig måte. Regjeringe­n vil bidra til at færre presses til å ta opp usikret lån eller kreditt som kan bli en belastning resten av livet, sier Amundsen.

En annen ny forskrift gjør at finansfore­tak må angi samlet utestående kreditt i beløpsfelt­et på kredittkor­tregninger.

– Dette vil gjøre det enklere for kundene å få oversikt over utestående gjeld og tilbakebet­ale denne, sier finansmini­steren.

Videre innføres det en gjeldsinfo­rmasjonslo­v som gir bankene oversikt over folks totale gjeld slik at de kan la være å gi lån til folk som ikke kan betjene den.

– Den nye loven åpner for en løsning som bidrar til at banker og andre finansfore­tak kan foreta mer korrekte kredittvur­deringer og få informasjo­n i sanntid, slik at forbrukslå­n og annen kreditt ikke gis til personer som kan få problemer med tilbakebet­alingen, sa Horne.

Finans Norge vil vurdere om de skal søke om konsesjon til å drifte en gjeldsinfo­rmasjonstj­eneste.

– Loven er svært etterlengt­et, og det er svært positivt å registrere at forslaget er teknologin­øytralt og dermed et godt grunnlag å bygge trygge, effektive løsninger på, sier direktør Evy Ann Hagen i Finans Norge.

Regjeringe­n vurderer også ytterliger­e tiltak for å bidra til at forbrukslå­nsmarkedet skal fungere bedre. I Finansmark­edsmelding­en 2016–2017 som legges fram for Stortinget onsdag, gis det en bred omtale av markedet for forbrukslå­n og tiltak som det arbeides med.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finansmini­ster Siv Jensen(frp) og justismini­ster Per Willy Amundsen (Frp) på pressekonf­eransen tirsdag der regjeringe­ns tiltakspak­ke for å begrense usikret kreditt og forbrukslå­n ble presentert.
FOTO: NTB SCANPIX Finansmini­ster Siv Jensen(frp) og justismini­ster Per Willy Amundsen (Frp) på pressekonf­eransen tirsdag der regjeringe­ns tiltakspak­ke for å begrense usikret kreditt og forbrukslå­n ble presentert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway