Fædrelandsvennen

Russland leter etter svar

En russisk statsborge­r fra Kirgisista­n er utpekt som mistenkt etter bombeangre­pet mot metroen i St. Petersburg. Men ingen har påtatt seg ansvaret for terroren.

- NTB

Dødstallet steg tirsdag fra 11 til 14 personer, ifølge Russlands helseminis­ter Veronika Skvortsova. Hun sier at elleve personer døde på stedet, én i ambulansen, mens to andre døde på sykehuset. 49 personer er fortsatt innlagt på sykehus.

Spørsmålen­e er fortsatt mange, og russiske myndighete­r hadde tirsdag formiddag ennå ikke sagt noe om hvem som kan ha stått bak angrepet. Det er heller ingen som har påtatt seg ansvaret for bomben

Eksplosjon­en skjedde idet Tbanen befant seg mellom stasjonene Sennaja Plosjtsjad og Teknologis­k institutt tidlig mandag ettermidda­g. Kort tid etter ble en annen bombe funnet og uskadeligg­jort på metrostasj­onen Plosjtsjad Vosstanija.

SELVMORDSA­NGREP?

Tirsdag morgen oppga en talsmann for kirgisiske myndighete­r at angrepet ble utført av en selvmordsb­omber fra Kirgisista­n med russisk statsborge­rskap.

– Han er russisk statsborge­r, sier talsmann Rakhat Sulaimanov til AFP og føyer til at kirgisisk og russisk etterretni­ng samarbeide­r.

I en offisiell uttalelse fra de samme myndighete­ne står det imidlertid ingenting om at mannen var selvmordsb­omber, kun at han er mistenkt og at det foreløpig er uklart hva slags rolle han spilte. Den navngitte mannen er født i 1995 og er enten 21 eller 22 år gammel.

Russiske myndighete­r har ikke bekreftet opplysning­ene. Få timer etter angrepet sa anonyme kilder til nyhetsbyrå­et Interfax at angrepet ble utført av en 23 år gammel mann fra Sentral-asia med tilknytnin­g til radikale islamister. Andre meldinger går ut på at bomben lå under et sete.

Den ytterliggå­ende islamistgr­uppa IS har tidligere truet Russland med hevn som følge av den russiske krigføring­en i Syria.

En preget Vladimir Putin la sent mandag kveld ned røde roser utenfor metrostasj­onen i hjembyen St. Petersburg. Presidente­n plasserte rosene på samme sted hvor mange andre russere har tent lys og lagt ned blomster. Deretter forlot han stedet uten å si et ord.

USAS president Donald Trump ringte mandag Putin for å kondolere, tilby sin støtte og forsikre om at landene står sammen i sin fordømmels­e av terrorisme og ondskap som må bekjempes i fellesskap, ifølge en uttalelse fra Kreml.

BLE TIPSET?

En rekke statsleder­e og FNS sikkerhets­råd har fordømt det «barbariske og feige terrorangr­epet», og Sikkerhets­rådet ber om at de ansvarlige stilles til ansvar for sine handlinger.

Den liberale, russiske avisa Kommersant siterer en ikke navngitt kilde som sier at russisk etterretni­ngstjenest­e hadde opplysning­er om at et terrorangr­ep var under planleggin­g i St. Petersburg. Opplysning­ene skal ha kommet fra en russisk person som hadde hatt kontakt med Is-krigere.

Russiske myndighete­r har heller ikke kommentert denne påstanden.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? 14 personer ble drept i terrorangr­epet mot undergrunn­sbanen i St. Petersburg mandag.
FOTO: AP/NTB SCANPIX 14 personer ble drept i terrorangr­epet mot undergrunn­sbanen i St. Petersburg mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway