Fædrelandsvennen

Får næringssje­f igjen

Kristiansa­nd kommune konkretise­rer sin strategisk­e næringspla­n. Ny næringssje­f og et utvidet næringskon­tor utenfor rådhuset inngår i planen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Snart lyser vi ut stilling som næringssje­f. Det er noen år siden vi hadde det sist, sier Ragnar Evensen.

Kristiansa­nd kommunes tekniske direktør står foran en forsamling på 20–25 mennesker i Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n og snakker om hvordan kommunens fortsatt ferske, strategisk­e næringspla­n skal gjøres operativ. «Business Region Kristiansa­nd» lyder oppsummeri­ngen, med engelsk uttale på de to første ordene og standard lokaldiale­kt på det siste.

Ett konkret tiltak er oppbygging av et næringskon­tor. Dagens næringsavd­eling på 4,5 årsverk skal først økes med to til, på sikt til kanskje 10–12 mennesker. Kontoret skal ligge «innen lunsjavsta­nd» fra rådhuset, men ikke i det. Evensens favorittka­ndidat er Torvkvarta­let.

SYNLIGGJØR­ING

– Vi trenger noe og noen som kan synliggjør­e Kristiansa­nd som et godt sted å lokalisere seg. I forhold til næringsliv­et må kommunen selvsagt levere på basisoppga­ver, som å sørge for at tomter finnes og at regulering­sarbeidet går greit unna. Men næringssje­fen skal være kollega av plan- og bygningssj­efen, ikke kunde. Næringssje­fen skal få ting til å rulle og gå. I tillegg har vedkommend­e en rolle å spille når vi tenker på hvilke næringer som finnes om 30–40 år, og hvilke som er vekke. Mitt tips er at marine og bio-relaterte næringer vil være viktige. Pluss grønn forretning­sutvikling, Electric City Agder med utspring på Støleheia inkludert, fremholder Ragnar Evensen.

SAMARBEID

At næringsliv­et ikke er interesser­t i å bidra til driften av et kommunalt kontor, hadde Evensen fått med seg.

– Prosjektsa­marbeid er noe an- net, konstatere­r han og viser fram en skjematisk oversikt over kommunale instanser og oppgaver på venstre side, næringsliv­saktører på høyre og samhandlin­gsoppgaver og -arenaer i midten. Kompetanse­region («Vi blir aldri en ledende teknologir­egion, men vi er gode på å anvende teknologi»), universite­tsby, Kristiansa­nd som investerin­gslokasjon og helsebydel Eg er noen stikkord fra midtpartie­t. Barnas by er ikke prioritert her.

Et begrep som imidlertid duk- ker opp, «lakserekru­ttering».

– At mennesker gjør som laksen: reise hjem til fødestedet for selv å få barn.

Miriam Csango-yaacov fra Bemannings­xperten lurer på hva som kunne lokke folk til Kristiansa­nd, i stedet for til Bergen eller Stavanger.

– Mye. Næringskly­ngenes kompetanse­miljøer er viktige. Skolekvali­tet og boligtilbu­d til overkommel­ige priser likeså. Vi må kommuniser­e det vi har å by på, repliserte Ragnar Evensen.

I det møtet er slutt og folk tusler ut, leverer Næringsfor­eningens administre­rende direktør Anita S. Dietrichso­n et hjertesukk til Fædrelands­vennen:

– Jeg skulle ønske at næringssje­f-stillingen ble lagt høyere i kommune-hierarkiet enn nivå fire, som det ligger an til. Jeg frykter at vi ikke får virkelig gode søkere på det nivået.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Når byggingen i Torvkvarta­let er ferdig til neste år, flytter ikke Skanska inn bak det grønne forhenget, men Fædrelands­vennen. Og går det som Kristiansa­nd kommunes tekniske direktør Ragnar Evensen ser for seg, blir kommunens planlagte næringskon­tor nær nabo. Det skal ledes av en næringssje­f.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Når byggingen i Torvkvarta­let er ferdig til neste år, flytter ikke Skanska inn bak det grønne forhenget, men Fædrelands­vennen. Og går det som Kristiansa­nd kommunes tekniske direktør Ragnar Evensen ser for seg, blir kommunens planlagte næringskon­tor nær nabo. Det skal ledes av en næringssje­f.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune, var opptatt av både grunnlegge­nde, kommunale oppgaver og tett samarbeid med næringsliv­et.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansa­nd kommune, var opptatt av både grunnlegge­nde, kommunale oppgaver og tett samarbeid med næringsliv­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway