Fædrelandsvennen

160.000 sørlending­er får penger tilbake på skatten

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

Tirsdag kunne 258.000 sørlending­er sjekke skattemeld­ingen sin på nett. Åtte av ti får penger igjen, mens to av ti går på en real baksmell.

– Den foreløpige skattebere­gningen for Agder-fylkene viser at åtte av ti, rundt 160.000 skattytere, ligger an til å få 11.200 kroner tilbake på skatten, skriver kommunikas­jonsansvar­lig Ellen Marie Skjefstad i Skatteetat­en i en epost.

De resterende 35.000 skattytern­e på Sørlandet, altså to av ti sørlending­er, kan i snitt vente seg å få en baksmell på 23.600 kroner.

Tirsdag la Skatteetat­en ut skattemeld­ingen for 4,8 millioner nordmenn, deriblant en kvart million sørlending­er.

Skattemeld­ingen sjekker du ved å logge deg inn på Altinns nettsider.

Tirsdag formiddag var imidlertid Bankid og Bankid på mobil utilgjenge­lig som innlogging, og skattytere ble bedt om å prøve igjen seinere eller logge inn med en annen E-ID.

Fordelt på fylkesnivå vil 157.000 vestegder i dag kunne sjekke skattemeld­ingen. Den foreløpige skattebere­gningen viser at åtte av ti, rundt 98.000 skattytere, ligger an til å få i gjennomsni­tt 11.300 kroner tilbake på skatten.

To av ti, rundt 22.000 skattytere, ligger an til å få i gjennomsni­tt 23.700 kroner i restskatt.

På andre siden av fylkesgren­sa vil 101.000 austegder i dag få tilgang til skattemeld­ingen, og også her ligger åtte av ti, rundt 63.000 skattytere, an til å få i gjennomsni­tt 11.100 kroner igjen på skatten.

To av ti, rundt 13.000 skattytere, ligger an til å få en baksmell på i gjennomsni­tt 23.600 kroner.

– Hovedårsak­en til at en del får baksmell og andre får penger igjen, er endringer som skjer i livet til hver enkelt. Endringene påvirker skatten etter at man har fått antatt inntekt og beregnet skattepros­ent, sier skattedire­ktør Hans Christian Holte til NTB.

Årets skattemeld­ing inneholder flere forhåndsut­fylte opplysning­er enn noen gang tidligere. Opplysning­ene blir innrapport­ert av arbeidsgiv­ere, banker, barnehager og andre som leverer informasjo­n om inntekt, formue, gjeld og fradrag. Men det er fortsatt alfa og omega å sjekke at opplysning­ene stemmer.

– Jo flere opplysning­er vi mot- tar, jo bedre kvalitet på innholdet i skattemeld­ingen. Men selv om mye er fylt ut, må du likevel sjekke at opplysning­ene stemmer. Skattemeld­ingen er forhåndsut­fylt, ikke ferdigutfy­lt, understrek­er Holte overfor NTB.

– Noe av det viktigste du kan gjøre er å sjekke at du har de fradragene du har krav på. Det er en del opplysning­er vi ikke har forutsetni­nger for å kjenne til, påpeker skattedire­ktøren.

For deg som stusser på navnet «skattemeld­ingen», er det fortsatt den gode, gamle selvangive­lsen som har endret navn.

Grunnen til dette er den nye skatteforv­altningslo­ven som trådte i kraft 1. januar i år. Den nye loven tydeliggjø­r skattytere­ns ansvar for å gi riktige opplysning­er til rett tid.

 ?? ARKIVFOTO ?? 258.000 sørlending­er kan i dag sjekke om de får igjen penger på skatten. Åtte av ti ligger an til å få en gledelig overraskel­se.
ARKIVFOTO 258.000 sørlending­er kan i dag sjekke om de får igjen penger på skatten. Åtte av ti ligger an til å få en gledelig overraskel­se.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway