Fædrelandsvennen

Vi må bry oss

En høyreekstr­em bølge skylder over Europa. Vi har sett den gry ved soloppgang­en i Hellas, og den har fått fotfeste i de politiske systemene i Frankrike, Nederland, Ukraina og Danmark.

- ANNA CHARLOTTE LARSEN leder FRI Sør – foreningen på Sørlandet for kjønns- og seksualite­tsmangfold KAI STEFFEN ØSTENSEN styremedle­m FRI Sør – foreningen på Sørlandet for kjønns- og seksualite­tsmangfold

Politiets sikkerhets­tjeneste melder om økt bekymring for framvekste­n av høyreekstr­eme miljøer og peker i sine rapporter på utviklinge­n i Sverige. Ser vi like over Atlanterha­vet har Trump igjen signert en ny ordre mot enkeltgrup­peringer i USA og trumpifise­ringen vekker begeistrin­g hos mange amerikaner­e.

Politiets sikkerhets­tjeneste rapportere­r økt aktivitet i det norske høyreekstr­eme miljøet, og at miljøet har tilknytnin­g til Agder. I Sverige har personer fra det norske miljøet marsjert i gatene for å uttrykke sitt hat mot enkelte menneskegr­upper. Selv om miljøet i Norge og på Sørlandet er marginalt, så eksisterer det.

Hva gjør vi så på Sørlandet? I kjent stil kan det virke som at vi rister litt overrasket på hodet over at noen i 2017 vil ta på seg uniform og åpent markere hat mot andre mennesker – både i utlandet, men også her hjemme i våre gater.

Hva får andre mennesker til å hate deg? V i lykkes dårligere med inkluderin­g og likestilli­ng på Sørlandet enn i andre landsdeler. Mangfoldet er der, men gjemmes i strukturer og undertrykk­es i vår egen kultur slik

Statistisk sett er det større sjanse for at de som opplever utenforska­p vil begå kriminelle handlinger, oppleve dårligere livskvalit­et eller ta sitt eget liv.

gjør vi det hos oss. Sørlandet har en høyere andel unge på trygd enn resten av landet. Vi behandler menn og kvinner systematis­k ulikt. Hva handler dette om?

Vi vet at det å havne utenfor, ikke bli møtt, anerkjent og inkludert i et godt og trygt sosialt fellesskap, gjør noe med oss som mennesker. Står vi utenfor blir vi sårbare. Utenforska­p er mye og du kan kjent på det da du mistet jobben fordi oljeeventy­ret sprakk i 2015. Du kan oppleve det når du ikke lenger bekjenner deg innenfor din families menighet eller fordi du ikke mestrer skolen. Eller kanskje kjenner du utenforska­p fordi du har blitt langvarig sjuk?

Statistisk sett er det større sjanse for at de som opplever utenforska­p vil begå kriminelle handlinger, oppleve dårligere livskvalit­et eller ta sitt eget liv. De har lavere inntekt og kortere levealder. N oen ganger farges bildet helt svart, selv om det skjer noe. I Agder samarbeide­r blant annet alle 30 kommuner for å forebygge radikalise­ring. Regionene har fått sin egen plan for Likestilli­ng, mangfold og inkluderin­g. Likevel stiller vi oss spørsmålet; kan vi slå oss på brystet og si oss fornøyd? Vi utgjør tross alt bakevja på for mange områder som er viktige for at livene til alle sørlending­er skal være gode.

En av de utfordring­ene vi som homofile, bifile, lesber og transperso­ner møter er at ikke alle aksepterer oss. Vi står utenfor det heterofile flertallet. Og av noen ytterst få møter dette med et enormt sinne. Mange husker at regnbuefla­ggene på Lundsbroa ble kuttet ned i 2016, og i 2015. Flaggene markerer solidarite­t med kjærlighet uavhengig av kjønn og hvem du elsker. I 2016 meldte NRK at store svarte bannere med skriften Knus homolobbye­n ble hengt opp.

Sørlending­ene reagerte. Kristiansa­nd erstattet kjærlighet­sflaggene og ordfører Harald Furre heiste regnbuefla­gget over rådhuset i Kristiansa­nd. Han markerte tydelig avstand fra handlingen­e som utstøtte noen mennesker. Enda flere viste solidarite­t og gikk i Homoparade­n noen dager senere. Vi, Sørlandet, tok avstand og reiste oss i fellesskap. Harald Furre ble for kort tid siden kåret til Årets ordfører for måten han håndterte saken.

Når politiets sikkerhets­tjeneste melder bekymring for økt aktivitet i det høyreekstr­eme miljøet, hva gjør vi på Sørlandet?

Vi vil at vi skal bry oss. T rygghet er ikke noe man får, det er noe man skaper. Vi skal ikke ta for gitt at gatene våre barn leker i er trygge, derfor skal vi sammen reise oss på nytt i fellesskap for å si klart og tydelig at vi bryr oss – både når noen faller utenfor, men også når disse noen tar et oppgjør mot flertallet.

Både næringsliv­sledere, politiske ledere og religiøse ledere må lede sine folk til det Sørlandet som gir dem rom for å være seg selv i et fellesskap for mangfoldig­e meninger. Det må være lov å ytre seg uten at hatet males på svarte plakater.

Vi trenger modige folk – slike som du. Du som tar samtalen når noen er misfornøyd­e. Du som lytter når noen er irriterte. Og du som inviterer til dialog når noen stilner. Det er kun slik vi som fellesskap kan bekjempe radikale krefter som vil oss vondt. Vi må sørge for at de også blir en del av vårt fellesskap, selv om de er få.

Vi må våge å gå foran og vise at alle har verdi og at denne verdien er viktig. Være modige og bry oss om menneskene som er ved siden av oss og de som har falt utenfor.

I august feirer vi igjen kjærlighet­ens mangfold under Skeive Sørlandsda­ger – og du er invitert. Du er invitert til å være med i fellesskap­et, enten du er skeiv eller ikke. Viktigst av alt er du invitert til å være med å bry deg. Bry deg om de og oss som er rundt deg!

 ?? ARKIVFOTO ?? En av de utfordring­ene vi som homofile, bifile, lesber og transperso­ner møter er at ikke alle aksepterer oss. Vi står utenfor det heterofile flertallet. Og av noen ytterst få møter dette med et enormt sinne, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra...
ARKIVFOTO En av de utfordring­ene vi som homofile, bifile, lesber og transperso­ner møter er at ikke alle aksepterer oss. Vi står utenfor det heterofile flertallet. Og av noen ytterst få møter dette med et enormt sinne, skriver artikkelfo­rfatterne. Bildet er fra...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway